Ο ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο ξεκινάει η επιστροφή στους παραγωγούς, εξοφλώντας οφειλές από το 2013 και το 2014. Επίσης, πρόσθεσε ότι «πιστευτούμε να εξοφληθεί φέτος και το 2015, διότι αυτά είναι πολύ σημαντικά χρήματα για τους παραγωγούς που τους τα οφείλουμε».

Επίσης, τόνισε πως «η κυβέρνηση τηρεί μέχρι κεραίας αυτά που συμφώνησαν οι αγρότες με τον πρωθυπουργό πριν από λίγους μήνες, δηλαδή τα 25 σημεία». Σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων σε παραγωγούς που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, ο Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι «οι υπηρεσίες είναι σε πολύ μεγάλη ετοιμότητα για τέτοιες περιπτώσεις και όπως ενημερώθηκα από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, θα ανταποκριθούμε άμεσα και πολύ σύντομα θα δοθούν οι αποζημιώσεις».

Επίσης, ανέφερε ότι «απεδείχθη πως το ασφαλιστικό και το φορολογικό ήταν μια μεταρρύθμιση, η οποία ήταν απολύτως αναγκαία, ώστε να είναι βιώσιμο το σύστημα και να μπορούμε να συντηρούμε την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία, ακόμα και των ανασφάλιστων». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «καταστήσαμε βιώσιμο το σύστημα μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές αθροιστικά με τη φορολογία, για το 85% των μικρών και φτωχών παραγωγών, και σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις είναι πολύ σημαντικές σε σχέση με το παλιό σύστημα».

Ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε και τους στόχους του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «πρώτος μας στόχος είναι να κάνουμε τα αγροτικά μας προϊόντα ανταγωνιστικά, αφού έχουμε πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, που δεν τα έχουμε αξιοποιήσει, όπως είναι η ποιότητα». Ακόμη, πρόσθεσε, «θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε το ελληνικό προϊόν στα ευρωπαϊκά ράφια, και αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση σε ένα διεθνή ανταγωνισμό, όπου φέρνει πάρα πολύ φθηνά προϊόντα στην ελληνική αγορά». Μάλιστα, όπως τόνισε, «ο Έλληνας παραγωγός έχει πλεονεκτήματα, τα οποία θα τα αξιοποιήσουμε και θα τα εδραιώσουμε, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε τις αγορές».

Διαβάστε επίσης:   Αγρότες - κακοκαιρία: Mπλόκα σε όλη την Ελλάδα από τις 23 Ιανουαρίου

Αναφερόμενος στα προγράμματα και στις ενισχύσεις, ο Γιάννης Τσιρώνης υπογράμμισε ότι «το 2016 ήταν χρονιά ρεκόρ, αφού οι αγρότες πήραν συνολικά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ». Αυτό, όπως πρόσθεσε, «δεν θα γίνεται κάθε χρόνο, αλλά επετεύχθη διότι καλύφθηκαν και νοικοκυρεύθηκαν παθογένειες του παρελθόντος».

Παράλληλα, τόνισε ότι «στο πρόγραμμα 2014 – 2020 υπάρχει μέχρι τώρα απορροφητικότητα 16%, που χαρακτηρίζεται ως ρεκόρ για την Ελλάδα», διότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα πενταετίας, και την πρώτη χρονιά του προγράμματος δεν έχουν βγει όλες οι προκηρύξεις». Ακόμα ανέφερε ότι «στα δύο πρώτα χρόνια του παλιού προγράμματος των προκατόχων μας, η απορροφητικότητα δεν ξεπερνούσε το 2% με 3% και στο τέλος επισπεύδανε».