ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018: Είναι συμπαίκτες επί σειρά ετών… Ο ένας είναι ο «βράχος» της άμυνας και ο άλλος, ο ηγέτης στην επιθετική λειτουργία της Ατλέτικο Μαδρίτης. Και η σχέση τους έγινε τόσο δυνατή, που ο Αντουάν Γκριεζμάν ζήτησε από τον Ντιέγκο Γκοντίν να γίνει ο πνευματικός πατέρας της κόρης του…
Η ποδοσφαιρική μοίρα, τα έφερε έτσι, ώστε οι δύο «κολλητοί» να βρεθούν αντιμέτωποι σε ένα ματς νοκ-άουτ, με έπαθλο μία θέση στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2018. Η Ουρουγουάη με τον Γκοντίν αρχηγό, θ΄ αντιμετωπίσει την Παρασκευή 6 Ιουλίου (17:00) στην πόλη Νίζνι Νοβγκοροντ, την Γαλλία με αρχηγό τον Γκριεζμάν.
Οι δύο ομάδες έχουν εντυπωσιάσει στην κορυφαία διοργάνωση για διαφορετικούς λόγους, αλλά με κοινό παρονομαστή την ουσία και το αποτέλεσμα. Οι Νοτιοαμερικανοί, είναι -μαζί με το Βέλγιο- οι μόλις δύο ομάδες από τις 32 που μπήκαν στην διοργάνωση και τις οκτώ που συνεχίζουν, που μετρούν τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Επικράτησαν κατά σειρά της Σαουδικής Αραβίας (1-0), της Αιγύπτου (1-0), της Ρωσίας (3-0) και της Πορτογαλίας (2-1), διατηρώντας το απόλυτο και δεχόμενοι μόλις ένα γκολ από τους Ιβηρες.
Δεδομένης της απουσίας του τραυματία, Εντινσον Καβάνι, ο Οσκαρ Ταμπάρες αναμένεται να αλλάξει τον σχηματισμό από 4-4-2 σε 4-3-2-1, τον λεγόμενο και «Χριστουγεννάτικο δένδρο». Αν και δεν αποκλείεται να διατηρήσει το παραδοσιακό 4-4-2 χρησιμοποιώντας τον Στουάνι στην κορυφή λίγω πίσω από τον Σουάρες. Κατά τα λοιπά, ο Γκοντίν θα ηγηθεί και πάλι της αμυντικής λειτουργίας, με τους Μπεντανκούρ, Αρασκέτα, Τορέϊτα και Βετσίνο να ελέγχουν τον ρυθμό στην μεσαία γραμμή και τον Νάντες να πλαγιοκοπεί κυρίως από την δεξιά πτέρυγα. Ο άσος της Μπαρτσελόνα θα παίξει ούτως ή άλλως στην κορυφή, όπου θα έχει δύσκολο έργο απέναντι στην άμυνα της Γαλλίας.
Μετά από μία «χαλαρή» πρόκριση από τον 3ο όμιλο (νίκές 2-1 με Αυστραλία, 1-0 με Περού και ισοπαλία 0-0 με Δανία), οι «τρικολόρ» εντυπωσίασαν επικρατώντας με 4-3 της Αργεντινής, σε μία αναμέτρηση που είχε δύο ανατροπές στο σκορ (1-0 η Γαλλία, 1-2 η Αργεντινή, 4-2 η Γαλλία)!
Από την πλευρά του, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, καταστρώνει τα πλάνα του χωρίς τον τιμωρημένο Μπλεζ Ματουϊντί. Την θέση του στο 4-2-3-1 θα πάρει ένας εκ των Τολισό και Λεμάρ, δίπλα στους Πογκμπά και Καντέ, η απόδοση των οποίων έχει αποδειχθεί καταλυτική για την εικόνα των «πετεινών». Ο Γκριεζμάν θα έχει και πάλι ελεύθερο ρόλο στο τελευταίο τρίτο, ο Μπαπέ θα παίξει στην δεξιά πτέρυγα και ο Ζιρού στην κορυφή της επίθεσης. Οι Παβάρ και Ερναντέζ θα επιχειρούν να ανεβαίνουν από τα άκρα βοηθώντας στην επιθετική λειτουργία, ενώ οι Βαράν και Ουμτιτί, θα επικεντρωθούν στον περιορισμό του Σουάρες.
Ενα από τα σημεία που αναμένεται ν΄ αποδειχθούν καθοριστικά για την πρόκριση, είναι οι ελεύθεροι χώροι που θα υπάρξουν στο γήπεδο. Τόσο ο Μπαπέ -όπως έδειξε εμφατικά με την Αργεντινή- όσο και ο Σουάρες, χρειάζονται χώρους για να παράξουν επικίνδυνες καταστάσεις για τον αντίπαλο. Σε θεωρητικό επίπεδο, πάντως, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν τέτοιες αποστάσεις στις γραμμές της Ουρουγουάης όπως συνέβη στην αναμέτρηση της Γαλλίας με την Αργεντινή, όπου ο νεαρός άσος της Παρί Σεν Ζερμέν «οργίασε».
Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης της Παρασκευής και το γεγονός, ότι στις τρεις φορές που έχουν αναμετρηθεί στο πλαίσιο παγκοσμίου κυπέλλου, η Ουρουγουάη δεν εχει ηττηθεί από την Γαλλία. Ειδικότερα, στην φάση των ομίλων της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε το 1966 στην Αγγλία, η Ουρουγουάη νίκησε με 2-1, ενώ τόσο στα γήπεδα της Ασίας το 2002, όσο και στην Νότια Αφρική το 2010 -πάντα στο πλαίσιο των ομίλων- οι αναμετρήσεις των δύο «μονομάχων», ολοκληρώθηκαν χωρίς τέρματα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)
Οι πιθανές συνθέσεις:
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Οσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Κάσερες, Χιμένες, Γκοντίν, Λαξάλτ, Μπεντανκούρ, Αρασκέτα, Τορέϊρα (Στουάνι), Βετσίνο, Νάντες, Σουάρες.
ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Παβάρ, Ουμτιτί, Βαράν, Ερναντέζ, Πογκμπά, Καντέ, Λεμάρ (Τολισό), Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού.
Πρόωρος τελικός στο Καζάν μεταξύ Βραζιλίας-Βελγίου
Με βάση την εικόνα των ομάδων που συνεχίζουν την προσπάθεια για την κατάκτηση του Μουντιάλ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν, ότι ο προημιτελικός ανάμεσα στην Βραζιλία και το Βέλγιο, είναι ένας …πρόωρος τελικός. Η αναμέτρηση που θα γίνει απόψε (21:00) στο Καζάν, δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε μία ποδοσφαιρική πανδαισία, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωπες δύο από τις καλύτερες επιθέσεις του τουρνουά.
Οι Βραζιλιάνοι προέρχονται από νίκες με 2-0 επί της Κόστα Ρίκα και της Σερβίας, την ισοπαλία 1-1 με την Ελβετία και το 2-0 επί του Μεξικού στους «16». Από την πλευρά τους, οι Βέλγοι σκοράρουν «κατά ριπάς» όπως αποδεικνύουν οι νίκες 5-2 επί της Τυνησίας, 3-0 επί του Παναμά και 3-2 επί της Ιαπωνίας και μάλιστα με εντυπωσιακή ανατροπή από 0-2, ενώ μεσολάβησε η νίκη με 1-0 επί της Αγγλίας, σ΄ ένα ματς που οι δύο αντίπαλοι έπαιξαν με τα «δεύτερα». Ο απολογισμός των πεντάκις παγκόσμιων πρωταθλητών είναι 7-1 τέρματα και των Βέλγων 12-4, κάτι που σημαίνει πολύ καλή επίθεση κι εξίσου καλή άμυνα.
Κοινό στοιχείο των δύο «μονομάχων», είναι το οικογενειακό κλίμα, που έχουν δημιουργήσει οι δύο προπονητές. Τίτε και Μαρτίνεθ έχουν καταφέρει να φέρουν τα «αστέρια» που έχουν στην διάθεση τους, στο πλαίσιο της ομαδικότητας, κάτι που αποτυπώνεται με εντυπωσιακό τρόπο μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Ο Βραζιλιάνος εκλέκτορας έχει προσαρμόσει την …ποδοσφαιρική αναρχία που ανέκαθεν χαρακτήριζε την Λατινοαμερικάνι σχολή, στα ευρωπαϊκά πρότυπα, μεταμορφώνοντας την «σελεσάο» σε μία ομάδα που ξέρει πολύ καλά πως να παίρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αγωνιζόμενη σε σχηματισμό 4-3-3. Με τον Αλισον ιδιαίτερα αξιόπιστο κάτω από τα δοκάρια, τον Τιάγκο Σίλβα να δεσπόζει στην άμυνα, τους Παουλίνιο και Φερναντίνιο να ελέγχουν τον ρυθμό στον χώρο του κέντρου και τους Γουίλιαν, Νεϊμάρ και Ζεσους να κινούνται ελεύθερα στο τελευταίο τρίτο, η Βραζιλία επιτυγχάνει ταυτόχρονα, εξαιρετική αμυντική λειτουργία και κυνικότητα στην επίθεση. Ο Μαρσέλο -που μάλλον επιστρέφει- θα είναι και πάλι απολαυστικός σε όλη την αριστερή πτέρυγα, ενώ σημαντικό πλήγμα για τον προημιτελικό, αποτελεί η απουσία του τιμωρημένου Κασεμίρο, όμως ο Κουτίνιο έχει τις λύσεις, καθώς εξελίσσεται στον «εγκέφαλο» αυτής της νέας Βραζιλίας.
Οσον αφορά στον Μαρτίνεθ, έχει «κτίσει» την ομάδα του, πάνω στο 3-4-2-1. Ο Κουρτουά αποτελεί εγγύηση κάτω από τα δοκάρια και οι Αλντερβέϊρελντ, Κομπανί και Βετόνγκεν παίζουν «με κλειστά μάτια» ως τριάδα στην άμυνα. Οι Μενιέ και Τσαντλί αναλαμβάνουν τις πτέρυγες, οι Ντε Μπρόϊνε και Βίτσελ αυξομειώνουν τον ρυθμό του αγώνα από τον χώρο του κέντρου, ενώ οι Αζάρ, Καράσκο και Μέρτενς, αποτελούν μαζί με τον Λουκάκου στην κορυφή, «εφιάλτη» για κάθε άμυνα.
Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)
Οι πιθανές συνθέσεις:
ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Τίτε): Αλισον, Φάγκνερ, Μιράντα, Σίλβα, Μαρσέλο (Φιλίπε Λουϊς), Παουλίνιο, Φερναντίνιο, Κουτίνιο, Ζεσούς (Φιρμίνο), Νεϊμάρ, Γουίλιαν.
ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβέϊρελντ, Κομπανί, Βερτόνγκεν, Μενιέ, Βίτσελ, Τσαντλί, Ντε Μπρόϊνε, Αζάρ, Μέρτενς, Λουκάκου.