Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική Featured

Τουρκικό ΥΠΕΞ σε νέα πρόκληση: «Η Ελλάδα επιβάλλει ΑΟΖ μέσω Βρυξελλών» – Η διεθνής αντίδραση και οι αναλύσεις 

Παντελής Χαριτάκης από Παντελής Χαριτάκης
21/11/2025 13:42
σε Featured, ΔΙΕΘΝΗ
A A
152
SHARES
323
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

ΤΟΥΡΚΙΑ: Η νέα ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών άνοιξε έναν ακόμη κύκλο έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να κατηγορεί την Αθήνα ότι επιχειρεί να «θεσμοθετήσει» τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της μέσω του χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης 

 Σύμφωνα με ενημερώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά απορρίπτει πλήρως την τουρκική ρητορική, ενώ διεθνείς αναλυτές που μίλησαν στο tilegrafimanews.gr επισημαίνουν ότι η κίνηση της Τουρκίας εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια πίεσης ενόψει των εξελίξεων στη θαλάσσια στρατηγική της ΕΕ.

Στον επικαιροποιημένο ευρωπαϊκό χάρτη, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμφανίζονται ζώνες ελληνικής χωροταξίας στη Μεσόγειο που στηρίζονται σε θεσμικά δεδομένα και στη νομοθεσία της ΕΕ. Το Ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας επιβεβαιώνει πως η απεικόνιση βασίζεται στην ελληνική αρμοδιότητα θαλάσσιου σχεδιασμού, όπως ορίζεται από το κοινοτικό πλαίσιο. Ωστόσο, η Άγκυρα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επιχειρεί να μετατρέψει αυτές τις ζώνες σε «de facto ΑΟΖ», κάτι που, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, αποτελεί δήθεν «μεθόδευση μέσω Βρυξελλών».

Η σκληρή ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η ανακοίνωση της Άγκυρας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα «αγνοεί το διεθνές ναυτικό δίκαιο» και επιχειρεί να παρουσιάσει τις διεκδικήσεις της ως ευρωπαϊκές. Παράλληλα, υποστηρίζει πως η ενημέρωση του χάρτη από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες συνιστά απόπειρα «μονομερούς επιβολής» θαλάσσιων ζωνών.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλει την ΑΟΖ που ποτέ δεν έχει ανακηρύξει επίσημα, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τις ευρωπαϊκές διαδικασίες θαλάσσιου σχεδιασμού», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, σε δήλωση στο Χ.

Ταυτόχρονα, το τουρκικό υπουργείο υπενθύμισε πως η Τουρκία έχει κοινοποιήσει τα δικά της όρια θαλάσσιας χωροταξίας στις 16 Απριλίου και 12 Ιουνίου 2025 σε όργανα της UNESCO, υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό πλαίσιο «αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δικαιοδοσίες στην περιοχή».

Πώς απαντά η Αθήνα

Η ελληνική διπλωματία αποφεύγει την κλιμάκωση, αλλά θεωρεί την ανακοίνωση της Τουρκίας «παντελώς αβάσιμη». Η ενημέρωση που στάλθηκε στην Ευρωπαική Επιτροπή βασίζεται σε προβλέψεις του ΟΗΕ για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, καθώς και στη νομοθεσία της ΕΕ, που δεσμεύει όλα τα κράτη μέλη.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν στο tilegrafimanews.gr ότι η Τουρκία αντιδρά γιατί η ευρωπαϊκή προσέγγιση στη Μεσόγειο περιορίζει την τουρκική επεκτατική ρητορική, ενώ τα κράτη της ΕΕ χαράσσουν κοινή στρατηγική για προστατευόμενες ζώνες, ενεργειακά πεδία και θαλάσσια ασφάλεια.

Οι διεθνείς αντιδράσεις – Τι γράφουν τα πρακτορεία

Οι δηλώσεις της Άγκυρας προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων στο εξωτερικό, με τα διεθνή πρακτορεία να εστιάζουν κυρίως στη σύγκρουση Τουρκίας – ΕΕ.

Το Reuters μεταδίδει ότι η Τουρκία επιχειρεί «να δημιουργήσει πολιτική πίεση σε μια περίοδο όπου η ΕΕ ενισχύει τη θαλάσσια συνεργασία της». Σε ανάλυσή του, αναφέρεται πως ο ελληνικός χάρτης «βασίζεται σε κανονισμούς της Ένωσης» και πως η τουρκική κριτική «δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Το Associated Press τονίζει πως η Τουρκία επιχειρεί για ακόμη μία φορά να χρησιμοποιήσει τη ρητορική της ΑΟΖ ως εργαλείο εσωτερικής πολιτικής σταθεροποίησης, ενώ ο χάρτης της Ελλάδας «δεν αποτελεί ανακήρυξη ΑΟΖ αλλά εργαλείο περιβαλλοντικού και ενεργειακού σχεδιασμού».

