Σε απέραντο νεκροταφείο έχουν μετατραπεί οι περιοχές του Νεπάλ που επλήγησαν από τον σεισμό-τέρας των 7,9 Ρίχτερ το πρωί του Σαββάτου καθώς ο τελευταίος απολογισμός μιλά πλέον για περισσότερους από 1.900 νεκρούς.
Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν για τυχόν επιζώντες ακόμα και με γυμνά χέρια και αξίνες καθώς γνωρίζουν ότι δίνουν μάχη με το χρόνο κόντρα στα συντρίμμια που έχουν γεμίσει τους δρόμους των πόλεων ενώ οι υποδομές, όπως οι στενοί δρόμοι, δεν διευκολύνουν την πρόσβαση σε μπουλντόζες και εκσκαφείς.
Το έργο των σωστικών συνεργείων αναμένεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχές για τις επόμενες ημέρες.
Η προσοχή των διασωστών στο Κατμαντού επικεντρώνεται στον πύργο Νταραχάρα καθώς αστυνομικοί εκτιμούν ότι μπορεί στα συντρίμμια να βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι ακόμα και 200 άνθρωοι.
Ο σεισμός σημειώθηκε σε περίοδο αιχμής για τον τουρισμό που σχετίζεται με την ορειβασία με ορισμένους να μιλούν για την παρουσία έως και 300.000 τουριστών στο Νεπάλ αυτή την περίοδο.
Ο αριθμός των τραυματιών υπολογίζεται σε 4.700 ενώ 400 από τους νεκρούς καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Κατμαντού. Βαρύς είναι ο απολογισμός και στο Έβερεστ όπου από την ισχυρή δόνηση σημειώθηκε κατολίσθηση παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπους. Ανάμεσα στα θύματα και διευθυντικό στέλεχος της Google με την εταιρεία να εκταμιεύει ένα πόσο της τάξης του 1 εκατ. δολαρίου για να το προσφέρει στην κυβέρνηση του Νεπάλ.
Εκπρόσωπος του γραφείου τουρισμού του Νεπάλ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στο Έβερεστ την ώρα του σεισμού μπορεί να βρίσκονταν έως και 1.000 άνθρωποι.
Μεγάλο είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία καθώς καλούνται να ανταποκριθούν σε εκατοντάδες βαριά περιστατικά με μόνο το νοσοκομείο Μπιρ στο Κατμαντού να περιθάλπει έως και 350 σοβαρά τραυματίες, με τον αριθμό τους να αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.
Ο σεισμός-μαμούθ, ο χειρότερος των τελευταίων 81 ετών, προκάλεσε τον θάνατο άλλων 44 ανθρώπων στην Ινδία και 17 στο Θιβέτ.