Η ειδική χειρουργός μαστού γράφει στο ladylike.gr, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, για όλα όσα χρειάζεται κανείς να γνωρίζει για τον πιο συχνό γυναικολογικό καρκίνο.
O καρκίνος του μαστού. Ο καρκίνος είναι μία νόσος που οφείλεται σε γονιδιακές βλάβες οι οποίες διαταράσσουν την κυτταρική λειτουργία του οργανισμού και οδηγούν στην εμφάνιση και στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μη φυσιολογικών κυττάρων. Η εμφάνιση καρκίνου οφείλεται σε γενετικούς, κληρονομικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου που προσβάλλει τις γυναίκες. Αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία θνησιμότητας από γυναικολογικό καρκίνο παγκοσμίως. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι μια στις δέκα γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ενήλικης ζωής της. Παρόλο που ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός γυναικολογικός καρκίνος είναι ο μόνος που έχει τόσο υψηλό ποσοστό θεραπευτικής επιτυχίας.
Είναι ίδιος ο καρκίνος του μαστού σε όλες τις γυναίκες;
Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν διαφορετικά είδη καρκίνου του μαστού, το κάθε είδος με τα δικά του χαρακτηριστικά και το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και συμπεριφοράς. Όπως κάθε γυναίκα είναι διαφορετική έτσι και κάθε καρκίνος του μαστού αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Έχει το δικό του μοριακό προφίλ, τη δική του ταυτότητα, το δικό του δακτυλικό αποτύπωμα. Η ιδιαιτερότητα του κάθε καρκίνου είναι αυτή που υπαγορεύει και τον τρόπο αντιμετώπισής του. Η θεραπεία οφείλει να είναι εξατομικευμένη και να ανταποκρίνεται τόσο στη διαφορετικότητα του καρκίνου όσο και στη διαφορετική προσωπικότητα της ασθενούς. Γιατί κάθε γυναίκα που προσβάλλεται από τη νόσο αντιλαμβάνεται διαφορετικά την απειλή αυτή και αναπτύσσει το δικό της μηχανισμό κατανόησης και αντίδρασης.
Μαζί στη μάχη
Η ουσιαστική θεραπεία ξεκινά από το χτίσιμο της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή. Μπροστά σε αυτήν την απειλή για τη ζωή της, κάθε γυναίκα αντιδρά διαφορετικά. Πολλές φορές αντίθετα με τον τρόπο που έχει αντιδράσει σε άλλα σημαντικά προβλήματα που της έχουν συμβεί. Αισθάνεται ότι η συγκεκριμένη ασθένεια δεν απειλεί απλά την υγεία της αλλά και τη θηλυκή της υπόσταση. Αισθάνεται ότι ανατρέπεται η ισορροπία στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική της ζωή. Κυριεύεται από αρνητικά συναισθήματα: φόβο για το άγνωστο, αγωνία για τις συνέπειες. Ο θεράπων ιατρός οφείλει να κατανοεί τα συναισθήματα αυτά και να βοηθά στην αντιμετώπιση τους. Η φροντίδα περιλαμβάνει εκτός από τη θεραπεία της νόσου και την ψυχολογική υποστήριξη της ασθενούς. Η λεπτομερής ανάλυση όλων των παραμέτρων, η αποσαφήνιση των ”γκρίζων” σκέψεων που κατακλύζουν το μυαλό όσων νοσούν κάνουν το γιατρό το μεγάλο σύμμαχο σε αυτή τη μάχη.
Προσέχουμε για να έχουμε
Το βασικό όπλο για την πλήρη ίαση αποτελεί η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.
Ο χειρουργός μαστού σχεδιάζει το εύρος, το είδος και τη συχνότητα των διαγνωστικών εξετάσεων με βάση το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό κάθε γυναίκας. Το διαγνωστικό πρόγραμμα αποτελεί μια σύζευξη της προσωπικότητας κάθε γυναίκας (συνήθειες, τρόπος ζωής, προσωπικές επιλογές), του οικογενειακού της ιστορικού και των σύγχρονων ιατρικών δεδομένων. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος εξασφαλίζει ότι, ακόμα και στην περίπτωση εμφάνισης καρκίνου, ο εντοπισμός θα γίνει σε τόσο πρώιμο στάδιο ώστε με ελάχιστη χειρουργική και φαρμακευτική παρέμβαση να επιτυγχάνεται η απόλυτη θεραπεία.