Το Agence France-Presse εστιάζει στη διπλωματική διάσταση, σημειώνοντας ότι η αντιπαράθεση θα συζητηθεί σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αγγίζει το σύνολο της θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία σκοπεύει να εργαλειοποιήσει την ένταση, καθώς θεωρεί ότι ο ευρωπαϊκός χωροταξικός σχεδιασμός εγκλωβίζει τις τουρκικές διεκδικήσεις σε ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο.

Τι λένε οι διεθνείς αναλυτές στο tilegrafimanews.gr

Στο tilegrafimanews.gr μίλησαν τρεις κορυφαίοι διεθνείς αναλυτές (με ψευδώνυμα):

Δρ. Adrian Leclerc (Γαλλία) – Ειδικός σε ευρωμεσογειακή πολιτική

«Η Τουρκία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις θάλασσες λειτουργούν πλέον ως “ασπίδα” για την Ελλάδα. Ο κοινοτικός χάρτης δεν αλλάζει τις ΑΟΖ, αλλά κατοχυρώνει ευρωπαϊκές αρμοδιότητες στις θαλάσσιες ζώνες. Αυτό περιορίζει την τουρκική ευχέρεια κινήσεων».

Dr. Evelyn Shah (ΗΠΑ) – Αναλύτρια γεωστρατηγικών θεμάτων

«Η ρητορική της Άγκυρας είναι περισσότερο επικοινωνιακή παρά νομική. Όμως σε αυτή τη φάση θέλει να στείλει μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζει τις ευρωπαϊκές δομές ως θεσμικό υπόβαθρο για την οριοθέτηση θαλάσσιων δικαιοδοσιών».

Prof. Milan Orekhov (Κεντρική Ευρώπη) – Ειδικός στο Διεθνές Θαλάσσιο Δίκαιο

«Ο χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποτελεί παραβίαση, αλλά απεικόνιση των δεδομένων που παρέχουν τα κράτη μέλη. Η Τουρκία γνωρίζει την πραγματικότητα, όμως επιλέγει τη σύγκρουση για λόγους στρατηγικής πίεσης».

Πού οδεύει η ένταση;

Οι ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι η Ένωση δεν πρόκειται να υιοθετήσει τη ρητορική της Τουρκίας, καθώς ο χάρτης αφορά μόνο τον χωροταξικό σχεδιασμό και όχι την ανακήρυξη ΑΟΖ. Η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να συνεχίσει την ευρωπαϊκή στρατηγική στη Μεσόγειο.

Ο δε διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι η Τουρκία αυξάνει την πίεση γιατί βλέπει πως η ΕΕ διαμορφώνει ενιαία θαλάσσια πολιτική.


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΤΟΥΡΚΙΑ

ΣχετικάΆρθρα

ΔΙΕΘΝΗ

Στην Τουρκία ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο, ηλικίας 4.700 ετών – Δείτε εικόνες και βίντεο

14/10/2026 | 20:00
Featured

Ρούμπιο: «Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ μια σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας»

08/10/2026 | 11:09
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία–Χούθι: Οι λεονταρισμοί Ερντογάν μπροστά στο τεστ της Υεμένης — Γιατί η Άγκυρα μετρά το κόστος

07/10/2026 | 13:00
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί έφερε σε «ειρήνη» αντίπαλα μέλη της τουρκικής μαφίας

07/10/2026 | 10:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Μαρινάκης: «Δεν θα πάρουμε την άδεια της κας Ζαχάροβα»


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ – Στο επίκεντρο 53,77 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές και 263,5 εκατ. για επενδύσεις

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Μαξίμου: Η αυτοδυναμία παραμένει ο μεγάλος στόχος

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • ΑΣΕΠ – Νέες προσλήψεις σε δήμους και δημόσιους φορείς: Από σήμερα αιτήσεις για 52 θέσεις στην Παλλήνη – Όλες οι τελευταίες προκηρύξεις Οκτωβρίου

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Ακαδημία Αθηνών και ΕΡΤ φέρνουν την επιστήμη και τον πολιτισμό πιο κοντά στην κοινωνία

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – Αυξήσεις από το 2027 και πληρωμές πριν από την 28η Οκτωβρίου: Ποιοι κερδίζουν έως 47 ευρώ τον μήνα – 10 αναλυτικά παραδείγματα

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Στην Τουρκία ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο, ηλικίας 4.700 ετών – Δείτε εικόνες και βίντεο

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
  • Η ομολογία-γκάφα του 25%…                                                          

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τσίπρας καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch