Ο ΕΟΔΥ εφιστά την προσοχή στις νεότερες γενιές, που δεν έλαβαν το εμβόλιο της ευλογιάς, το οποίο σταδιακά σταμάτησε στη χώρα μας να χορηγείται μέχρι το 1980, διότι κινδυνεύουν να νοσήσουν από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.
Ο ΕΟΔΥ αναφέρει παράλληλα στην ιστοσελίδα του πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, καθώς και όσοι έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί η νόσος.
Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή. Σημειώνεται πως ο ιός μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά.
Ο ιός εισέρχεται στο σώμα :
μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα)
μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχας , φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο)
Είναι δε χαρακτηριστικό πως υλικά από μολυσμένους ασθενείς ή μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα) να παραμένουν μολυσματικά για μήνες έως και χρόνια.
Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
Χθες ήρθε από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και η μοριακή επιβεβαίωση του στελέχους που απομονώθηκε από ασθενή 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε επισήμως στην Ελλάδα.
Η φυλογενετική ανάλυση επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έδειξε ότι πρόκειται για στέλεχος Monkeypox που ανήκει στον κλάδο της Δυτικής Αφρικής (West African clade), το οποίο ανιχνεύεται σε κρούσματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και συνήθως προκαλεί ήπια και τελικά αυτοπεριοριζόμενη νόσο.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε απομόνωση στο Νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός”, ενώ η επιδημιολογική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, όπως και η ιχνηλάτηση επαφών.