Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, επηρεάζει το 29% του ενήλικου πληθυσμού. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την υγεία. Διατηρεί τα οστά μας γερά, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας και κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία.
Τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η σύμβουλος διατροφής, Ilana Muhlstein MS, RDN η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί συχνό φαινόμενο και τα βασικότερα συμπτώματα είναι το αίσθημα κούρασης – εξάντλησης, πόνος στα οστά, μυϊκή αδυναμία ή αλλαγές στη διάθεση.
Άλλα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D περιλαμβάνουν:
Κακή ποιότητα ύπνου
Κατάθλιψη ή αισθήματα θλίψης
Απώλεια μαλλιών
Απώλεια όρεξης
Χλωμό δέρμα
Τροφές που απορροφούν άμεσα τη βιταμίνη D
Πέρα από την έκθεση στον ήλιο, τις βιταμίνες σε χάπια και τα συμπληρώματα διατροφής, μπορούμε να ενισχύσουμε την πρόσληψη της βιταμίνης D και μέσα από το φαγητό. Ειδικότερα, υπάρχουν 12 τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, οι οποίες δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή διατροφή μας αυτή την εποχή.
Λιπαρά ψάρια
Ο σολομός και ο τόνος είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D, είτε πρόκειται για φρέσκο ψάρι είτε για κονσέρβα.
Στρείδια
Δεν είναι απλά μία απολαυστική επιλογή για τους λάτρεις των θαλασσινών, αλλά και μια πολύ ωφέλιμη τροφή, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.
Τόφου
Το αγαπημένο «τυρί» των vegetarians και vegans εμπλουτίζεται συχνά με βιταμίνη D, άρα είναι ένα τρόφιμο που θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να βάλουν στο πιάτο τους και οι κρεατοφάγοι.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι το μόνο λαχανικό που μπορεί να παράγει βιταμίνη D; Μάλιστα, ειδικά τα άγρια μανιτάρια, που έχουν εκτεθεί στο φως του ήλιου έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα.
Αλλαντικά
Κάποια αλλαντικά, όπως το χοιρινό και το μοσχαρίσιο σαλάμι ή η μορταδέλα Bologna, εκτός από γεύση προσθέτουν στη διατροφή μας και βιταμίνη D.
Χοιρινό κρέας
Το χοιρινό γενικά είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνη D, ωστόσο κάποιες κοπές του κρέατος, όπως τα παϊδάκια (spareribs) έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Δημητριακά
Μερικά δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνη D. Μπορείτε να δείτε ποια διαβάζοντας τα θρεπτικά συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
Μοσχαρίσιο συκώτι
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ενώ από την έχει λιγότερες θερμίδες από μία μπριζόλα, άρα θεωρείται καλύτερη επιλογή.
Γάλα
Το αγελαδινό γάλα μπορεί να περιέχει 20 με 33 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ενώ το γάλα σόγιας από 16 έως 30 %. Άρα, αυτός είναι ένας λόγος για να πιείτε λίγο γάλα ή να φτιάξετε ένα smoothie, όπως το smoothie με πραλίνα σοκολάτας, καφέ και μπανάνα και το smoothie με μπανάνα και καφέ, αναφέρει η Muhlstein.
healthstories.gr/