ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ανησυχούν για τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, εκτιμώντας ότι η άτυπη αυτή συμμαχία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τις ΗΠΑ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Τον άξονα Πεκίνου – Μόσχας χαρακτηρίζει «πολύ σοβαρό πρόβλημα» ποσοστό 62% των Αμερικανών, τοποθετώντας τον πιο ψηλά στη σχετική αξιολόγηση από την ανάμειξη της Κίνας στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, την ισχύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το κινεζικό καθεστώς και την ένταση γύρω από την Ταϊβάν, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του ινστιτούτου μελετών Pew.
Οικονομική δύναμη
Πέρα από αυτό, ποσοστό 66% των Αμερικανών αρχίζει να νιώθει ανασφάλεια γύρω από την ενίσχυση της παγκόσμιας επιρροής του Πεκίνου τα τελευταία χρόνια. Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί (43% σήμερα, 32% το 2020) χαρακτηρίζουν την Κίνα «μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου». Παρότι η πλειοψηφία των Αμερικανών (70%) πιστεύει χωρίς αμφιβολία ότι η χώρα τους είναι η πιο ισχυρή στρατιωτικά, το ποσοστό των κατοίκων των ΗΠΑ που πιστεύει ότι ο κινεζικός στρατός είναι ο ισχυρότερος στον κόσμο υπερδιπλασιάσθηκε στο 19% φέτος, από 8% που ήταν το 2020.
Οι αρνητικές γνώμες Αμερικανών για την Κίνα αυξήθηκαν και αυτές μέσα στη χρονιά που μας πέρασε. Περίπου οκτώ στους δέκα Αμερικανούς (82%) έχουν κακή εντύπωση για την Κίνα. Παρά την υποχώρηση της καλής θέλησης, όμως, οι Αμερικανοί βλέπουν ολοένα και περισσότερο την Κίνα σαν οικονομικό ανταγωνιστή (62%) και όχι ως εχθρό (25%). Η τάση αυτή αποτυπώθηκε πιο έντονα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν οι απόψεις των Αμερικανών στράφηκαν υπέρ της Κίνας και κατά της Ρωσίας.
Οκτώ στους δέκα πολίτες των ΗΠΑ (82%) έχουν κακή εντύπωση για την Κίνα.
Ως ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η πλειονότητα των Αμερικανών τη σχέση Ρωσίας – Κίνας. Ποσοστό 62% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η στενή σχέση Πεκίνου – Μόσχας αποτελεί «πολύ μεγάλο κίνδυνο», αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την αρνητική ψήφο της Κίνας στην πρόταση για αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά και την υιοθέτηση της ορολογίας του Κρεμλίνου (ειδική στρατιωτική επιχείρηση) των κρατικών ΜΜΕ της Κίνας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όμως, νέες εντάσεις έχουν αποκαλυφθεί στη σχέση Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κινητοποίηση του αμερικανικού δικτύου συμμάχων έχει προκαλέσει ήδη σημαντικές απώλειες στη ρωσική οικονομία χάρη στις γενικευμένες και αυστηρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παρά τις προσπάθειές του να διατηρήσει ισορροπίες, το Πεκίνο απειλείται με περιθωριοποίηση, εφόσον δεν συστρατευθεί στο πλευρό της Δύσης και των συμμάχων της Ουκρανίας, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic.
Μεγαλύτερη ανησυχία για τον μελλοντικό γεωπολιτικό ρόλο της Κίνας και την ενδεχόμενη αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού εκφράζουν οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί, παρά οι νέοι συμπατριώτες τους, που εμφανίζονται πρόθυμοι να συμβιβασθούν με την ιδέα του «Κινεζικού Αιώνα», εποχή ενίσχυσης της κινεζικής οικονομικής και διπλωματικής επιρροής και ανάδειξης της Κίνας στην πρώτη υπερδύναμη του πλανήτη.
kathimerini.gr/A.P.