Το τελευταίο στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ που παρέμενε στο Αφγανιστάν αναχώρησε με Αμερικανούς στρατιώτες και όσους απέμεναν από το διπλωματικό σώμα της χώρας, βάζοντας έτσι και επίσημα τέλος στον 20ετή πόλεμο των ΗΠΑ.
Ο Διοικητής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στο Αφγανστάν, στρατηγός Φρανκ Μακκένζι ανακοίνωσε την αποχώρηση ζωντανά, μιλώντας σε δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) στο Πεντάγωνο. «Βρίσκομαι εδώ για να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της απόσυρσης από το Αφγανιστάν και το τέλος της αποστολής εκκένωσης Αμερικανών πολιτών, πολιτών άλλων εθνικοτήτων και ευάλωτων Αφγανών», είπε.
Το τελευταίο C-17 απογειώθηκε απόψε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ
«Το τελευταίο C-17 απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο στις 30 Αυγούστου, το απόγευμα στις 03.29 (ώρα ΗΠΑ) και το τελευταίο επανδρωμένο αεροσκάφος ελέγχει τον ενάεριο χώρο πάνω από το Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Μακένζι.
ΗΠΑ: Περίπου 6.000 Αμερικανοί έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν
«Παρότι η αποχώρηση των στρατευμάτων ολοκληρώθηκε, η διπλωματική αποστολή ώστε να διασφαλιστεί πως Αμερικανοί πολίτες και Αφγανοί που κρίνονται επιλέξιμοι, και θέλουν να φύγουν, συνεχίζεται» είπε επίσης ο Αμερικανός αξιωματικός.
Με πυροβολισμούς στον αέρα γιορτάζουν οι Ταλιμπάν
Σφοδρά πυρά όπλων ακούστηκαν στην Καμπούλ αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, αφού επιβεβαιώθηκε η αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτικών από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη άκουσαν πυροβολισμούς από διαφορετικές θέσεις υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν και μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος να ανταλλάσσουν συγχαρητήρια σε σημεία ελέγχου στη λεγόμενη πράσινη ζώνη.
Το τέλος ενός 20ετούς πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
«Η αποχώρηση σηματοδοτεί τόσο το τέλος του στρατιωτικού σκέλους της εκκένωσης, αλλά και το τέλος ενός σχεδόν 20ετούς πολέμου που ξεκίνησε στο Αφγανιστάν λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Ήταν μια αποστολή που έφερε ένα τέλος για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά και τους συνωμότες του της Αλ Κάιντα» συνέχισε ο στρατηγός.
«Δεν ήταν μια “φθηνή” αποστολή. Το κόστος της ήταν 2.461 νεκροί στρατιώτες και πολίτες και περισσότεροι από 20.000 τραυματίες. Δυστυχώς, σε αυτές τις απώλειες προστίθενται οι 13 Αμερικανοί που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά την βομβιστική επίθεση του ISIS» πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχουν λέξεις που θα μπορούσαν καλύψουν το μέγεθος της θυσίας και των επιτευγμάτων όσων υπηρέτησαν (στο Αφγανιστάν), ούτε τα συναισθήματα που αισθάνονται αυτή τη στιγμή. Αλλά θα πω, πως είμαι πολύ περήφανος που τόσο εγώ, όσο και ο γιος μου ήμασταν μέρος αυτού» είπε.
Έχουν αποχωρήσει 6.000 Αμερικανοί από το Αφγανιστάν
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανακοίνωσε νωρίτερα απόψε, ότι μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν περίπου 6.000 Αμερικανοί πολίτες.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί ακόμη να καθορίσει πόσοι Αμερικανοί έχουν απομείνει στο Αφγανιστάν και θέλουν να φύγουν πριν από την προκαθορισμένη για αύριο 31 Αυγούστου, πρόσθεσε. Η Ουάσιγκτον πιστεύει πάντως ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρός.
Το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ έχει αποχωρήσει
Η τελική αποχώρηση των ΗΠΑ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ βρίσκεται σε εξέλιξη και «το βασικό διπλωματικό προσωπικό» έχει αναχωρήσει, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος έφυγε νωρίτερα σήμερα από την Καμπούλ.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως ο κύριος όγκος των διπλωματών έχει φύγει. Οι αξιωματούχοι δεν είπαν αν σε αυτούς περιλαμβάνεται ο πρεσβευτής Ρος Γουίλσον, ο οποίος αναμένεται να είναι από τους τελευταίους που θα φύγουν από την Καμπούλ.
Η Ουάσινγκτον αναμένεται να αποσύρει όλους τους διπλωμάτες της από την Καμπούλ πριν από την αποχώρηση των τελευταίων στρατιωτών την αυριανή καταληκτική ημερομηνία.