Ανατριχιαστικές είναι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη φονική τρομοκρατική έκρηξη που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη, όταν καμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά, με τα οποία εικάζεται ότι ήταν ζωσμένος, σκορπώντας το θάνατο και τον πανικό στην πλατεία Σουλταναχμέτ κοντά στην Αγιά Σοφιά.
Από την έκρηξη δέκα άνθρωποι που έχασαν της ζωή τους, εκ των οποίων οι περισσότεροι τουρίστες, και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, από τους οποίους δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο δράστης είναι Σύρος υπήκοος γεννημένος το 1988, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, οι Τούρκοι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν «χρησιμοποιώντας τα μέλη» από τη διαμελισμένη σορό του!
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον βομβιστή, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει άμεση ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος ή άλλη τρομοκρατική οργάνωση που είχε στόχο τους τουρίστες.
Στο μεταξύ, δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσαν πως είναι εξαιρετικά πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να βρίσκεται πίσω από τη φονική επίθεση στην πλατεία Σουλταναχμέτ.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, συγκάλεσε άμεσα συμβούλιο ασφαλείας με τον υπουργό Εσωτερικών και άλλους αξιωματούχους, ενώ ο Ερντογάν καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε πως ο δράστης είναι συριακής καταγωγής.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «ειδεχθές έγκλημα».
Παράλληλα, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτοπτών που βρέθηκαν στο σημείο με τον Ερντέμ Κορόγλου που εργαζόταν σε γραφείο κοντά στην πλατεία Σουλτάναχμέτ, δήλωσε πως είδε πολλούς ανθρώπους να βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος μετά την έκρηξη.
«Ήταν δύσκολο να καταλάβεις ποιος ήταν ζωντανός και ποιος νεκρός. Τα κτίρια σείστηκαν από την ένταση της έκρηξης», δήλωσε ο Κορόγλου.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan τουλάχιστον έξι Γερμανοί, ένας Νορβηγός και ένας Περουβιανός βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες.
Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός Τύπος προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν και νέα τρομοκρατικά «χτυπήματα» στην Κωνσταντινούπολη σήμερα.
Μέρκελ: Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας
Σχετικά με τα θύματα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης πως είναι πιθανό γκρουπ Γερμανών τουριστών να είναι ανάμεσα σε όσους επλήγησαν από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη.
Αναλυτικότερα, η Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της ότι μπορεί ανάμεσα στα θύματα να βρίσκονται Γερμανοί πολίτες, προσθέτοντας πως «η διεθνής τρομοκρατία δείχνει το άσχημο πρόσωπό της» και συμπληρώνοντας πως «πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μάλιστα, ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο πως τα περισσότερα από τα θύματα είναι Γερμανοί πολίτες και εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό περιστατικό.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, τόνισε πως όλες οι χώρες που έχουν πέσει θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων «πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους».
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αφού κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε πολυπληθή τουριστικά σημεία της Κωνσταντινούπολης, έκανε λόγο για ενδεχόμενο να υπάρχουν Γερμανοί ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.
«Πρέπει να υποθέσουμε ότι και Γερμανοί τραυματίστηκαν σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση. Επιπλέον, δε μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και Γερμανοί», πρόσθεσε ο Σταϊνμάγερ.
Καταδικάζει την επίθεση το ΝΑΤΟ
Σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και εξέφρασε τη θλίψη του στις οικογένειες των θυμάτων.
«Η σκέψη μου πηγαίνει σε όσους τραυματίστηκαν, στον τουρκικό λαό και σε όσες άλλες χώρες έχουν επηρεαστεί. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες επιθέσεις. Όλοι οι εταίροι του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένοι στον αγώνα κατά όλων των μορφών της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Την επίθεση καταδίκασε με τη σειρά της, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αν Μπρασέρ, η οποία δήλωσε πως η Τουρκία μπορεί να στηριχτεί στη στήριξη της Ευρώπης «στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του βίου εξτρεμισμού».
Παράλληλα, δήλωσε πως είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να αντισταθούν κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του μίσους που τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.