Όποιος θεωρεί πως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι «προνόμιο» των Αφρικανών ή των Μουσουλμάνων, κάνει λάθος.
Τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) αναφέρουν πως 513.000 ανήλικα κορίτσια κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων τους. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM = female genital mutilation), επίσης γνωστός ως γυναικεία περιτομή (female circumscision) ή κοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων (female genital cutting) ή κλειτοριδεκτομή όπως έχει επικρατήσει ο όρος στην Ελλάδα, ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «όλες οι επεμβάσεις και διεργασίες που αφορούν τη μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων ή άλλες βλάβες στα γυναικεία γεννητικά όργανα για μη ιατρικούς λόγους».
Οι αριθμοί που παρουσιάζει ο CDC σοκάρουν. Το 1990 τα κορίτσια που κινδύνευαν ήταν 168.000 και σήμερα ξεπερνούν τις 500.000. Περαιτέρω, ο αριθμός των σε κίνδυνο τα κορίτσια κάτω από την ηλικία 18 υπερτετραπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 1990, σύμφωνα με την μελέτη. Το οξύμωρο είναι πως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει απαγορευτεί στην Αμερική από το 1996. Όμως, όπως αναφέρει η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Guardian οι γονείς στέλνουν τα κορίτσια τους σε χώρες που επιτρέπουν τον FGM.
Η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων υπαγορεύεται από πληθώρα πεποιθήσεων που την προωθούν ως ωφέλιμη για την υγεία και την υγιεινή, καθώς και από λόγους θρησκευτικούς, που βασίζονται στην παράδοση ή σχετίζονται με το φύλο. Συχνά, θεωρείται τελετουργικό ενηλικίωσης για τα κορίτσια που επιβεβαιώνει τη θέση τους και ότι πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις για να παντρευτούν στους κόλπους της κοινότητας. Η απόφαση να υποβληθεί το κορίτσι σε ακρωτηριασμό των γεννητικών του οργάνων συνήθως λαμβάνεται από τους γονείς του ή από κοντινούς συγγενείς. Η επιλογή να μην υποβληθεί το κορίτσι σε ακρωτηριασμό των γεννητικών του οργάνων συχνά συναντά την έντονη αντίδραση της κοινότητας καθώς είναι μια βαθιά ριζωμένη παράδοση στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δομές. Στα πλαίσια δε, των κοινοτήτων των μεταναστών, λειτουργεί και ως τρόπος διατήρησης του δεσμού με την χώρα καταγωγής τους και διατήρησης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς…
Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF η πρακτική αυτή ασκείται σε 29 χώρες, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και υπολογίζεται πως περισσότερα από 125 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ζουν σήμερα εκεί έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων τους. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατατάσσει των ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων ως ένα μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.