Τα θαλασσινά και ειδικά τα οστρακοειδή έχουν σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, την «τιμητική» τους…
Ο ΕΦΕΤ συστήνει προσοχή στην κατανάλωση των σαρακοστιανών και παράλληλα προχωρά σε ενίσχυση των σχετικών ελέγχων στην αγορά τροφίμων, σε συνεργασία με τις τοπικές αρμόδιες αρχές.
Η σωστή επιλογή, η σωστή μεταφορά στο σπίτι των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη, η προσεκτική χρήση τους (π.χ. συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ.τ.λ.) είναι απαραίτητα για την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων την ημέρα αυτή.
Δείτε εδώ μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την επιλογή τροφίμων:
Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα)
Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:
* Την οσμή, που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
* Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
* Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
* Τη σάρκα, να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
* Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Δίθυρα οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)
Εφόσον πωλούνται με κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:
* Τα κελύφη, που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
* Το περιεχόμενο, που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
* Τη σάρκα, που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
Για τα νωπά, πρέπει:
* Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
* Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
* Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
* Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
* Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
Επίσης, ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά με αλλεργιογόνα συστατικά.