Έρευνα
Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να αντιμετωπίσει τη βραχυπρόθεσμη βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα.
Είναι ένα από τα λίγα δόγματα στο οποίο η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί σχεδόν ομόφωνα: Το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία. Αλλά μια νέα μελέτη από τη Γερμανία έδειξε ότι πίνοντας ένα ποτήρι κρασί, ειδικά κόκκινο κρασί, μπορούμε να εξουδετερώσουμε τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος. Βέβαια, οι ερευνητές δεν προτρέπουν κανένα να καπνίσει αλλά τα ευρήματα τους μας προσφέρουν κι άλλα ευρήματα για το ότι το κρασί κάνει καλό στην υγεία.
Οι επιστήμονες, των οποίων το έργο δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό American Journal of Medicine, διαπίστωσαν ότι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του καπνίσματος για την καρδιαγγειακή υγεία είναι σχεδόν αντίθετες με την επίδραση του κόκκινου κρασιού.
Όταν ανάβουμε τσιγάρο, ο καπνός ερεθίζει τα αιμοφόρα αγγεία και καταστρέφει τα κύτταρα. Η έρευνα έχει δείξει όμως ότι το κόκκινο κρασί μειώνει τη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.
“Υπάρχουν σποραδικά στοιχεία για τις βραχυπρόθεσμες θετικές επιδράσεις του κόκκινου κρασιού σε υγιή άτομα που καπνίζουν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Viktoria Schwarz του Πανεπιστημίου του Saarland. “Βρήκαμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αν πιεί κανείς κόκκινο κρασί πριν καπνίσει, το μεγαλύτερο μέρος της αγγειακής βλάβης που προκαλείται από το κάπνισμα εξουδετερώνεται.”
[irp posts=”93768″ name=”Τα προϊόντα της μέλισσας πιθανόν να καταστέλλουν τα καρκινικά κύτταρα”]
Η Schwarz και η ομάδα της μελετησαν 20 υγιείς μη καπνιστές και ζήτησαν από κάθε ένα να καπνίζει τρία τσιγάρα. Οι μισοί έπιναν κόκκινο κρασί-αρκετό για να αυξήσουν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους σε 0,075 τοις εκατό- μία ώρα πριν καπνίσουν. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος και αλκοόλ, τόσο πριν από το πείραμα όσο και στη συνέχεια μέχρι 18 ώρες αφότου οι συμμετέχοντες είχαν καπνίσει.
Οι συμμετέχοντες που κάπνιζαν αλλά δεν πίνουν είχαν μικροσωματίδια στο αίμα τους, απόδειξη ότι ο καπνός είχε καταστρέψει μερικώς τα αιμοφόρα αγγεία τους, καθώς επίσης και τα αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια.
Τα άτομα που έπιναν κόκκινο κρασί όμως πριν, δεν έδειξαν να έχουν την ίδια ζημιά.
Ο καπνός του τσιγάρου βλάπτει επίσης τα τελομερή, τα προστατευτικά καλύμματα στα χρωμοσώματα μας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπιναν κόκκινο κρασί έδειξαν λιγότερες ενδείξεις βλάβης τελομερούς.
Η Schwarz και η ομάδα της βιάζονται να εξηγήσουν ότι δεν ενθαρρύνουν κανέναν να αρχίσει το κάπνισμα. Τα υποκείμενα του πειράματος ήταν όλοι οι μη καπνιστές, γι ‘αυτό είναι ασαφές πώς το κόκκινο κρασί θα μπορούσε να επηρεάσει ένα χρόνιο καπνιστή. Δεν είναι επίσης σαφές εάν ο οίνος θα έχει καμία επίπτωση στις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία . Αλλά η Schwarz πιστεύει ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη σχετικά με το πώς το κρασί προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία μας.