Βρετανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Ουόρικ πιστεύουν ότι είναι σε θέση να αποκαταστήσουν την ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες αποβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Για πρώτη φορά είναι σε θέση να πουν ότι εντόπισαν την αιτία των συχνών αποβολών, η οποία πιθανώς οφείλεται στο ότι υπάρχει έλλειψη βλαστικών κυττάρων στη μήτρα αυτών των γυναικών.
Οι ερευνητές των Σχολών Ιατρικής και Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Ουόργουικ, με επικεφαλής τον καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας Γιαν Μπρόζενς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Stem Cells» δήλωσαν ότι θα επιχειρήσουν πλέον να αναπτύξουν μια νέα θεραπεία, με βάση τα ευρήματά τους. «Πιστεύω ακράδαντα ότι θα είμαστε σε θέση να διορθώσουμε αυτά τα ελαττώματα πριν η ασθενής επιχειρήσει να μείνει έγκυος. Στην πραγματικότητα αυτός ίσως να είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος των αποβολών» δήλωσε στον Guardian ο δρ. Γιαν Μπρόζενς
Περίπου μία στις πέντε κυήσεις καταλήγει σε αποβολή, ενώ μία στις 100 γυναίκες εμφανίζει τουλάχιστον τρεις διαδοχικές αποβολές. Η έλλειψη βλαστικών κυττάρων στην μήτρα μπορεί να οδηγεί στην πρόωρη γήρανσή της και στην αποτυχία της εγκυμοσύνης. Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να βρουν λύση στο πρόβλημα, βελτιώνοντας τον αριθμό και την λειτουργία των βλαστοκυττάρων.