ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: Η γλυκιά παράδοση του Αγίου Όρους που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο-Τα αγιορείτικα γλυκά έχουν παράδοση αιώνων και είναι από τα λίγα μοναστηριακά εδέσματα που έγιναν γνωστά πέρα από τα σύνορα της Αθωνικής Πολιτείας.
Του Γιώργου Θεοχάρη
Από τα «υποβρύχια» των κελλιών μέχρι τα μελωμένα καρύδια των σκήτων και τα κρεμώδη νηστίσιμα χαλβάδια, η απλότητα των υλικών συνδυάζεται με την επιμέλεια και τη σιωπηλή προσευχή των μοναχών.
Ο μοναχός Μωυσής, αρχημάγειρας με ιδιαίτερη αγάπη στα γλυκά, παραθέτει στο tilegrafimanews.gr δύο σπάνιες και απολύτως πρωτότυπες νηστίσιμες συνταγές – γλυκά που δεν συναντώνται συχνά, αλλά φέρουν όλη την ευωδία και την ταπείνωση της αγιορείτικης παράδοσης.
1. Αγιορείτικος Χαλβάς «του Κελιού» με λεμονανθούς και ψημένο αλεύρι
Ένα ιδιαίτερο γλυκό, που φτιάχνεται κατά παράδοση στις ημέρες βαθιάς νηστείας. Ο μοναχός Μωυσής χρησιμοποιεί ανθόνερο λεμονιάς που μαζεύεται από τα περιβόλια της Μονής.
Υλικά (8 μερίδες)
• 2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 φλιτζάνια ζάχαρη
• 3 φλιτζάνια νερό
• 1 κουτ. γλ. ανθόνερο λεμονιάς ή λεμονανθοί
• 1 χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
• Ξύσμα από 1 λεμόνι
• Λίγη κανέλα
Εκτέλεση
1. Το ιερό ψήσιμο του αλευριού
Σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το αλεύρι να πάρει το χρώμα του «μελιού» — ούτε ξανθό, ούτε σκούρο. Αυτό το βήμα οι μοναχοί το κάνουν αργά, με υπομονή.
2. Το σιρόπι του αρώματος
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το ανθόνερο και το ξύσμα λεμονιού.
3. Η ένωση των δύο κόσμων
Ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στο μείγμα αλευριού σταδιακά.
Ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να «δέσει» και να ξεκολλά από τα τοιχώματα.
4. Το αγιορείτικο τελείωμα
Πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα, αφήνουμε 20 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.
Αποτέλεσμα: ένας αρωματικός, αφράτος χαλβάς, με λεμονανθούς που αφήνουν άρωμα προσευχής.
2. «Μυστικός» νηστίσιμος σιμιγδαλένιος μπακλαβάς με μέλι πεύκου και ροδόσταγμα
Ένα εξαιρετικά σπάνιο γλυκό που φτιάχνεται σε λίγες σκήτες. Χωρίς φύλλο, χωρίς βούτυρο — μόνο σιμιγδάλι, ξηροί καρποί και αγνό μέλι. Η συνταγή αυτή θεωρείται «ταπεινή εκδοχή» του μπακλαβά, αλλά η γεύση της εντυπωσιάζει.
Υλικά (10 μερίδες)
• 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι καρύδια
• 1 φλιτζάνι αμύγδαλα
• 1/2 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
• 1 κουτ. γλ. κανέλα
• 1 φλιτζάνι μέλι πεύκου
• 1 1/2 φλιτζάνι νερό
• 1 κουτ. γλ. ροδόσταγμα
• Λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
1. Το μείγμα της καρδιάς
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να μυρίσει «σαν ψωμί στο φούρνο».
Προσθέτουμε καρύδια, αμύγδαλα, κανέλα και μοσχοκάρυδο.
2. Το σιρόπι του μπακλαβά
Σε κατσαρόλα βράζουμε το μέλι με το νερό για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το ροδόσταγμα.
3. Το δέσιμο
Ενώνουμε αργά το σιρόπι με το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
4. Ψήσιμο χωρίς φύλλο
Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψί, πασπαλίζουμε σουσάμι και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά.
5. Το μυστικό της σκήτης
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν κοπεί σε ρόμβους — έτσι «σταθεροποιείται η ευχή», όπως λένε οι αγιορείτες.
Αποτέλεσμα: ένα βαθιά αρωματικό γλυκό με γεύση που θυμίζει μπακλαβά, αλλά με νηστήσιμη καθαρότητα.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου





