Καρδιά: Η ιατρική κοινότητα της έχει δώσει το όνομα «σιωπηλός δολοφόνος». Κι αν συνυπολογίσουμε ότι πάσχουν από αυτήν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι (σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσουν το 1,5 δισεκατομμύριο μέχρι το 2025)…
δηλαδή το 20% του πληθυσμού της Γης, μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε και «κατά συρροήν δολοφόνο». Γι’ αυτόν το λόγο, στον 21ο αιώνα το πιεσόμετρο έχει εξελιχθεί σε θερμόμετρο – όλα τα σπίτια έχουν από ένα.
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό είναι ένα πρώτο καλό βήμα, για να αντιμετωπίσει κάποιος την υπέρταση. Παρακολουθήστε την αρτηριακή πίεση –ειδικά εσείς που είστε πάνω από 30 ετών– και προλάβετε ακόμη και την ελάχιστη εκτροπή από τα φυσιολογικά νούμερα. Ποια είναι αυτά;
Η συστολική πίεση (σ.σ.: μεγάλη) δεν πρέπει να είναι πάνω από 140 mmHg και η διαστολική (σ.σ.: μικρή) να μην ξεπερνά τα 90 mmHg. Κι όμως, ο Δρ. Στρατής Παναγάκος, επιμελητής της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, μας λέει: «Πλέον ένας στους τρεις Έλληνες έχει αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης (περίπου 35%). Στο 95% των περιπτώσεων, η αιτία που προκαλεί την υπέρταση είναι άγνωστη, γι’ αυτό και την ονομάζουμε “πρωτοπαθή” ή “ιδιοπαθή”».
Αν και, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, ένας υπερτασικός είτε δεν τρώει σωστά (καταναλώνει λιπαρά φαγητά και αλατισμένες τροφές), είτε δεν γυμνάζεται αρκετά (είναι κοινώς αποδεκτό, τουλάχιστον από την πλειοψηφία των γιατρών, ότι ειδικά το κολύμπι και το έντονο περπάτημα συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα), είτε καπνίζει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε έχει συχνά άγχος (σε περιόδους άγχους η καρδιά χτυπάει σε πιο έντονους ρυθμούς και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται), στην πραγματικότητα υπάρχουν κι άλλες αιτίες. Επί της ουσίας, δηλαδή, η ιατρική κοινότητα δεν μπορεί να καθορίσει τι προκαλεί υπέρταση σε κάθε άνθρωπο. Ο Δρ. Στρατής Παναγάκος αναφέρει: «Σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό ιστορικό. Αν και οι δύο γονείς είναι υπερτασικοί, ο κίνδυνος να παρουσιάσουν και τα παιδιά τους υπέρταση ανέρχεται στο 50%. Επίσης, η υπέρταση παρατηρείται κυρίως σε παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα, που αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία, καθώς η πρώτη διάγνωση υπέρτασης γίνεται συνήθως μεταξύ των 35 και των 50 ετών, ενώ μετά τα 65 έτη οι μισοί άνθρωποι έχουν υπέρταση. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε και την επίδραση ορισμένων χαπιών, όπως τα αντισυλληπτικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αλλά και τον παράγοντα της εγκυμοσύνης, της δυσλιπιδαιμίας και, φυσικά, του καπνίσματος».
Το ουσιαστικότερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την υπέρταση είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ασυμπτωματική ασθένεια. Ακόμη και σε περίπτωση ασυνήθιστα υψηλής πίεσης, ο ασθενής δεν την αισθάνεται. Ελάχιστα μόνο άτομα μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως αδιαθεσία, πονοκέφαλο ή ρινορραγία. Πάλι, όμως, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν πρόκειται για συμπτώματα υπέρτασης ή για κάποια παθολογική κατάσταση που εμφανίζει τα ίδια κλινικά «σημάδια».
Γι’ αυτόν το λόγο, η έγκαιρη διάγνωση και ρύθμιση της υπέρτασης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η υπέρταση αποτελεί άμεσο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια. Έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και για το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Συνεπώς, είναι λογικό να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόωρης θνησιμότητας. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, όπως για όλα τα πράγματα υπάρχει κάποια λύση, έτσι και για την υπέρταση. Η διαρκής επικοινωνία με το γιατρό σας και οι έγκαιρες συμβουλές του για φαρμακευτική αντιμετώπιση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όπως τονίζει ο Δρ. Στρατής Παναγάκος: «Μεγάλη σημασία έχει και η καλή διατροφή· πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, υψηλή πρόσληψη καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου, αλλά και χαμηλή πρόσληψη λίπους και αλατιού.
Επίσης, η οποιασδήποτε μορφής αεροβική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός του άγχους και του αλκοόλ είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση». Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί πλέον σταθερή απειλή για τη δημόσια υγεία και πως η σημαντικότερη παράμετρος του συγκεκριμένου προβλήματος είναι η άγνοια ή η ημιμάθεια γύρω από την παθολογική αυτή κατάσταση.
Πέρα από τις όποιες ενέργειες αντιμετώπισης ή πρόληψης της υπέρτασης, υπάρχει ένα πρώτο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνει ο καθένας μας: να μάθουμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε γι’ αυτήν. Σε όλες τις μάχες και τους πολέμους κερδίζουν αυτοί που ξέρουν περισσότερα για τον εχθρό τους. Ακόμη κι όταν αυτός είναι σιωπηλός και σχεδόν αόρατος…
Οι πιο σημαντικές επιπλοκές της υπέρτασης:
Εγκεφαλικό επεισόδιο ή αιμορραγία
Στεφανιαία νόσος – καρδιακή ανεπάρκεια
Νεφρική ανεπάρκεια
Ανεύρυσμα αορτής
Τύφλωση
pharmaplus.gr