“Μια ασπιρίνη την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει τον κάνει πέρα” θα μπορούσε να είναι ο τίτλος σε αυτή την περίπτωση…
Λίγη ασπιρίνη μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες να πεθάνει κανείς από καρκίνο, σύμφωνα με μια μελέτη σχετικά με τη μακροπρόθεσμη τακτική χρήση ασπιρίνης και τις αιτίες διαφόρων ειδών καρκίνου.
Ο δρ Yin Cao, επικεφαλής στο τμήμα Επιδημιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, παρουσίασε τα στοιχεία μιας νέας έρευνας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, που έγινε στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.
Ο δρ Cao εξέτασε τα δεδομένα από περισσότερες από 86.000 γυναίκες που είχαν πάρει μέρος στην πανεθνική αμερικανική μελέτη Nurses’ Health μεταξύ του 1980 και του 2012 και από περίπου 43.000 άνδρες που είχαν πάρει μέρος στην επίσης πανεθνική έρευνα στις ΗΠΑ Health Professionals Follow-Up Study, η οποία γίνει γίνει την περίοδο 1986-2012.
Σε αυτά τα 32 χρόνια όπου ελήφθησαν ιατρικά στοιχεία, πάνω από 8.200 γυναίκες και σχεδόν 4.600 άνδρες πέθαναν από καρκίνο. Η γενική παρατήρηση των ερευνητών ήταν ότι ο κίνδυνος θανάτου γενικά ήταν 7% χαμηλότερος για τις γυναίκες και 11% για τους άνδρες που έπαιρναν ασπιρίνη τακτικά, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν.
Αλλά και όσον αφορά τον καρκίνο ειδικότερα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν κάτι παρόμοιο: Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο ήταν 7% χαμηλότερος για τις γυναίκες και 15% χαμηλότερος για τους άνδρες που έπαιρναν ασπιρίνη τακτικά, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.
Τα βασικά συμπεράσματα σύμφωνα με την iatropedia.gr, ήταν:
-Η ισχυρότερη σύνδεση, ανάμεσα στην ασπιρίνη και τον θάνατο από καρκίνο, ήταν με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Διαπιστώθηκε 31% χαμηλότερος κίνδυνος για τις γυναίκες και 30% για τους άνδρες που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη, κάτι που είναι σύμφωνο με τα ευρήματα και άλλων ερευνών.
-Διαπιστώθηκε επίσης μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του μαστού στις γυναίκες κατά 11% και
-Μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του προστάτη στους άνδρες κατά 23%.
-Τέλος, διαπιστώθηκε γενικά χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου στους άνδρες από καρκίνο του πνεύμονα.
Ο ίδιος ο δρ Cao, ωστόσο, έσπευσε υπεύθυνα να επισημάνει: “Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και από καρδιαγγειακή νόσο (…) Είναι καλό να θυμόμαστε, όμως, ότι αν κάποιος θέλει να πάρει μια χαμηλή δόση ασπιρίνης καθημερινά, ειδικά εάν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με καρκίνο, θα πρέπει πρώτα να το συζητήσει με τον προσωπικό του γιατρό που γνωρίζει την περίπτωσή του”.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μπορεί ο καθένας απλά να πάρει ασπιρίνη, ειδικά αν έχει ιστορικό, ή αυξημένο κίνδυνο για έλκος στομάχου και γαστρεντερική αιμορραγία. Έρευνες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο και γι’ αυτά τα δύο από την καθημερινή λήψη ασπιρίνης, αλλά σε γενικές γραμμές το όφελος από την ασπιρίνη υπερτερεί των κινδύνων για τους περισσότερους άλλους ανθρώπους.
[irp posts=”127057″ name=”ΣΚΟΠΙΑ: Οι αμερικανοί προσπαθούν να σταματήσουν τον πόλεμο”]
Άλλες μελέτες έχουν αποδείξει, ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που είχαν (ή βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για) μια καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό επεισόδιο και, φυσικά, είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα καλό φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου. Ακόμη και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν για αιώνες την ασπιρίνη στην φυσική της μορφή για την ανακούφιση από τον πόνο.
Τον Απρίλιο του 2016, η αμερικανική Προληπτική Υπηρεσία Υγείας ανακοίνωσε ότι η τακτική λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης την ημέρα μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και της καρδιαγγειακής νόσου σε ενήλικες μεταξύ 50 και 69 ετών, οι οποίοι -κατά τ’ άλλα- έχουν πάνω από 10% αυξημένο κίνδυνο από αυτές τις δύο παθήσεις.
Ο δρ Cao ελπίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη, της οποίας ηγήθηκε, θα συμβάλλει στη διεύρυνση της επιστημονικής έρευνας για τον τρόπο που οι θάνατοι από καρκίνο σχετίζονται με τις συνολικές αιτίες θανάτου. Από εδώ και πέρα, η επιστημονική ομάδα του δρ Cao αναμένεται να εξετάσει το ποιες ειδικές ομάδες πληθυσμού μπορεί να έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την ασπιρίνη, ιδιαίτερα όσον αφορά τα άτομα με διαφορετικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.