Σε μια νέα μελέτη, μια ομάδα δερματολόγων αξιολόγησε την επίδραση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) σε ότι αφορά την όρεξη και την αύξηση του σωματικού βάρους.
Διαπίστωσαν ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει τα επίπεδα νορεπινεφρίνης, μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης και προκαλεί το μαύρισμα του υποδόριου λίπους, αυξάνοντας έτσι την ενεργειακή δαπάνη. Αυτά τα αποτελέσματα δυνητικά ανοίγουν το δρόμο για νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών.
Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ένας κοινός περιβαλλοντικός παράγοντας που έχει πολύπλευρες επιδράσεις στο δέρμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί επιζήμια αποτελέσματα όπως ηλιακά εγκαύματα, φωτογήρανση και καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, σχετίζεται επίσης με ευεργετικά αποτελέσματα όπως η σύνθεση βιταμίνης D.
H έκθεση στον ήλιο αυξάνει την όρεξη αλλά αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους
Οι συγγραφείς Qing-Ling Quan, MD, PhD, και Eun Ju Kim, PhD, από το Τμήμα Δερματολογίας στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ, εξήγησαν: “Πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία περιορίζει την αύξηση βάρους σε μοντέλα ποντικών με παχυσαρκία. Το λίπος είναι ένα κρίσιμο όργανο στη ρύθμιση της ενεργειακής ομοιόστασης. Παράλληλα με προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία στην παχυσαρκία και τις μεταβολικές διαταραχές, η ομάδα μας εμπνεύστηκε από προηγούμενη ανακάλυψή μας ότι, αν και οι ακτίνες UV δεν φτάνουν απευθείας στο υποδόριο λίπος όταν εκτίθενται στο δέρμα, μπορούν να ρυθμίσουν το μεταβολισμό του υποδόριου λίπους. Αυτό μας οδήγησε να υποθέσουμε ότι η έκθεση του δέρματος στις ακτίνες UV θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη συστημική ομοιόσταση ενέργειας, κάτι που προκάλεσε αυτή την έρευνα”.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν εκτίθενται συνεχώς στην υπεριώδη ακτινοβολία, τα ποντίκια που τρέφονταν με κανονική διατροφή και τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, εμφάνισαν αυξημένη όρεξη λόγω μείωσης της λεπτίνης, μιας βασικής ορμόνης στη ρύθμιση της όρεξης. Ωστόσο, δεν υπήρξε αύξηση βάρους. Βρήκαν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία αναστέλλει την αύξηση του βάρους ενισχύοντας την έκκριση του νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη, η οποία όχι μόνο μειώνει τη λεπτίνη αλλά αυξάνει και την ενεργειακή δαπάνη μέσω του «μαυρίσματος» του υποδόριου λίπους.
Η αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη, λόγω της αυξημένης όρεξης, μετατρέπεται σε θερμότητα και καίγεται προτού συσσωρευτεί στο υποδόριο λίπος, αποτρέποντας έτσι την αύξηση βάρους.
Αυτή η έρευνα παρέχει νέες γνώσεις για την επίδραση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία στη ρύθμιση της όρεξης και του βάρους, ανοίγοντας δυνατότητες για νέες προσεγγίσεις στην πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών. Συγκεκριμένα, η αποκάλυψη του μηχανισμού με τον οποίο η υπεριώδης ακτινοβολία αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους θα μπορούσε να προσφέρει νέες προσεγγίσεις στη ρύθμιση της διατροφής και στην απώλεια βάρους, παρέχοντας καινοτόμες γνώσεις για τη διαχείριση της υγείας και της παχυσαρκίας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την ανθρώπινη υγεία.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν, «επειδή η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και να προάγει τον καρκίνο του δέρματος, συνιστάται η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Προστατέψτε το δέρμα με αντηλιακό, επομένως».
Τα ευρήματά της μελέτης δημοσιεύονται στο Journal of Investigative Dermatology.
healthstories.gr