ΤΡΑΜΠ: Η κόντρα δύο από τους πλέον προβεβλημένους άνδρες των Ηνωμένων Πολιτειών, του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ, λαμβάνει πλέον διαστάσεις πολιτικής σύγκρουσης με εθνική και διεθνή σημασία.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Η απόφαση του Μασκ να ανακοινώσει την ίδρυση ενός νέου κόμματος, του αποκαλούμενου «America Party», προκάλεσε την οργή του Τραμπ, ο οποίος με αιχμηρή ανάρτηση στο Truth Social έκανε λόγο για «εκτροχιασμό» του ιδρυτή της Tesla και «σκέτη καταστροφή» των τελευταίων εβδομάδων.
Στο στόχαστρο της ανάρτησης μπήκαν επίσης οι πολιτικές επιλογές του Μασκ, οι σχέσεις του με το πρόγραμμα EV Mandate, η επιθυμία του να τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους στο τιμόνι της NASA, καθώς και η υποτιθέμενη υποστήριξή του στους Δημοκρατικούς.
«Εκτροχιάστηκε» – Οι βαριές κατηγορίες Τραμπ κατά Μασκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα εκτενές και επιθετικό post στο Truth Social, ισχυρίστηκε ότι ο Έλον Μασκ σχεδιάζει να διχάσει το εκλογικό σώμα δημιουργώντας τρίτο κόμμα, κάτι που όπως σημείωσε «δεν έχει πετύχει ποτέ στην Αμερική». Τόνισε ότι η μόνη χρησιμότητα τέτοιων κομμάτων είναι «η πρόκληση χάους», ενώ επιτέθηκε στον Μασκ και για την αντίθεσή του στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Ο πρώην Πρόεδρος συνέδεσε το νέο κόμμα με προσωπικά επιχειρηματικά συμφέροντα του Μασκ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήθελε να διοριστεί στενός του φίλος στη NASA, την ώρα που η NASA είναι βασικός συνεργάτης στις επιχειρήσεις του. Αυτό είναι αδιανόητο». Όπως επισήμανε, ο εν λόγω φίλος ήταν πολιτικά προσκείμενος στους Δημοκρατικούς, «γεγονός που δείχνει πολλά».
📎 Το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ έχει ήδη εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση για το EV Mandate, τονίζοντας ότι η κατάργησή του αφορά την ελευθερία επιλογής του καταναλωτή και όχι την απόρριψη της ηλεκτροκίνησης.
Ο Έλον Μασκ απαντά με ειρωνεία: «Τι είναι το Truth Social;»
Από την πλευρά του, ο Έλον Μασκ δεν επέλεξε να απαντήσει μετωπικά, αλλά ειρωνικά. Σχολίασε: «Τι είναι το Truth Social; Δεν το έχω ακουστά», υποβαθμίζοντας πλήρως τη σοβαρότητα των κατηγοριών του Τραμπ. Πηγή προσκείμενη στον Μασκ δήλωσε στο Reuters ότι ο δισεκατομμυριούχος «δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε μικροπολιτικές λογομαχίες» και ότι «το America Party είναι μία ανοιχτή πλατφόρμα ανεξάρτητης σκέψης και τεχνοκρατικής πολιτικής».
Σύμφωνα με το Associated Press, ο Μασκ θεωρεί ότι η παρούσα πολιτική σκηνή «είναι εγκλωβισμένη στον διπολισμό και αδύναμη μπροστά στις προκλήσεις της τεχνολογικής εποχής», ενώ επιθυμεί να δημιουργήσει «μια νέα βάση πολιτικής συμμετοχής με έμφαση στην καινοτομία, την επιστήμη και την αυτονομία του πολίτη».
Τι είναι το «America Party» – Οι πρώτες πληροφορίες
Το νέο κόμμα του Έλον Μασκ δεν έχει ακόμα παρουσιάσει επίσηρο καταστατικό ή δομή, όμως οι πρώτες διαρροές κάνουν λόγο για ένα σχήμα που θα βασίζεται στη ψηφιακή διακυβέρνηση, στην ανεξαρτησία από τα lobby και στην κεντροτεχνοκρατική προσέγγιση. Το κόμμα φέρεται να ετοιμάζεται για ενεργή παρουσία στις Προεδρικές Εκλογές του 2028, με υποψήφιους από τον χώρο των επιχειρήσεων, της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Συμβούλιο (FEC) επιβεβαίωσε ότι έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα για έγκριση ονόματος πολιτικής επιτροπής με την ονομασία “America Party”, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εγγραφής.
Διεθνή Πρακτορεία: «Απρόβλεπτος ο Μασκ, αμήχανος ο Τραμπ»
Η ανακοίνωση του νέου κόμματος και η δημόσια σύγκρουση Τραμπ – Μασκ δεν πέρασε απαρατήρητη από τον διεθνή Τύπο. Το BBC χαρακτηρίζει την κίνηση Μασκ ως «τολμηρή αλλά γεμάτη ρίσκο», επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά τις ισορροπίες εντός του Ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου.
Το Politico από την πλευρά του εκτιμά ότι η ίδρυση τρίτου κόμματος από έναν τόσο αναγνωρίσιμο επιχειρηματία «δείχνει την αποσύνδεση ανάμεσα στην Silicon Valley και την παραδοσιακή πολιτική σκηνή».
Τα ίδια πρακτορεία κάνουν λόγο για ένα «υπόκωφο πολιτικό σεισμό», καθώς ο Μασκ διαθέτει εκατομμύρια ακολούθους, ισχυρή επιρροή στα media και ανεξάντλητους πόρους. Το γεγονός αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα και στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, που φοβούνται ότι ο Μασκ μπορεί να «κλέψει» τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους στις επόμενες εκλογές.
Στο παρασκήνιο: Tesla, SpaceX και κυβερνητικά συμβόλαια
Δεν περνά απαρατήρητο ότι η ένταση Τραμπ – Μασκ εξελίσσεται την ώρα που η κυβέρνηση επανεξετάζει σειρά συμβάσεων της Tesla και της SpaceX με αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Ενέργειας, ορισμένα συμβόλαια ηλεκτρικών υποδομών για το 2026 ενδέχεται να τεθούν σε διαγωνιστική αναθεώρηση. Παράλληλα, η συνεργασία της SpaceX με το πρόγραμμα Artemis της NASA έχει ανοίξει συζητήσεις περί δεοντολογίας, μετά τις δηλώσεις Τραμπ περί «σύγκρουσης συμφερόντων».
Ο Τραμπ βλέπει τον Μασκ όχι πλέον ως σύμμαχο, αλλά ως πιθανό αντίπαλο στην πολιτική σκακιέρα των επόμενων ετών. Ο Μασκ, από την άλλη, ποντάρει στο χαρτί του τεχνοκρατισμού και της καινοτομίας, επιχειρώντας να αναδιαμορφώσει τον χάρτη της αμερικανικής πολιτικής. Το ερώτημα είναι: μπορεί ένας δισεκατομμυριούχος να μετατραπεί σε πολιτικό ηγέτη; Και μπορεί ένα νέο κόμμα, βασισμένο σε τεχνολογική ατζέντα, να επιβιώσει σε ένα διπολικό σύστημα;
Αυτό που είναι βέβαιο, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, είναι ότι η επόμενη μάχη για τον Λευκό Οίκο δεν θα είναι σαν καμία από τις προηγούμενες. Και ο «πόλεμος των τιτάνων» μόλις ξεκίνησε.