Συνεχίζεται η κατάσταση έντασης στο Αιγαίο, καθώς τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν εν πλω, όπως επιβεβαίωσε το ΓΕΕΘΑ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν, διαμηνύει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».
«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη», σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Τις κινήσεις τους συνεχίζουν να παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τα οποία βγήκαν στο Αιγαίο μερικές ώρες μετά την έκδοση της παράνομης Navtex με την οποία δεσμεύει περιοχή ΝΑ του Καστελλόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες.
Συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας
Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ, συνεδρίασε στην Άγκυρα το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο διήρκεσε 2,5 ώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που βγήκε αμέσως μετά, όπως μεταδίδει το TRT Haber, η Τουρκία στο σημείο 4 δηλώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».
Η δήλωση αναφέρεται στην Κύπρο. Οπως τονίζεται, πρωτοβουλίες που ενδέχεται να βλάψουν το περιβάλλον της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κύπρο δεν θα επιτρέπονται σε καμία περίπτωση.
Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες πως η ένταση στο Αιγαίο οδηγείται προς αποκλιμάκωση, με μεγάλο μέρος των τουρκικών πολεμικών πλοίων να επιστρέφει στη βάση του.
Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του το τελευταίο 24ωρο μετά την έκδοση της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.
Το δημοσίευμα της «Bild» για την παρέμβαση της Μέρκελ
Ενα δημοσίευμα της «Bild», νωρίτερα, ανέφερε πως Τουρκία και Ελλάδα έφτασαν πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση το βράδυ της Τρίτης, με την απόφαση της Άγκυρας να στείλει ερευνητικό πλοίο ανοιχτά του Καστελλόριζου, κάτι που σταμάτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και των δύο χωρών ήταν σε ετοιμότητα, ενώ και τα μαχητικά αεροσκάφη τους ήταν ήδη στον αέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την «Bild», η καγκελάριος Μέρκελ απέτρεψε μία πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.
Το γερμανικό μέσο υπογράμμιζε ότι έλαβε ενημέρωση από ελληνικές πηγές ότι την ίδια στιγμή πήραν εντολές να κινηθούν προς το Καστελλόριζο ελληνικά πολεμικά πλοία, περιγράφοντας τη συνθήκη ως μια κατάσταση που μπορούσε από λεπτό σε λεπτό να κλιμακωθεί επικίνδυνα.
«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να είχαμε κλιμάκωση -Μετά ήρθε η Μέρκελ»
«Το βράδυ κατέστη σαφές: 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελλόριζο, όπως πληροφορήθηκε η “Bild” από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους. Αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλευσαν προς το νησί. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ», συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Μετά ήρθε η Μέρκελ», αναφέρει η «Bild», υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνικές επαφές, την τελευταία στιγμή, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επαφές ολοκληρώθηκαν «με επιτυχία», προσθέτει ο αρθρογράφος. Ο τουρκικός στόλος γύρισε προς άλλη κατεύθυνση, εξηγεί.
Υπενθυμίζεται πως η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τρίτης, οπότε και την ενημέρωσε για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, σε μία καθοριστική παρέμβαση για τις εξελίξεις στο Αιγαίο.