Αρνητική επίδραση στη ψυχολογία μας φαίνεται να έχει η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με Δανούς επιστήμονες.
Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη αυξάνεται κατά 8% αμέσως μετά τη μετάβαση από τη θερινή ώρα στη χειμερινή.
Παρόλο που οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να δώσουν σαφή εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο η αλλαγή της ώρας αυξάνει τα περιστατικά κατάθλιψης ή οξύνει τα συμπτώματα όταν η νόσος προϋπάρχει, είναι βέβαιοι ότι η αύξηση αυτή δεν είναι καθόλου συμπτωματική.
Εικάζουν δε ότι αυτό συμβαίνει, επειδή η μετάβαση στη χειμερινή ώρα σηματοδοτεί τον ερχομό μιας μακράς περιόδου με σκοτεινές και κρύες μέρες.
[irp posts=”77195″ name=”Γιατί αλλάζει η ώρα;”]
«Είμαστε βέβαιοι ότι για την αύξηση των περιπτώσεων κατάθλιψης ευθύνεται η μετάβαση από τη θερινή ώρα στη χειμερινή και όχι, για παράδειγμα, οι κακές καιρικές συνθήκες», δηλώνει ο Søren D. Østergaard, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Aarhus και εξηγεί:
«Το γεγονός ότι ξημερώνει νωρίτερα δεν φαίνεται να μας ωφελεί ιδιαίτερα. Το πρωί οι περισσότεροι από εμάς είτε είμαστε στο ντους, είτε τρώμε πρωινό, είτε είμαστε καθ’ οδόν για τη δουλειά, ενώ το απόγευμα, που έχουμε τελειώσει τις υποχρεώσεις μας και έχουμε ελεύθερο χρόνο, έχει ήδη σκοτεινιάσει».