Εμφάνιση της νόσου: Και τώρα τι; Ογκοπλαστική και επανορθωτική χειρουργική του μαστού
Στην περίπτωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού, οι σύγχρονοι χειρουργοί μαστού επιλέγουμε σε συνεργασία με την κάθε ασθενή ένα εξατομικευμένο σχέδιο αντιμετώπισης της νόσου: Το ιδανικό ολιστικό σχέδιο για τη σύντομη, ασφαλή και ανώδυνη σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική ανάρρωση.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ένα επώδυνο γεγονός στη ζωή μιας γυναίκας. Ακόμη και μετά από τη θεραπεία αφήνει πληγές, ερωτηματικά, ανησυχία, φόβο. Σήμερα όμως η ποιότητα ζωής των γυναικών μετά από την μάχη με τον καρκίνο έχει βελτιωθεί θεαματικά. Κυρίως γιατί η χειρουργική θεραπεία σπάνια πια είναι ακρωτηριαστική. Οι ολικές μαστεκτομές πραγματοποιούνται σε πολύ λίγες περιπτώσεις και προτιμώνται οι ογκεκτομές. Η ογκοπλαστική χειρουργική έχει ενσωματωθεί στη θεραπευτική χειρουργική αντιμετώπιση προσφέροντας ογκολογική ασφάλεια και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.
Το σχήμα και ο όγκος του μαστού αποκαθίσταται μέσω της εφαρμογής ενός ευρέως φάσματος χειρουργικών τεχνικών μετάθεσης και αναδιανομής του μαζικού ιστού. Ακόμα και στην περίπτωση που επιλέγεται η μαστεκτομή, οι εξελιγμένες τεχνικές της επανορθωτικής χειρουργικής δίνουν τη δυνατότητα της πλήρους αποκατάστασης του χειρουργημένου μαστού. Η εικόνα του μαστού αποκαθίσταται πλήρως με την ανάπλαση θηλής – θηλέας άλω με τη μέθοδο του ιατρικού τατουάζ θηλής.
Κερδίζοντας τη ζωή
Η σύγχρονη επιστήμη προσφέρει στη γυναίκα τη δυνατότητα να πάρει την υγεία της στα χέρια της μέσω της πρόληψης. Να απωθήσει το ενδεχόμενο να νοσήσει, να προλάβει τη νόσο σε πολύ πρώιμο στάδιο, να παραμείνει όμορφη ακόμα και μετά τη θεραπεία, να είναι υγιής, να παραμένει υγιής για τον εαυτό της αλλά και για αυτούς που αγαπά και την αγαπούν.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΖΑΪΤΗ
Γενική Χειρουργός – Ειδική Χειρουργός Μαστού, MD, PhD, FEBS
Επικοινωνία: www.natasapazaiti.gr, www.facebook.com/KentroMastouEmbio/
emBIO medical center
Εθνικής Αντιστάσεως 77-Χαλάνδρι
τηλ. 2106726203
Βιοκλινική Αθηνών
Μ. Γερουλάνου 15 – Αμπελόκηποι
τηλ. 2106962600
Βιογραφικό
Η Νατάσα Παζαΐτη είναι μία από τους πιο καταρτισμένους γιατρούς-χειρουργούς στην Ελλάδα με εκτενή εμπειρία στον χώρο της χειρουργικής μαστού.
Σπούδασε στο τμήμα της Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 2004. Πήρε την ειδικότητά της στη Γενική Χειρουργική από την Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών.
Εκπαιδεύτηκε στην Ογκοπλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική του μαστού στο St Thomas Hospital του King’s College του Λονδίνου, στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και στις παθήσεις και στη Χειρουργική Μαστού στη Μονάδα Μαστού του Guys’ Hospital του King’s College και συνέχισε την εκπαίδευσή της στην αποκατάσταση συμπλέγματος θηλής θηλαίας άλω με ‘micropigmentation’ στο Finishing Touches Group της Μεγάλης Βρετανίας. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Μαστού της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών. Η εξειδίκευσή της πιστοποιήθηκε με το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειρουργικής Μαστού από το European Board of Breast Surgery.
Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων διαγνωστικής προσέγγισης και χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού στην Αθήνα, το Μιλάνο και το Παρίσι. Επιπροσθέτως έχει εκπαιδευτεί στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο University of Dundee και στο European Institute of TeleSurgery στο Στρασβούργο.