Κορωνοϊός: Δεν θέλει θεογνωσία. Υφίσταται. Όλες οι ομάδες προσπαθώντας να περιορίσουν τις ζημιές από την πανδημία θα μειώσουν το μπάτζετ τους.

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το μεταγραφικό κομμάτι, έχει προφανώς να κάνει και με το υφιστάμενο, το τρέχον δηλαδή μισθολόγιο.

Θεσμική η προσπάθεια της Λίγκας να διαπραγματευτεί με το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών για να επιτευχθεί μια συλλογική συμφωνία, ωστόσο κάτι τέτοιο μετά την αρχική πρόταση των ομάδων δεν φαίνεται εφικτό ή πιθανό. Άλλωστε και η αντιπρόταση του συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών θα είναι η κατά μόνας και κατά περίπτωση διαπραγμάτευση.

Κάθε ομάδα δηλαδή να επιλύσει μόνη και χωρίς συλλογικές δεσμεύσεις τα του οίκου της και χωρίς προφανώς αυτές οι ατομικές, ανά ομάδα, συζητήσεις να οδηγήσουν σε οριζόντιες μειώσεις, αλλά αναλογικές. Πρόταση που θα γίνει δεκτή και από τη Λίγκα, άλλωστε εξ αρχής ήταν ένα ενδεχόμενο για το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των ΠΑΕ ήταν προετοιμασμένη εξ αρχής.

Στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό, στις «ακριβότερες» δηλαδή ομάδες της Ελλάδας το ενδιαφέρον από τις εξελίξεις προφανώς και αναμένεται ιδιαίτερο. Για παράδειγμα, ο Αμπέλ Φερέιρα στον «δικέφαλο» έχει να παίρνει 2 εκατ. ευρώ ετησίως για άλλα δύο χρόνια. Πέραν των φετινών, που δεδομένα θα μειωθούν, θα του προταθεί – όπως φημολογείται – και περαιτέρω μείωση για τις επόμενες σεζόν;

Στον «δικέφαλο» υπάρχουν επίσης αρκετά συμβόλαια που ξεπερνάνε το εκατομμύριο. Καντουρί, Βαρέλα, Βέρνμπλουμ, (εκεί κοντά) ο Μπίσεσβαρ και ο εκτός πλάνων αλλά δεσμευμένος με συμβόλαιο Στοχ. Αυτοί που βρίσκονται σε πάνω κάτω ίδιο μισθολογικό καθεστώς και μένουν ελεύθεροι – Βιεϊρίνια δηλαδή και Μάτος – θα… προσαρμοστούν πρώτοι υπογράφοντας νέα συμβόλαια με μειωμένες αποδοχές, αλλά οι προαναφερθέντες αποτελούν δυσεπίλυτη εξίσωση.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και στον Ολυμπιακό. Στην κατηγορία του +1,5 εκατ. ευρώ βρίσκονται οι Φορτούνης, Ελ Αραμπί. Εκεί κοντά γύρω «κυκλοφορεί» ο Βαλμπουενά, ο οποίος μάλιστα προ του lockdown υπέγραψε τη μονοετή επέκταση του συμβολαίου του. Στο εκατομμύριο είναι ο Σεμέδο και ήταν ο Ομάρ (δεν ισχύει πως του προτάθηκε επέκταση με 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Εισπράττει 1,1 τον χρόνο, του έχει προταθεί 30% μείωση εξ ου και η μη συμφωνία για επέκταση συμβολαίου).

Σημαντικά θέματα επίσης. Δεδομένα και στον Ολυμπιακό θα προταθεί «ψαλίδι» και δεδομένα θα συμφωνηθεί για φέτος. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί και μάλιστα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι τι και αν προταθεί για τις επόμενες χρονιές και ποια – σε αυτό το ενδεχόμενο – θα είναι η αντίδραση όλων των ποδοσφαιριστών, προφανώς όχι μόνο στους «ερυθρόλευκους».

sportdog.gr