Υπό την αιγίδα του εκδοτικού οίκου «Logos-A», χθες, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πληροφόρησης παρουσιάστηκε το βιβλίο «Pax Albanica» του συγγραφέα Μουσταφά Νάνο.
Ο συγγραφέας του βιβλίου έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στην αλβανική κοινή γνώμη, επειδή θεωρείται το έργο του είναι ένα ‘πολύ γενναίο βιβλίο’ που έσπασε πολλά ταμπού και ενθαρρύνει τη συζήτηση για τη θρησκευτική ανοχή και τη θρησκευτικότητα των Αλβανών.
Ο συγγραφέας Νάνο, δήλωσε ότι οι Αλβανοί έχουν μια μακρά παράδοση θρησκευτικής ανεκτικότητας, που δεν έχουν άλλα έθνη.
Όπως επεσήμανε, είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ότι μεταξύ των θρησκειών στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, αλλά και παλαιότερα δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές τριβές και έγιναν ελάχιστες συγκρούσεις σε θρησκευτικά ζητήματα. (Η Αλβανία επί περίπου μισό αιώνα ήταν «άθεο» κράτος).
Ο ίδιος τόνισε ότι η αρμονία μεταξύ των θρησκειών αποτελεί ένα μείζον εθνικό περιουσιακό στοιχείο και είναι κίνητρο για την αλβανική αναγέννηση.
Αλλά από την άλλη πλευρά διαφώνησε ότι η παρουσία πολλών θρησκειών αποτελεί πλούτο στην αλβανική υπόσταση, αλλά ότι ο πλούτος αυτός είναι μόνο η αρμονία, μεταξύ της διαφορετικότητας των θρησκειών.
Ωστόσο, ο καθηγητής Δρ Zeqirija Ibrahimi (Ζεκίρια Ιμπραχίμι) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολλαπλότητα των θρησκειών στους Αλβανούς δεν αποτελεί πλεονέκτημα, όπως υπάρχει η συνήθεια της παρουσίας της.
«Πιστεύω ότι η πολύ-θρησκευτικότητα είναι μια πληγή για την Αλβανία που παρεμποδίζει την ανάπτυξη του έθνους. Το γεγονός της θρησκευτικής ανοχής που έχουν οι Αλβανοί, είναι εύθραυστο εθνικό ζήτημα που εάν οι εκπρόσωποι των θρησκειών δεν είναι προσεκτικοί με τις ερμηνείες που αποδίδουν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του έθνους. Πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στον θρησκευτικό εξτρεμισμό και τις διάφορες μορφές του, που βλέπουμε σήμερα», είπε.
Ο ακαδημαϊκός Ali Aliu στη συμμετοχή του ανέφερε ότι «ο συγγραφέας είναι παθιασμένος με την εύρεση των αλβανικών ριζών. Το βιβλίο είναι πολύ σημαντικό και ιδιαιτέρως διευκρινιστικό για την χρονική περίοδο την οποία διαβιώνουμε και συμμετέχουμε στην κοινωνία αυτού του κράτους, της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας. Έτσι μπορούμε να αποκαλύψουμε την ψυχοσύνθεση των Αλβανών, αλλά και των Σλάβων στα θρησκευτικά ζητήματα».