Η συνταγή για το παγωτό από το Άγιο Όρος είναι ένα παραδοσιακό και απλό γλυκό που ενσωματώνει τα φυσικά και αγνά υλικά του τόπου.
Το tilegrafimanews.gr παρουσιάζει τη συνταγή του μοναχού Νικόδημου, αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους.. Εδώ είναι η συνταγή για να το ετοιμάσεις στο σπίτι:
Για το παγωτό, χρειάζεσαι φρέσκο γάλα, μέλι και φιστίκια, όλα από τις πηγές του Άγιου Όρους. Αφού ζεστάνεις το γάλα, προσθέτεις το μέλι και ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Στη συνέχεια, ρίχνεις τα φιστίκια και αφήνεις το μείγμα να κρυώσει πριν το βάλεις στην κατάψυξη. Ένα γλυκό φυσικό, γεμάτο αγάπη και παράδοση από τη μοναστική κοινότητα του Άγιου Όρους!
Υλικά:
- 1 λίτρο γάλα (ιδανικά φρέσκο, από το Άγιο Όρος ή τοπική φάρμα)
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 150 γρ. μέλι (αγιορείτικο ή φυσικό, χωρίς ζάχαρη)
- 1 βανίλια (ή 1 κάψουλα φυσικής βανίλιας)
- 100 γρ. ζάχαρη (προαιρετικά, ανάλογα με τη γλυκύτητα που θέλεις)
- 1 κουταλιά της σούπας μαστίχα Χίου (προαιρετικά)
- 3 κρόκοι αυγών (προαιρετικά για πιο κρεμώδη υφή)
Εκτέλεση:
- Ετοιμασία της βάσης:
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται (χωρίς να βράσει), προσθέτουμε το μέλι και τη βανίλια. Αν χρησιμοποιούμε ζάχαρη, την προσθέτουμε επίσης. - Αν χρησιμοποιούμε αυγά (προαιρετικά):
Χτυπάμε τους κρόκους αυγών με τη ζάχαρη σε ένα μπολ μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο από το ζεστό μείγμα γάλακτος για να το θερμάνουμε και να μην “κόψουν” τα αυγά. Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά. - Ανακάτεμα και ψύξη:
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί μέχρι να δέσει ελαφρά και να έχει την υφή μιας κρέμας (χωρίς να βράσει). Αφού την αποσύρουμε από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. - Μαστίχα Χίου (προαιρετικά):
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλιά μαστίχα Χίου κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, για να προσδώσουμε στο παγωτό μια ιδιαίτερη γεύση. - Χτύπημα στο παγωτομηχανή:
Όταν το μείγμα είναι κρύο, το τοποθετούμε στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Συνήθως χρειάζονται περίπου 20-30 λεπτά για να πάρει την υφή του παγωτού. - Αποθήκευση:
Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, μπορούμε να το βάλουμε σε ένα δοχείο και να το βάλουμε στην κατάψυξη. Κάθε 30 λεπτά, το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι για να σπάσουμε τους κρυστάλλους πάγου, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. - Σερβίρισμα:
Μόλις το παγωτό είναι έτοιμο, το σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα ή μια σάλτσα σοκολάτας για έξτρα γεύση.
Αυτή η συνταγή συνδυάζει απλά υλικά και την αγάπη για την παράδοση του Αγίου Όρους. Αν δεν έχεις όλα τα υλικά, μπορείς να προσαρμόσεις τη συνταγή, αλλά το μέλι και η βανίλια παραμένουν τα βασικά συστατικά που φέρνουν τη μοναδικότητα σε αυτό το παγωτό.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου