Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του τραχήλου: Ελπίδες για πλήρη ίαση

Newsroom από Newsroom
14/02/2019 23:18
σε ΥΓΕΙΑ
A A
51
SHARES
108
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι μελλοντικές γενιές γυναικών θα μπορούν να ζουν χωρίς τον κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που είναι πλέον μία νόσος η οποία μπορεί να εξαλειφθεί χάρη στη σωστή εφαρμογή των δυνατοτήτων που παρέχουν η πρωτογενής πρόληψη με τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων(HPV) και η δευτερογενής πρόληψη με το HPV DNA test.

Μάλιστα η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, που έχει θέσει ως στόχο να εξαλείψει εντός 10-15 ετών τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τα παραπάνω επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής -Γυναικολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας HPV, Θεόδωρος Αγοραστός, επικαλούμενος δηλώσεις εκπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επιφανών Αυστραλών επιστημόνων, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως είναι 4η πιο συχνή κακοήθης νόσος των γυναικών. «Δυστυχώς σε αναπτυσσόμενες χώρες αποτελεί πρώτη ή δεύτερη κύρια αιτία θανάτου των γυναικών. Π.χ.,στην Ινδία και σε χώρες της ανατολικής Αφρικής ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί πρώτη αιτία θανάτου γυναικών από καρκίνο» ανέφερε ο κ Αγοραστός. Πρόσθεσε δε ότι μπορεί στις προηγμένες χώρες η νόσος να μη είναι εξίσου θανατηφόρα, αλλά επιβαρύνει τα συστήματα υγείας, λόγω του ότι απαιτείται ο πληθυσμιακός έλεγχος όλων των γυναικών και η θεραπεία της νόσου απαιτεί ιδιαίτερη και κοστοβόρα φροντίδα.

Αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι με το εννεαδύναμο εμβόλιο κατά του HPV, το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα εδώ και ενάμιση χρόνο, μπορεί να καλυφθεί μια γυναίκα με ένα ποσοστό περίπου 85% έως 90% από τον κίνδυνο να νοσήσει αργότερα από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το υπόλοιπο 10-15% μπορεί να το καλύψει το HPV DNA test, εφόσον γίνεται ανά πέντε έως δέκα έτη. Ήδη, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Τουρκία, η Σουηδία , η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αλλάξει τα συστήματα προληπτικού ελέγχου των γυναικών και έχουν μεταβεί HPV DNA test. Εξάλλου τις ΗΠΑ και στον Καναδά, στην περίπτωση που οι γυναίκες έχουν θετικό αποτέλεσμα στο HPV DNA, κάνουν και τεστ Παπανικολάου.

«Οι γυναίκες οι οποίες για διάφορους λόγους δεν κάνουν τεστ Παπανικολάου, περιμένει κάποιος ότι δεν θα προσέλθουν και για τη λήψη δείγματος προκειμένου να γίνει HPV DNA test. Υπάρχει όμως μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη που είναι η δυνατότητα της αυτολήψης κολποτραχηλικού δείγματος για HPV test με ένα ειδικό βουρτσάκι που είναι σαν μπατονέτα. Με αυτό η γυναίκα μπορεί να πάρει από τον κόλπο της ενα δείγμα και να το στείλει στο εργαστήριο για την ανίχνευση του ιού. Με μεγάλες μελέτες και σε πολλά κράτη καθώς και με μετα- αναλύσεις πιστοποιήθηκε ότι η αξιοπιστία του ΗPV test όταν το πάρει η γυναίκα μόνη της κολποτραχηλικό δείγμα είναι ίδια με το αν κάνει τη λήψη ο γιατρός ή η μαία. Αρα, οι δύο αυτές μορφές λήψης είναι εξίσου αποτελεσματικές. Η μέθοδος της αυτολήψης έχει ενταχθεί επισήμως στα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου ορισμένων κρατών ( Ολλανδία, Αυστραλία Δανία) για να καλύψουν κυρίως γυναίκες που δεν προσέρχονται στο προγραμματισμένο έλεγχο. Εκεί αποστέλλεται από το σύστημα υγείας σε αυτές τις γυναίκες η συσκευή αυτολήψης» ανέφερε ο κ Αγοραστός.

Η πολυκεντρική μελέτη GRECOSELF
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης GRECOSELF (τεστ αυτολήψης για έλεγχο τραχηλικού καρκίνου μήτρας), που πραγματοποιήθηκε από το 2016 έως το 2018 από το ΑΠΘ και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο κ.Αγοραστός επισήμανε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πολυκεντρική μελέτη σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι γυναίκες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε μονάδες υγείας.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των έξι από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τη συμβολή όλων σχεδόν των Πανεπιστημιακών Μαιευτικών-Γυναικολογικών Κλινικών και μερικών Κλινικών του ΕΣΥ και με την εθελοντική συνεργασία όλων σχεδόν των συλλόγων Mαιών-Mαιευτών. Η μελέτη έγινε με σκοπό να διερευνηθεί κατά πόσο ο έλεγχος των γυναικών με HPV DNA test μέσω αυτολήψης είναι αποτελεσματικότερος από την υπάρχουσα κατάσταση με τακτική ή πλημμελή ή καθόλου διενέργεια του τεστ Παπανικολάου.

