Υγεία: Δεν μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί, νιώθεις να σέρνεσαι όλη μέρα και φτάνεις να ζητάς το πάπλωμά σου μόλις το ρολόι δείξει 10.00 μμ. Όχι, δεν είσαι η μόνη, καθώς το συγκεκριμένο αίσθημα μόνιμης κόπωσης είναι πιο συχνό φαινόμενο απ’ όσο νομίζεις.
Δεν μιλάμε για την κούραση που μπορεί να νιώθεις κάθε πρωί, όταν το προηγούμενο βράδυ ξενυχτάς σε clubs και μπαρ αλλά για τον ανεξήγητο λόγο που δε μπορείς να πάρεις τα πόδια σου ακόμα κι αν κοιμάσαι 8-9 ώρες κάθε νύχτα. Τι μπορεί να ευθύνεται λοιπόν;
Έλλειψη ήλιου
Μένουμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου, παίρνουμε όμως όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει να μας προσφέρει; Αν δε μπορείς να εξηγήσεις την κακή σου διάθεση και την επίμονη νύστα, η έλλειψη βιταμίνης D ίσως να είναι η απάντηση. Πρόκειται για το συστατικό που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν πως λειτουργεί συνδυαστικά με την ορμόνη του ύπνου (τη μελατονίνη).
Διόρθωσέ το: Μπορείς να πάρεις ένα μέρος βιταμίνης D από το φαγητό – ο σολωμός περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς και άλλα λιπαρά ψάρια, αυγά και δημητριακά. Αυτά όμως καλύπτουν μόνο το 10% της απαιτούμενης ποσότητας. Το φως του ήλιου και τα συμπηλρώματα είναι αυτό που χρειάζεσαι ως επί το πλείστον. Εξοπλίσου λοιπόν με τα απαραίτητα και φρόντισε να χαλαρώνεις στον ήλιο ένα 15λεπτο μέσα στην ημέρα – στην Ελλάδα ζούμε και είναι Ιούλιου, άρα δεν είναι και δύσκολο!
Η δουλειά σου
Δε μπορείς να καταλάβεις γιατί νιώθεις πτώμα αφού όλη μέρα δεν κουνιέσαι καν από το γραφείο σου; Μα ακριβώς γι’ αυτό. Όταν δεν κινείσαι, ο μεταβολισμός σου τεμπελιάζει και εσύ ξεκινάς να νιώθεις κόπωση και βαρεμάρα. Επίσης, ίσως να φταίει και η ποιότητα/ποσότητα του ύπνου σου. Γενικά, όταν δεν κουράζεσαι μέσα στη μέρα, δεν πρόκειται να απολαύσεις τον ύπνο ώστε να ξυπνήσεις αναζωογονημένη το επόμενο πρωί. Φαύλος κύκλος!
[irp posts=”141892″ name=”Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά και την υγεία των δοντιών μας!”]
Διόρθωσέ το: Είναι απλό: κουνήσου. Δε λέμε να κάνεις κάποια συγκεκριμένη άσκηση, οτιδήποτε κάνει την αδρεναλίνη σου να ανέβει θα βοηθήσει. Και μάλιστα, καλό είναι να το κάνεις όταν νιώθεις να σε πιάνει η κούραση. Αν νυστάζεις τρελά το πρωί, βγες έξω και κάνε τα ψώνια της ημέρας. Νιώθεις πτώμα μετά τη δουλειά; Γύρνα στο σπίτι με τα πόδια. Καλοκαίρι είναι και ο καθαρός αέρας θα αδειάσει το μυαλό σου και θα ξυπνήσει το σώμα σου.
Τα επίπεδα σιδήρου
Γιατί; Ο σίδηρος έχει να κάνει με τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το οξυγόνο στον εγκέφαλο. Αν τα επίπεδα σιδήρου σου είναι χαμηλά, αυτό ισοδυναμεί με χειρότερη οξυγόνωση και άρα με αίσθημα κόπωσης, χλωμό δέρμα και νύχια που σπάνε. Η συγκεκριμένη μορφή αναιμίας είναι συχνό φαινόμενο σε κοπέλες που είναι χορτοφάγοι ή ακολουθούν αυστηρή δίαιτα, χάνουν πολύ αίμα στην περίοδο ή είναι πολύ δραστήριες στην καθημερινότητά τους.
Διόρθωσέ το: Εκτός από ένα τσεκ-απ ρουτίνας το οποίο θα δείξει αν πάσχεις από έλλειψη σιδήρου, η λύση βρίσκεται σε ένα άλλο θρεπτικό συστατικό. Η βιταμίνη C βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, επομένως καλό είναι να εντάξεις στη διατροφή σου τροφές όπως τα πορτοκάλια, τα μούρα και οι πιπεριές σε συνδυασμό πάντα με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, δηλαδή κρέας, ψάρια, πουλερικά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μπορείς ακόμη να λαμβάνεις και κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου, πάντα με οδηγίες του γιατρού σου, σημειώνει το queen.gr.