Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε επίσημα την Κούβα ως την πρώτη χώρα, παγκοσμίως, ΠΟΥ εξάλειψε την μετάδοση του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS, από τη μητέρα στο παιδί.
Η είδηση δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS στα παιδιά, άρα και της ύπαρξης στο μέλλον μιας γενιάς χωρίς τη νόσο.
«Η εξάλειψη της μετάδοσης ενός ιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο θέμα της δημόσιας υγείας. Είναι μια μείζονος σημασίας νίκη στον μακρύ αγώνα μας κατά του ιού της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, καθώς και ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο μιας γενιάς χωρίς AIDS» δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ.
Η εξάλειψη της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί «αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να τερματιστεί η πανδημία του AIDS και αναμένουμε η Κούβα να είναι, ανάμεσα σε πολλές χώρες, η πρώτη που επιτυγχάνει να τερματίσει την επιδημία αυτή στα παιδιά», συμπλήρωσε ο Μισέλ Σιντιμπέ, γενικός διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS).
Η επιτυχία αυτή της Κούβας «δείχνει ότι μια οικουμενική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι δυνατή και πράγματι είναι το κλειδί της επιτυχίας ακόμη και για την καταπολέμηση τόσο τεράστιων προκλήσεων όπως το AIDS», υπογράμμισε η Δρ Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 1,4 εκατομμύριο γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV μένουν έγκυες κάθε χρόνο. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες που ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική.
Χωρίς αντιρετροϊκή θεραπευτική αγωγή, οι γυναίκες-φορείς του HIV έχουν από 15% έως 45% πιθανότητες να τον μεταδώσουν στο παιδί τους κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή δίνοντας αίμα.
Ωστόσο αυτός ο κίνδυνος έχει σχεδόν εξαλειφθεί, καθώς έχει περιοριστεί σε λίγο παραπάνω από 1%, όταν η μητέρα λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως και το παιδί αμέσως μετά τη γέννησή του.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί στο μισό σχεδόν οι γεννήσεις οροθετικών παιδιών, ετησίως. Έτσι, από 400.000 που ήταν το 2009, το 2013 είχαν περιοριστεί στις 240.000.
Στόχος των επιστημόνων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι να μειωθούν σε λιγότερες από 40.000 οι γεννήσεις των παιδιών, ετησίως, που προσβάλλονται από τον HIV από τη μητέρα τους.