2017: Τι να περιμένουμε από τις αγορές
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η αβεβαιότητα στις αγορές, βάσει της απόκλισης των μετοχών, των ομολόγων και του ευρώ από την ιστορική μέση τάση τους, βρίσκεται σήμερα κοντά στο μηδέν, σε αντίθεση με την αυξημένη αβεβαιότητα στη διάρκεια της ύφεσης του 2009 και του 2013:
Μια σειρά από γνωστούς-άγνωστους το 2017 -οι προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, η επίδραση του λαϊκισμού στην ευρωπαϊκή πολιτική, η διάσπαρτη χάραξη πολιτικής του εκλεγμένου Προέδρου Donald Trump- καθιστά απίθανη τη διατήρηση αυτού του χαμηλού επιπέδου αβεβαιότητας. Για κάθε μία από τις κύριες κατηγορίες χρηματοοικονομικών παγίων, υπάρχουν πολλοί λόγοι να αναμένουμε ότι οι διακυμάνσεις των τιμών θα γίνουν πιο έντονες επόμενο έτος.
Οι μετοχές είναι ευάλωτες στα tweets του Trump
Όπως αναφέρει το capital.gr Ο θρίαμβος του Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ επέφερε μια αξιοσημείωτη μεταστροφή του κλίματος στη χρηματιστηριακή αγορά. Ο S&P 500 είχε χάσει 5% των κερδών του έως τις αρχές Νοεμβρίου και έδειχνε να βρίσκεται σε τροχιά για να ολοκληρώσει το έτος με απώλειες.
Η προοπτική αύξησης των κρατικών δαπανών, ωστόσο, προκάλεσε ένα ράλι που οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα -αν και η μεταβλητότητα είναι μόνο ελαφρώς χαμηλότερη από ό, τι ήταν το 2015, ένα έτος το οποίο ο S&P 500 είχε ολοκληρώσει σχεδόν αμετάβλητος:
Ωστόσο, ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της ιταλικής τράπεζας UniCredit στο Λονδίνο, προειδοποιεί έναντι του κινδύνου να αναθαρρήσουμε υπερβολικά από το μετεκλογικό ράλι:
Ανησυχώ για τον αριθμό των επενδυτών, όπως αντικατοπτρίζεται στις αγορές, που φαίνεται να πιστεύουν ότι ο Trump θα υιοθετήσει τις πολιτικές που τους αρέσουν –δημοσιονομικά μέτρα στήριξης- και κανένα από τα τρελά πράγματα με τα οποία φλερτάρει –δασμούς και απέλαση των παράνομων μεταναστών. Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να προβλέπουν τι θα επιλέξει –και τι δεν θα επιλέξει- από το “οπλοστάσιο” των (κυρίως άσχετων) πραγμάτων που έχει εξαγγείλει;
Όπως επισημαίνει ο συνάδελφός μου στο Bloomberg News, Matt Townsend, η δύναμη των “τιτιβισμάτων” του Trump στο Twitter προκαλεί νευρικότητα στις επιχειρήσεις που φοβούνται ότι θα το χρησιμοποιεί ως μέσο εκφοβισμού, ενώ έχει φτάσει τους 17,3 εκατομμύρια followers. Η προοπτική μιας τετραετίας στη διάρκεια της οποίας το “κανόνι” του Trump θα στρέφεται από τον ένα στόχο στον άλλο -σε επιχειρήσεις και σε πολιτική- έχει τη δυνατότητα να αναστατώσει τις αγορές μετοχών, ακόμα και σε καθημερινή βάση.
[irp posts=”94145″ name=”Γερμανία: Πως υπέταξε” την Ευρώπη;”]
Οι εχθρότητες μπορεί να επιστρέψουν στους συναλλαγματικούς πολέμους
Η αγορά συναλλάγματος έχει ήδη δει τη μεταβλητότητα να επιταχύνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2012, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα:
Υπάρχουν, ωστόσο, πολύ περισσότεροι λόγοι να αναστατώσουν τους traders της αγοράς συναλλάγματος το επόμενο έτος. Το δημοψήφισμα για το Brexit έχει ήδη προκαλέσει την κατάρρευση της στερλίνας. Με τις διαπραγματεύσεις του “διαζυγίου” ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμάζονται να ξεκινήσουν με “φόντο” τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές, το ενδεχόμενο για αυξημένη μεταβλητότητα στο ευρώ, είναι ξεκάθαρο.
Αναντίρρητα ο μεγαλύτερος αποσταθεροποιητικός παράγοντας στον συναλλαγματικό ορίζοντα είναι η Κίνα. Το γουάν κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση σε διάστημα άνω των 20 ετών. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι εκροές διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 69,2 δισ. δολάρια το Νοέμβριο, έναντι 50 δισ. δολαρίων στα μέσα του έτους.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Donald Trump έχει ήδη απειλήσει να βάλει στην Κίνα την ταμπέλα της χειραγώγησης νομισμάτων. Με το δολάριο να έχει ενισχυθεί κατά το εντυπωσιακό 26% σε εμπορικά σταθμισμένη βάση την τελευταία πενταετία, η κυβέρνησή του μπορεί να αποφασίσει ότι το αμερικανικό νόμισμα χρειάζεται να κάνει διάλειμμα από τις συναλλαγές με άλλα νομίσματα –και η πίεση προς την Κίνα να ανακόψει τη διολίσθηση του γουάν θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να φρενάρει το δολάριο.
Τα κρατικά ομόλογα ανάμεσα σε δύο αγορές
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι επενδυτές ομολόγων μπορεί να βρεθούν απέναντι σε μια πραγματική απόκλιση των νομισματικών πολιτικών της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως απεικονίζεται από τη διαφορά ανάμεσα στις αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας:
Προσοχή στο κενό
Η διαφορά ανάμεσα στην υψηλότερη απόδοση του αμερικανικού διετούς ομολόγου και στη χαμηλότερη απόδοση του γερμανικού διετούς
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μόλις προχώρησε στη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων μέσα σε ένα έτος και υπόσχεται τρεις αυξήσεις το 2017. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντίθετα, εξακολουθεί να κάνει ό, τι χρειάζεται για να επαναφέρει στη ζωή την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει περιθώριο η μεταβλητότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων να ξεπεράσει το “άλμα” του 2015 και να επιστρέψει σε επίπεδα που είδε τα πρώτα δύο χρόνια της δεκαετίας:
Το έτος που φτάνει στο τέλος του γελοιοποίησε όσους επιχείρησαν να κάνουν προβλέψεις. Ωστόσο, θα το τολμήσω και θα κάνω την εξής πρόβλεψη:
Η μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις τρεις κύριες κατηγορίες παγίων των νομισμάτων, των ομολόγων και των μετοχών είναι πιθανό να επιταχυνθεί το 2017.
ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ ΤΟΥ 2017 ΕΔΩ.