«Η διενέργεια του αυτολαμβανόμενου HPV DNA test σε περισσότερες από 13.000 Ελληνίδες διέγνωσε 75 γυναίκες με σοβαρού βαθμού προκαρκινικές αλλοιώσεις και δύο διηθητικούς καρκίνους τραχήλου, οι οποίες είχαν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα στο τεστ Παπανικολάου, γεγονός που δηλώνει σαφώς την υπεροχή της νέας μεθόδου. Δυστυχώς λόγοι οικονομικοί, πρόσβασης στις δομές υγείας, κοινωνικές συνθήκες, κάνουν την τακτική προσέλευση των γυναικών αποτρεπτική. Έτσι σε πολλές χώρες, ακόμη και σε αυτές με τα αρτιότερα Εθνικά Προγράμματα Προληπτικού Ελέγχου, υπάρχει πάντα ένα ποσοστό γυναικών που δεν κάνουν τακτικό έλεγχο. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό είναι 10%-20% στις πλέον προηγμένες χώρες και μέχρι και 100% στις χώρες του τρίτου κόσμου. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 50%-70%. Ως εναλλακτική λύση στο πρόβλημα, προτείνεται η μέθοδος της αυτολήψης, δηλ. η διενέργεια του HPV DNA test σε κολποτραχηλικό υλικό, το οποίο θα συλλέξει η κάθε γυναίκα μόνη της (self-sampling). Η μέθοδος έχει αποδειχθεί ότι είναι το ίδιο αξιόπιστη και αποτελεσματική όπως όταν κάνει τη λήψη ο γιατρός ή η μαία, απεδείχθη δε ότι υπερέχει σαφώς του τεστ Παπανικολάου, όπου η λήψη του υλικού πρέπει να γίνει υποχρεωτικά από τον γιατρό ή την μαία» επισήμανε ο κ. Αγοραστός.

Να σημειωθεί ότι το ΗPV DNA testing με αυτολήψη κολποτραχηλικού δείγματος έχει θεσπισθεί επίσημα ως εναλλακτική πρακτική, σε Ολλανδία, Δανία και Αυστραλία, ενώ αναμένεται παρόμοια απόφαση και για τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, συσκευές αυτολήψης κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο σε ΗΠΑ και Σκανδιναβία.

«Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του Προγράμματος GRECOSELF σηματοδοτούν τη δυνατότητα εφαρμογής του και στην χώρα μας, ως μιας αποτελεσματικής, αποδεκτής και φθηνής μεθόδου, ενταγμένης σε ένα Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, στο πλαίσιο εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» πρόσθεσε ο κ Αγοραστός.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣκαρκίνοςυγεία

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Καλό μήνα! Για όσους ονειρεύονται ακόμα δίπλα στη θάλασσα… Julio Iglesias – Quijote !!

01/11/2025 | 23:55
Featured

Πέθανε από ανακοπή καρδιάς ο 59χρονος γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Απόστολος Βεσυρόπουλος

21/08/2025 | 15:30
ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

Ή Προσευχή του Αγίου Ιούδα Θαδδαίου – Πως γίνεται

21/08/2025 | 08:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Σεισμός LIVE: Δείτε TΩΡΑ πού έγινε σεισμός πριν από λίγο – Μέτρα προστασίας

09/08/2025 | 18:21
Load More
Επόμενο Άρθρο

64η Eurovision: Η Κατερίνα Ντούσκα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Γιορτή σήμερα 12 Νοεμβρίου, εορτολόγιο: Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας

    257 shares
    Share 103 Tweet 64
  • Αποκάλυψη: Η χειροτονία και η καθαίρεση του κρατούμενου πατέρα Παρθενίου από τον μακαριστό Μητροπολίτη Καρθαγένης Χρυσόστομο

    238 shares
    Share 95 Tweet 60
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025: Πληρωμές 25 και 27 Νοεμβρίου οι συντάξεις-Προσοχή σε απάτες, προειδοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. και η ΤτΕ

    266 shares
    Share 106 Tweet 67
  • ΤΡΙΚΑΛΑ: Ο εγκλωβισμένος των βουνών – «Είμαι απελπισμένος και σε απόγνωση» λέει ο 55χρονος στη Γλύστρα

    188 shares
    Share 75 Tweet 47
  • ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:10 χρόνια Νόμος Κατρούγκαλου – 22 μειώσεις, 10 δισ. απώλειες και νέα αναδρομικά για 380.000 συνταξιούχους 

    93 shares
    Share 37 Tweet 23
  • ΔΥΠΑ ΝΕΑ: Πιλοτικό επίδομα ανεργίας με 12.000 ωφελούμενους και 60 προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα με δύο προκηρύξεις ΑΣΕΠ

    88 shares
    Share 35 Tweet 22
  • ΑΓΡΟΤΕΣ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 973 εκατ. ευρώ σε αγρότες έως Δεκέμβριο – Καθυστερούν οι πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ, Μέτρου 23 και ΕΛΓΑ

    82 shares
    Share 33 Tweet 21
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch