Μεγάλους κινδύνους για την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών και τη σχέση τους με την οικογένειά τους δημιουργεί ο εθισμός των γονιών στα social media, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan και του Πανεπιστημίου του Illinois State.
Αναλυτικότερα, η συγκεκριμένη έρευνα προειδοποιεί ότι οι γονείς που είναι εθισμένοι με τις κινητές τους συσκευές και με τα social media, μπορούν στην ουσία να οδηγήσουν τα παιδιά τους, σε προβλήματα συμπεριφοράς.
Πιο συγκεκριμένα, δεδομένα και στοιχεία που συντάχθηκαν από μια ομάδα καθηγητών Παιδιατρικής οδήγησαν στο γεγονός ότι οι μητέρες και οι πατέρες που χρησιμοποιούν συχνά την ψηφιακή τεχνολογία είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διακοπή του παιχνιδιού ή μιας δραστηριότητας που μπορεί να έχει ένας γονιός με το παιδί του, προκειμένου να στείλει ένα γραπτό μήνυμα ή να ελέγξει το Facebook του, στην ουσία μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί του ένα αίσθημα απόρριψης και αναστάτωσης, συνεισφέροντας μ’ αυτόν τον τρόπο στις ξαφνικές του εκρήξεις.
[irp posts=”131752″ name=”Βότανα για εξπρές αδυνάτισμα”]
Η επικεφαλής της έρευνας, Jenny Radesky, αναφέρει ότι ακόμα και ένα μικρό διάλειμμα σε μια συζήτηση που μπορεί να έχετε με το παιδί σας, προκειμένου να ελέγξετε τα «likes» σας, στο Instagram σας, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μία ανεπιθύμητη συμπεριφορά του παιδιού σας.
Η Radsky η οποία είναι ειδική σε παιδικές συμπεριφορές και παιδίατρος στο Michigan, πρόσθεσε: «Είναι πιθανό οι γονείς των παιδιών που παρουσιάζουν δυσκολίες στη συμπεριφορά τους, να αποσπούνται από την τεχνολογία κατά τη διάρκεια των περιόδων που διανύουν με το παιδί τους» και προσθέτει «είναι πολύ δύσκολο να τραβήξουμε την προσοχή μας ανάμεσα σε όλες τις σημαντικές πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν και στις πληροφορίες που περιέχουν όλες αυτές οι συσκευές, από τις κοινωνικές και τις συναισθηματικές πληροφορίες που έχουν τα παιδιά μας ανάγκη και να τις επεξεργαζόμαστε ταυτόχρονα αποτελεσματικά».
Η μελέτη εξέτασε πόσες φορές ένας γονέας διέκοπτε μία δραστηριότητα του εξαιτίας της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της μέρας.
Στη συνέχεια, οι ειδικοί, ανέλυσαν τη συμπεριφορά που είχαν τα παιδιά εξαιτίας αυτών των διακοπών, τους τελευταίους δύο μήνες.
Σχεδόν το ήμισυ (48%) των γονέων δήλωσε ότι οι συσκευές τους, διακόπτουν τις δραστηριότητες τους τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα, το 24% των γονέων ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει δύο φορές, το 17% είπε μία φορά, ενώ μόλις το 11% δήλωσε οι δραστηριότητες τους δε διακόπτονται ποτέ από τις συσκευές τους.
Οι γονείς ρωτήθηκαν επίσης αν πιστεύουν ότι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους πάρα πολύ και οι μητέρες παραδέχτηκαν ότι η αλόγιστη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων θα μπορούσε, όντως, να αποτελεί ένα πρόβλημα.