Πρόσφατη κακοκαιρία και ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ – Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Η πρόσφατη κακοκαιρία «Genesis» με τις συνεχείς βροχοπτώσεις έπληξε τις ποικιλίες πυρηνόκαρπων που ήταν στην φάση της συγκομιδής.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Χτυπήθηκε η καλλιέργεια του κερασιού, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στην φάση της συγκομιδής – προκαλώντας «σκίσιμο» του καρπού και καθιστώντας έτσι την παραγωγή μη εμπορεύσιμη – αλλά και ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων, οι οποίες επίσης αυτή την περίοδο συγκομίζονται.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις που είχαν διάρκεια τριών ημερών, οι οποίες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στα κεράσια και βερίκοκα που συγκομίζονται αυτή την εποχή. Επίσης έχουν προβλήματα οι ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων Spring bell, Spring Crest αλλά και νεκταρίνια της ποικιλίας Big Bang.
Είχαμε επικοινωνία, τη Δευτέρα (13/6) και σήμερα Τρίτη (14/6), με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, την προϊσταμένη του υποκαταστήματος Βέροιας, Μαρία Παππά, καθώς και τον υπουργό ΑΑΤ, Γεώργιο Γεωργαντά, από τους οποίους ζητήσαμε να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις ζημιάς για τα φρούτα που συγκομίζονται αυτή την εποχή. Τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα που συγκομίζονται αυτή την εποχή και επλήγησαν από τις βροχές αναμένεται να σαπίσουν πάνω στα δέντρα ή στα ψυγεία. Θα υπάρξει ζημιά για τους παραγωγούς και για τους εμπόρους».
Πρόσφατη κακοκαιρία και ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ – Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ -ΦΩΤΙΑ!!!
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «υπάρχουν αλλοιώσεις στην σάρκα των ώριμων ποικιλιών που είναι στη φάση συγκομιδής των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών (ποικιλίας Big Bang) που οφείλονται στις βροχοπτώσεις. Αυτές οι αλλοιώσεις κάνουν τα φρούτα μη εμπορεύσιμα. Σε αντίθεση με τα κεράσια που σκίζεται η σάρκα τους αυτές οι αλλοιώσεις στα νεκταρίνια και ροδάκινα, που σαπίζουν τα φρούτα και τα κάνουν μη εμπορεύσιμα, δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και στο παρελθόν που είχαμε αντίστοιχες ζημιές ζητούσαμε να υπάρξει αλλαγή του Κανονισμού για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Όσοι δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν αυτές τις ποικιλίες έχουν πάθει μεγάλη ζημιά».
Όπως υποστηρίζει ο κ. Σάββας Παστόπουλους, γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, «άνευ προηγουμένου ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία Genesis στον κάμπο τον Γιαννιτσών. Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής κερασιού έχει επηρεαστεί και ειδικότερα οι ποικιλίες Τσολακέικα, Grace star, Lapin, Sabrina, Sunburst, Samba, Canadia Giant, Ferrovia, Reggina, Kordia, Hedelfinger κ.ά., που είτε έχουν σκάσει από τη βροχόπτωση ή έχουν μαλακώσει και καφετιάσει, εξαιτίας της διήθησης βρόχινου νερού από την επιδερμίδα τους.
Από την άλλη όλες οι ώριμες ποικιλίες βερικοκιάς (Bora, Mediabel, Κyoto, Rodaba) έχουν σοβαρά προβλήματα με σκάσιμο ή καταστροφές στην επιδερμίδα τους.
Κάτι ανάλογο και με τα πρώιμα νεκταρίνια και ροδάκινα (Early Bomba, Big Bang, Queen crest, Spring bell κ.ά.).
Οι παραγωγοί ευελπιστούν πλέον στην άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ελεγχθούν όλα τα χωράφια που είναι στην συγκομιδή και σε λίγες μέρες οι καρποί θα πέσουν στο έδαφος και θα σαπίσουν».
- Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, «τα κεράσια που έχουν σκισίματα από τις βροχοπτώσεις καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Οι ποικιλίες στα ροδάκινα, νεκταρίνια (πρώιμες) και βερίκοκα (μεσοπρώιμες), που συγκομίζονται αυτή την εποχή βγάζουν σημάδια στην επιφάνεια και σαπίζουν και δεν είναι εμπορεύσιμες αλλά δεν τις καλύπτει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ. Αν μείνουν στο δέντρο θα πέσουν στο έδαφος αν συγκομιστούν θα σαπίσουν στα ψυγεία.
- Η ζημιά είναι μεγάλη και πολλά χωράφια δεν συμφέρει να συγκομιστούν. Ζητάμε να βγουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ στα χωράφια και να γίνει σύντομα η εξατομίκευση των ζημιών. Στο παρελθόν για το συγκεκριμένο αίτιο μας έδιναν ενισχύσεις de minimis, που είναι όμως χρονοβόρες οι διαδικασίες».
- Ο παραγωγός βερίκοκων από την Πορταριά Χαλκιδικής, Δημήτρης Γκουτζιούχας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόβλημα δημιουργείται από τις συνεχείς βροχοπτώσεις για αρκετές ημέρες. Ακόμη και σήμερα βρέχει συνεχώς στην περιοχή. Η ποικιλία Τίρυνθος που είναι στη συγκομιδή αλλά και τα Μπεμπέκου που τις επόμενες ημέρες θα ξεινήσει η συγκομιδή έπαθαν τις περισσότερες ζημιές. Έχουμε σκισίματα στην σάρκα και σαπίζουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν καλύπτει τη ζημιά ο ΕΛΓΑ. Τα βερίκοκα δεν είναι εμπορεύσιμα αλλά ούτε μπορούν να πάνε για κονσέρβα κομπόστας που δίνει 33 λεπτά το κιλό. Μπορούν να πάνε για χυμό με τιμή 15 λεπτά. Αυτή η τιμή δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση το κόστος καλλιέργειας κια συγκομιδής. Μόνο τα εργατικά φέτος είναι στα 40 ευρώ την ημέρα. Πολλά χωράφια θα μείνουν ασυγκόμιστα».
- Ο κερασοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας, Ξενοφών Τσέμπης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν μεγάλες ζημιές στα κεράσια από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις που σκίστηκε η σάρκα τους και είναι μη εμπορεύσιμα. Χτυπήθηκαν τα κεράσια του κάμπου σε όλο το νομό Πέλλας. Όλα τα δέντρα έχουν ζημιά και περιμένουμε τις εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούμε. Στο μεταξύ έχει καταρρεύσει η τιμή παραγωγού στα κεράσια που έχουν φτάσει να πωλούνται μέχρι και 70 λεπτά το κιλό».