Από τη Μαρία Λίλα
Ανάγλυφος ο ιμπεριαλισμός του 21ου αιώνα με κύριο εκφραστή τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεδιπλώνεται, στον κινούμενο χάρτη της Μέσης Ανατολής μέσα από μια απλή παράθεση των γεγονότων της τελευταίας εβδομάδας σε συνδυασμό με εύλογα ερωτήματα γύρω από την τρομοκρατία και τη σύγχρονη αποικιοκρατία.
Ποια είναι η σχέση, λοιπόν, ανάμεσα στους πρόσφατους αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων στην στρατιωτική βάση Αγιάς και της τουρκικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ;
Εκ πρώτης όψεως καμία. Ωστόσο, καθώς η Συρία και το Ιράκ έχουν πάψει πλέον να είναι οι χώρες που γνωρίζαμε, τα δύο παραπάνω γεγονότα ερμηνεύονται από πολιτικούς αναλυτές, ως «κομμάτια» του ευρύτερου αμερικανικού σχεδίου «Βαλκανοποίησης» της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία πρόκειται να εμπλακεί σε ένα νέο υψηλού κόστους παρατεταμένο πόλεμο και η Ουάσιγκτον θα διασφαλίσει τον έλεγχο του πετρελαίου της περιοχής, το οποίο θα υπολογίζεται μόνο σε δολάρια.
Όπως έγραψε στο «World Socialist» ο Τζότζεφ Κίσορ «η βασική δύναμη που κρύβεται πίσω από τον πόλεμο στη Συρία είναι η ίδια με εκείνη, που παρακίνησε τον ιμπεριαλιστικό διαμελισμό της Μέσης Ανατολής στο σύνολό της, δηλαδή τα συμφέροντα του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις γνωρίζουν ότι αν θέλουν να έχουν λόγο στο τμήμα της λείας, πρέπει να έχουν επίσης μερίδιο στο φονικό».
Μαζί με τον Κίσορ και άλλοι αναλυτές διαπιστώνουν μια αναδιανομή επιρροών σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή και κατά κάποιον τρόπο μετά τις αποφάσεις των κοινοβουλίων της Γερμανίας και της Βρετανίας για εμπλοκή στη Συρία, κάνουν λόγο για επιστροφή στην αποικιοκρατία.
H συνέχεια εδώ