: Πιστό στο ραντεβού του τη δεύτερη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου, ο Μαραθώνιος Αθήνας, το μεγαλύτερο δρομικό γεγονός της πόλης που αναβιώνει το ιστορικό κατόρθωμα του αγγελιοφόρου του Μαραθώνα, επιστρέφει στην 37η έκδοσή του και σπάει τα ρεκόρ.

60.000 δρομείς παίρνουν θέση στην αφετηρία φέτος (πρωτόγνωρος αριθμός σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές και τους πενήντα πέντε χιλιάδες του 2018), δοκιμάζοντας ψυχή και σώμα στη σκληρή απόσταση των 42.195 μέτρων.

Η τελετή έναρξης σημειώνεται το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, λοιπόν, στον αρχαιολογικό χώρο Τύμβου Μαραθώνα, και μέχρι το βράδυ της Κυριακής (10/11) η Αθήνα βρίσκεται σε αθλητικούς ρυθμούς με πολλούς ξεχωριστούς αγώνες: 10 χιλιομέτρων, 5 χιλιομέτρων, 3 χιλιομέτρων, 1200 μέτρων Special Olympic Hellas, 1200 μέτρων για παιδιά, καθώς και τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Για το μεγάλο γεγονός, οι αθλητές ξεκινούν από την ιστορική αφετηρία στις 9 το πρωί με κατεύθυνση το Παναθηναϊκό Στάδιο, με εκτιμώμενο χρόνο τερματισμού του πρώτου δρομέα στις 11.40 π.μ. Εκεί θα γίνουν οι απονομές μεταλλίων για όλους του αγώνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτιστική αξία του μεγάλου αθλητικού γεγονότος, ο ΣΕΓΑΣ δημιούργησε καινούργια μετάλλια για κάθε χρονιά (μέχρι το 2026), σε συνεργασία με Έλληνες καταξιωμένους καλλιτέχνες που προσέφεραν αφιλοκερδώς τα έργα τους. Συγκεκριμένα, οι τρεις πρώτοι καλλιτέχνες με τους οποίους ξεκινά το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι ο Αλέκος Φασιανός για το 2019, ο οποίος αποτύπωσε τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.), ακολουθά ο Κώστας Βαρώτσος για το 2020 με τον ο Ημεροδρόμος που μετέφερε το μήνυμα της νίκης από το πεδίο της μάχης, και ύστερα ο Γιάννης Ψυχοπαίδης το 2021 με θέμα τη γέννηση του αθλήματος του στο πλαίσιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.