Ο κίνδυνος των τροφικών δηλητηριάσεων αυξάνεται το καλοκαίρι, καθώς η ανάπτυξη των επικίνδυνων βακτηρίων ευνοείται από τη ζέστη και την υγρασία.
Από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά
Οι τροφογενείς λοιμώξεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις ευπαθείς ομάδες όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, γι’αυτό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αποθήκευση, το μαγείρεμα και τη μεταφορά των τροφίμων.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να διασφαλίσετε την ποιότητα των τροφίμων.
• Διαχωρίστε το ωμό κρέας και το ψάρι από άλλα τρόφιμα για να αποφύγετε τη μεταφορά επικίνδυνων μικροοργανισμών στα άλλα τρόφιμα. Ιδανικά τοποθετήστε τα ωμά κρέατα στο κάτω μέρος του ψυγείου για να μη στάξουν υγρά στα υπόλοιπα τρόφιμα.
• Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα εκτός ψυγείου για περισσότερο από 1 ώρα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
• Αν είστε εκτός σπιτιού, κρατήστε τα ευπαθή τρόφιμα σε μία τσάντα-ψυγείο γεμάτη με παγοκύστες. Μην ανοίγετε συχνά την τσάντα και τοποθετήστε τη σε σκιερό μέρος.
• Χρησιμοποιήστε καθαρό νερό και σαπούνι για τον καθαρισμό των επιφανειών κοπής, των σκευών και του σερβίτσιου πριν και μετά τη χρήση.
• Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικό μαχαίρι για το κρέας, και τα λαχανικά.
• Αποφύγετε τις ξύλινες επιφάνειες κοπής που καθαρίζουν πιο δύσκολα και προτιμήστε τις επιφάνειες από τεφλόν.
• Διασφαλίστε το καλό μαγείρεμα του κρέατος και χρησιμοποιείτε ένα θερμόμετρο μαγειρικής για να ελέγχετε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κρέατος.
• Μη φέρνετε σε επαφή ωμό και μαγειρεμένο κρέας, και μη χρησιμοποιείτε το πιάτο που τοποθετήσατε το ωμό κρέας για να τοποθετήσετε το μαγειρεμένο κρέας.