ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: Η κρυφή πνευματική αναζήτηση του δισεκατομμυριούχου-Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, ο «πατριάρχης» της διασημότερης οικονομικής δυναστείας στον κόσμο, είχε ένα μυστικό που ελάχιστοι γνώριζαν: την ιδιαίτερη σχέση του με το Άγιον Όρος.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του tilegrafimanews.gr, ο Αμερικανός μεγιστάνας επισκεπτόταν συχνά την Αθωνική Πολιτεία – και πάντα υπό απόλυτη μυστικότητα.
Στόχος του δεν ήταν μόνο η γνωριμία με την ορθόδοξη πνευματικότητα, αλλά και η ικανοποίηση του πάθους του για τη φύση και την εντομολογία. Κατά τις επισκέψεις του, συνήθιζε να περπατά μόνος στα μονοπάτια των μοναστηριών, μαζεύοντας σπάνια έντομα και φυτά, ενώ φιλοξενούνταν σε κελιά που του παραχωρούσαν μοναχοί, με τους οποίους ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης.
Πνευματικές αναζητήσεις και ελληνικές ρίζες
Η σχέση του με την Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει από την παιδική του ηλικία, μέσω της μητέρας του Άμπι και του πατέρα του Τζον Ροκφέλερ Τζούνιορ, ο οποίος τον μεγάλωσε με αυστηρή χριστιανική πειθαρχία. Από μικρός αποστήθιζε αποσπάσματα από τη Βίβλο, ενώ αργότερα γοητεύτηκε από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Οι πρώτες επισκέψεις του στην Ελλάδα το 1938 σημάδεψαν τη ζωή του.
Με βάση στοιχεία από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Ροκφέλερ είχε ενδιαφερθεί για χρηματοδότηση εργασιών αναστήλωσης στην Ακρόπολη, γεγονός που αποδεικνύει την ειλικρινή του προσήλωση στην ελληνική κληρονομιά.
Η γνωριμία με τη Θεσσαλονίκη και η άνοδος στο Άγιον Όρος
Σε ένα ταξίδι στην Αθήνα, ο Ροκφέλερ συναντά τυχαία τον παλιό του καθηγητή από το Χάρβαρντ, Κίρσοπ Λέικ, ο οποίος του προτείνει να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη και από εκεί να περάσουν μαζί στο Άγιον Όρος. Κατά την παραμονή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούσαν σπάνιες εικόνες και χειρόγραφα στα μοναστήρια, ενώ ο ίδιος ο Ροκφέλερ είχε εκφράσει έντονο θαυμασμό για τη βιβλιοθήκη της Μονής Βατοπεδίου.
Η άγνωστη ιστορία με τον Λούη Τίκα
Η σχέση των Ροκφέλερ με την Ελλάδα έχει και σκοτεινά σημεία. Το όνομα του Λούη Τίκα, του Έλληνα ανθρακωρύχου από το Ρέθυμνο που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια απεργίας στα ορυχεία του Ροκφέλερ το 1914, σημάδεψε τη φήμη της οικογένειας. Το τραγικό αυτό περιστατικό στάθηκε αφορμή για τον Ντέιβιντ να προσεγγίσει τον χριστιανισμό σε πιο προσωπικό επίπεδο, όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία του.
Η Αριάνα και η κληρονομιά στην Ελλάδα
Σήμερα, η εγγονή του, Αριάνα Ροκφέλερ, συνεχίζει την επαφή με την Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται συχνά. Μάλιστα, έχει δηλώσει ότι η ελληνική τέχνη αποτελεί βασική πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες της. Η Αριάνα φέρεται να εξετάζει τη δημιουργία πολιτιστικού ιδρύματος στην Πάτμο.
Η ιστορία του Ντέιβιντ Ροκφέλερ στο Άγιον Όρος δεν είναι απλώς ένα ακόμη κεφάλαιο στο πλούσιο βιογραφικό του. Είναι η απόδειξη πως ακόμη και οι πιο ισχυροί άνθρωποι του κόσμου αναζητούν απαντήσεις μακριά από τα φώτα και κοντά στον Θεό.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου
Σχετικό άρθρο : Το πρώτο ξενοδοχείο στο Άγιον Όρος με μασάζ, το υπερσύγχρονο restaurant και ο ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