Κυριακή, 29 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΥΓΕΙΑ

Κινδυνεύει να χαθεί το ΕΣΠΑ για την ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων

Newsroom από Newsroom
19/06/2015 15:02
σε ΥΓΕΙΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Την ώρα που περισσότερα από 100 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι παροπλισμένα λόγω μηχανικών βλαβών, κινδυνεύει να χαθεί κονδύλι του ΕΣΠΑ 15 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο θα αγοράσουμε 186 καινούργια ασθενοφόρα, λόγω της… Βαβέλ που επικρατεί στον χώρο των δημοσίων προμηθειών.

Οι εργαζόμενοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς ο απαρχαιωμένος στόλος σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, αυξάνουν τον χρόνο αναμονής και ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

Η διαδικασία ξεκίνησε το 2008, στη συνέχεια ακυρώθηκε, επαναπροκηρύχθηκε το 2012 και φτάσαμε στο 2015 εν μέσω μιας σφοδρής αντιδικίας των εταιρειών που συμμετέχουν, με συνέπεια το ζήτημα να παραμένει χωρίς λύση. Την ίδια στιγμή, από τα 620 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ, πολλά βρίσκονται εκτός λειτουργίας εξαιτίας βλαβών, οι οποίες δεν μπορούν να επισκευαστούν άμεσα τουλάχιστον, καθώς λόγω παλαιότητας των ασθενοφόρων οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν ανταλλακτικά να δώσουν. Τα κοντέρ των ασθενοφόρων γράφουν περίπου 70.000 χιλιόμετρα τον χρόνο και τα περισσότερα ασθενοφόρα είναι 20ετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το μέσο ετήσιο έξοδο συντήρησης του στόλου, για να είναι αξιόμαχος, ανέρχεται την τελευταία πενταετία περίπου στα 2 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει ανταλλακτικά και εργασίες επισκευής.

Ο βασικότερος λόγος που ο διαγωνισμός παραπαίει, είναι η σφοδρή αντιδικία των εταιρειών που συμμετέχουν, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε ένα μαραθώνιο δικαστικών προσφυγών αναφορικά με την κατασκευή των ασθενοφόρων, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι το θέμα πρέπει να λήξει. Ο δεύτερος εξίσου σοβαρός λόγος της καθυστέρησης του διαγωνισμού, είναι η συνεχής αλλαγή σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει στο ΕΚΑΒ 4 πρόεδροι και 6 αντιπρόεδροι με αποτέλεσμα να θίγεται η απαρτία που απαιτείται για την ανάθεση του έργου. Πρόσφατα μάλιστα παραιτήθηκε ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Βλάχος γεγονός που τίναξε εκ νέου στον αέρα τον διαγωνισμό για την αγορά ασθενοφόρων. Τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Υγείας διόρισε νέο αντιπρόεδρο τον Πύραρχο − Καρδιολόγο Ηλία Πετρόπουλο, επομένως θεωρητικά, το ΔΣ έχει απαρτία για να συνεδριάσει και να λάβει απόφαση για προμήθεια ασθενοφόρων.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τον κίνδυνο απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία να ανανεωθεί ο στόλος του ΕΚΑΒ. «Είμαστε σε οριακό σημείο. Το κάθε λεπτό που περνάει είναι πολύτιμο. Κανονικά έπρεπε να υπάρχει ανάθεση μέχρι αρχές Ιουνίου ώστε να παραλαμβάναμε τα ασθενοφόρα τον Νοέμβριο από τις εταιρείες. Στη συνέχεια χρειάζεται να δοκιμασθούν για δυο μήνες και μετά εφόσον όλα πάνε καλά να εκταμιευτεί η δόση, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015. Τώρα βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και δεν έχει γίνει τίποτα. Πραγματικά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν τελικά το ΕΚΑΒ θα καταφέρει να προμηθευτεί τα ασθενοφόρα. Εκτός αν δοθεί παράταση για την εκταμίευση του ποσού», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος.

Κουρουμπλής: «Ποια τα ηθικά ερωτήματα αν καεί ένας άνθρωπος μέσα σε ένα παλιό ασθενοφόρο;»
Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Μπορεί να έχουμε μπροστά μας πάρα πολλές ενστάσεις για την υλοποίησή του εν λόγω διαγωνισμού αλλά από την άλλη πλευρά ενδέχεται να προκύψουν επιπτώσεις πολύ μεγαλύτερες από τις ενστάσεις που ο καθένας μας λογικά μπορεί να έχει για αυτή την υπόθεση. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που προκηρύξαμε το συγκεκριμένο διαγωνισμό μη προβλέποντας τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τις συμμετέχουσες εταιρείες. Εμείς παραλαμβάνουμε μία σκληρή πραγματικότητα που λέει: Μπορείς να προχωρήσεις έναν διαγωνισμό έχοντας ηθικά διλλήματα, αλλά από την άλλη πλευρά αν δεν το πράξεις, ποιά τα ηθικά ερωτήματα αν καεί ένας άνθρωπος μέσα σε ένα παλιό ασθενοφόρο;»

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΑΒ είχε κατακυρωθεί η αγορά 90 νέων ασθενοφόρων, ενώ επρόκειτο να ληφθεί απόφαση και για τα υπόλοιπα τα οποία ωστόσο με βάση τους εργαζόμενους είναι κατά 10.000 ευρώ πιο ακριβά. Μέχρι στιγμής έχει ανατεθεί η προμήθεια ασθενοφόρων στις Περιφέρειες Ιόνιων Νήσων, Πελοποννήσου, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ωστόσο, χωρίς ασθενοφόρα μένει η Αττική, η Θεσσαλία, η Στερεά και Δυτική Ελλάδα. Και στις δυο περιπτώσεις, για να γίνει η παραγγελία των ασθενοφόρων απαιτείται να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.

Ελλείψεις προσωπικού στα νησιά
Όσο πλησιάζει η καλοκαιρινή περίοδος, τόσο αυξάνεται και η αγωνία για το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες στα νησιά του Αιγαίου και τις Κυκλάδες λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού. Τα τοπικά τμήματα του ΕΚΑΒ έχουν… στερέψει από προσωπικό, καθώς τα περισσότερα διαθέτουν από 3 έως 6 άτομα ενώ για μια 24ωρη βάρδια απαιτούνται τουλάχιστον 11 άτομα. Δηλαδή, στους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς όπως είναι η Πάρος, η Νάξος, η Μύκονος, η Ίος, η Σαντορίνη, δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο για να καλύψει περιστατικά επί 24ωρου βάσεως.

Οι κενές βάρδιες –εκτός από το λιγοστό προσωπικό- οφείλονται και στην απόφαση απαγόρευσης μετακινήσεων διασωστών του ΕΚΑΒ από Αττική και Θεσσαλονίκη προς άλλους τομείς. Στην κοσμοπολίτικη και πολυσύχναστη Μύκονο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατατέθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ, για τον μήνα Μάιο υπάρχουν 42 κενές βάρδιες ασθενοφόρου. Έπειτα από σειρά ενεργειών του υπεύθυνου τομέα Υγείας του νησιού, αποφασίστηκε εν όψει καλοκαιρινής περιόδου, η μετακίνηση πληρωμάτων διασωστών από άλλους τομείς στην Μύκονο ανά μήνα, μέχρι να δοθεί οριστική λύση από την πλευρά της πολιτείας. Έτσι θα «μεταναστεύσουν» στο νησί των Ανέμων τέσσερις διασώστες οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι τον Οκτώβριο.

ΣχετικάΆρθρα

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πράσινο φως για Eurofighter στην Τουρκία;

29/06/2025 | 17:00
Featured

Σε δίωρες στάσεις εργασίας οι δικαστές για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

29/06/2025 | 16:00
HOT NEWS

ΟΠΕΚΕΠΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 300 εκατ. πληρωμές – Κίνδυνος αποκλεισμού από ΟΣΔΕ 2025 για χιλιάδες αγρότες

29/06/2025 | 15:02
Featured

Στο «κόκκινο» η Κρήτη: Νέος σεισμός στα Χανιά – Τι λένε Έλληνες και διεθνείς σεισμολόγοι για τα ενεργά ρήγματα

29/06/2025 | 14:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Πούτιν: Το πρόβλημα το έχουν οι δανειστές και όχι η Ελλάδα


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Θρήνος στη Χαλκηδόνα: Πατέρας και 13χρονος νεκροί σε σφοδρή σύγκρουση με φορτηγό – Τραυματίες η μητέρα και το μικρότερο παιδί

    990 shares
    Share 396 Tweet 248
  • Ανοίγει νέο μέτωπο το Κρεμλίνο: Ευθεία απειλή για τη Ρωσία τα F-35 του ΝΑΤΟ στην Εσθονία

    961 shares
    Share 384 Tweet 240
  • Στο «κόκκινο» η Κρήτη: Νέος σεισμός στα Χανιά – Τι λένε Έλληνες και διεθνείς σεισμολόγοι για τα ενεργά ρήγματα

    593 shares
    Share 237 Tweet 148
  • ΕΚΤΑΚΤΟ – Ο Θάνος Πλεύρης στη θέση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

    636 shares
    Share 254 Tweet 159
  • Τραμπ: Θα ενημερώσω σύντομα με επιστολή τους εμπορικούς εταίρους για τους δασμούς τους – «Δεν θα είναι ευχαριστημένοι»

    378 shares
    Share 151 Tweet 95
  • Το πρόστιμο των 415 εκατ. ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ποιος το πληρώνει τελικά;

    287 shares
    Share 115 Tweet 72
  • ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη – Ποιοι χάνουν τα αναδρομικά, τι πρέπει να κάνουν τώρα και ποιοι βγαίνουν στα 60

    1038 shares
    Share 415 Tweet 260
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch