Εορτολόγιο: Κασσιανός, Κασιανός, Κάσσιος, Κάσιος, Κάσσος, Κάσος.
28 Φεβρουαρίου: Όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος – Ο Όσιος Κασσιανός γεννήθηκε στην Ρώμη από γονείς ευσεβείς και επιφανείς, οι οποίοι φρόντισαν να τον αναθρέψουν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου.
Η γνωριμία και η συναναστροφή του, από την παιδική του ηλικία, με Αγίους ανθρώπους επέδρασε ευεργετικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του όλου τρόπου ζωής του.
Σπούδασε την επιστήμη της φιλοσοφίας και της αστρονομίας και μελέτησε ιδιαίτερα τα συγγράμματα των Πατέρων και την Αγία Γραφή.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Όσιος ακολούθησε το μοναχικό βίο, γενόμενος μοναχός σε μία σκήτη και επισκέφθηκε τα μοναστήρια της Αιγύπτου και της Θηβαΐδας, της Νιτρίας, της Ασίας και της Καππαδοκίας.
Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει χαρακτηριστικά: «ο Άγιος μετέβη εις διαφόρους τόπους και συνήντησε αγίους και γνωστικωτάτους Οσίους και τας αρετάς όλων συναθροίζει εις τον εαυτόν του, ως άλλη φιλόπονος μέλισσα, ώστε και αυτός έγινε εις τους άλλους τύπος και παράδειγμα παντός είδους αρετής. Όθεν ανώτερος των παθών γενόμενος και τον νούν καθαρίσας, εγνώρισε την τελείαν κατά των παθών νίκην».
Στον πρώτο τόμο της Φιλοκαλίας, περιλαμβάνονται δύο λόγοι του Οσίου Κασσιανού, «Προς Κάστορα Επίσκοπον, περί των οκτώ της κακίας λογισμών, γαστριμαργίας, πορνείας, φιλαργυρίας, οργής, λύπης, ακηδίας, κενοδοξίας και υπερηφανείας» και «Προς Λεόντιον ηγούμενον, περί των κατά την Σκήτην αγίων Πατέρων και λόγος περί διακρίσεως», που δείχνουν την καθαρότητα της ζωής του και το ορθόδοξο φρόνημά του και προξενούν μεγάλη ωφέλεια.
Ο δε Όσιος Ιωάννης της Κλίμακος πλεέκι δίκαιο εγκώμιο στον Όσιο Κασσιανό στον περί υπακοής Λόγο του.
Ο Όσιος Κασσιανός Κοιμήθηκε με Ειρήνη.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τῆς σοφίας τὸν λόγοιν Πάτερ τοὶς ἔργοις σου, ἀσκητικῶς γεωργήσας ὡς οἰκονόμος πιστός, ἀρετῶν μυσταγωγεῖς τὰ κατορθώματα, σὺ γὰρ πράξας εὐσεβῶς, ἐκδιδάσκεις ἀκριβῶς, Κασσιανὲ θεοφόρε, καὶ τῷ Σωτήρι πρεσβεύεις, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Η 29η Φεβρουαρίου είναι η 60ή ημέρα του δίσεκτου έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Υπολείπονται 306 ημέρες. Τα έτη που έχουν 29 μέρες στον Φεβρουάριο είναι εξ ορισμού δίσεκτα.
Γεγονότα
1504 – Στην Τζαμάικα, ο Χριστόφορος Κολόμβος, γνωρίζοντας ότι θα γίνει έκλειψη Σελήνης, χρησιμοποιεί τη γνώση του για να πείσει τους ιθαγενείς να του παράσχουν προμήθειες.
1720 – Η Ουλρίκα-Ελεονώρα, βασίλισσα της Σουηδίας, παραιτείται υπέρ του συζύγου της, Φρειδερίκου, ο οποίος γίνεται βασιλιάς στις 24 Μαρτίου.
1768 – Πολωνοί ευγενείς σχηματίζουν τη Συνομοσπονδία του Μπαρ.
1916 – Το Ηνωμένο Βασίλειο προσαρτά το Τοκελάου.
1920 – Η Εθνική Συνέλευση της Τσεχοσλοβακίας εγκρίνει το Σύνταγμα.
1940 – Για την ερμηνεία της ως “Μάμι” στο Όσα Παίρνει ο Άνεμος, η Χάτι ΜακΝτάνιελ γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κερδίζει βραβείο Όσκαρ.
1940 – Σοβιετοφινλανδικός πόλεμος του 1939: Η Φινλανδία ξεκινά ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
1940 – Λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο φυσικός Έρνεστ Ορλάντο Λόρενς παραλαμβάνει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1939 σε μία τελετή που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο.
1944 – Οι τρεις κυριότερες ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ, υπογράφουν τη Συμφωνία της Πλάκας – Μυρόφυλλου.
1960 – Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλονίζει το παράκτιο Μαρόκο, καταστρέφοντας το Αγκαντίρ και αφήνοντας πίσω του πάνω από 12.000 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες.
1996 – Τερματίζεται επίσημα η πολιορκία του Σαράγεβο.
2004 – Μετά από πραξικόπημα, ο Ζαν-Μπετράν Αριστίντ απομακρύνεται από τη θέση του προέδρου της Αϊτής.
Γεννήσεις
1468 – Πάπας Παύλος Γ΄
1528 – Αλβέρτος Ε΄, δούκας της Βαυαρίας
1792 – Τζοακίνο Ροσσίνι, Ιταλός συνθέτης
1860 – Χέρμαν Χόλεριθ, Αμερικανός στατιστικολόγος
1864 – Άντολφ Βέλφλι, Ελβετός καλλιτέχνης
1928 – Σέυμουρ Παπέρτ, Νοτιοαφρικανός μαθηματικός
1940 – Βαρθολομαίος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1956 – Αϊλίν Γουόρνος, Αμερικανίδα δολοφόνος
1956 – Τόμι Ρεμενγκεσάου, πρόεδρος του Παλάου
1980 – Μιχάλης Μουρούτσος, Έλληνας αθλητής του ταεκβοντό
1988 – Μπένεντικτ Χέβεντες, Γερμανός ποδοσφαιριστής
2000 – Φεράν Τόρες, Ισπανός ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
1868 – Λουδοβίκος Α΄, βασιλιάς της Βαυαρίας
1992 – Ιωάννης Γιαλόφας, Έλληνας πολιτικός
2004 – Τατζιντέν Μπεν Σαΐντ Μασούντε, πολιτικός από τις Κομόρες
2012 – Βασίλης Τσιβιλίκας, Έλληνας ηθοποιός