Τρίτη, 25 Αυγούστου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Άντι Μπέρναμ: Η Βρετανία πρέπει να γίνει «πιο τολμηρή» και να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ

Newsroom από Newsroom
25/08/2026 10:00
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
52
SHARES
110
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Η Βρετανία πρέπει να γίνει «πιο τολμηρή» στην προσπάθειά της να οικοδομήσει στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, κατά τη διάρκεια της μετάβασής τους στο Κίεβο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, καθώς οι δύο άνδρες ταξίδευαν προς την ουκρανική πρωτεύουσα για τη συνεδρίαση της λεγόμενης «Συμμαχίας των Προθύμων» (Coalition of the Willing), την οποία ο Μπέρναμ συμπροεδρεύει μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μπέρναμ στην Ουκρανία από την ανάληψη της πρωθυπουργίας και ταυτόχρονα για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρωθυπουργού.

«Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί»
Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπέρναμ είπε στον Κόστα ότι το Λονδίνο θα πρέπει να αξιοποιήσει την ήδη στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους του στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και να προχωρήσει σε βαθύτερη συνεργασία σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων με την ΕΕ.

«Η Βρετανία πρέπει να είναι πιο τολμηρή όσον αφορά την προσέγγισή της προς το μπλοκ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, μεταφέροντας το περιεχόμενο της συζήτησης.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η συνεργασία στον τομέα της άμυνας, η οποία έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη επαναπροσέγγιση με την ΕΕ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στη χρονιά, θα αποτελέσει την κατάλληλη πλατφόρμα για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

Από το Brexit σε ένα νέο «reset»
Το Λονδίνο επιχειρεί από το 2024, μετά την εκλογή της κυβέρνησης των Εργατικών, να βελτιώσει τις σχέσεις του με την ΕΕ. Η προσπάθεια, ωστόσο, έχει κινηθεί με αργούς ρυθμούς και οι προσδοκίες δεν έχουν ταυτιστεί πάντα μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Βρετανία παραμένει εκτός της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης μετά το Brexit, ενώ η κυβέρνηση έχει επιδιώξει μια σταδιακή επαναπροσέγγιση χωρίς να ανατρέψει τις βασικές πολιτικές επιλογές που διαμορφώθηκαν μετά την αποχώρηση από την Ένωση.

Η πρώτη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2025 και οδήγησε σε μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση, καθώς και σε συμφωνία για ενισχυμένη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Η δεύτερη σύνοδος είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2026, όμως τα σχέδια τέθηκαν υπό επανεξέταση μετά την παραίτηση του Κιρ Στάρμερ από την πρωθυπουργία. Η κυβέρνηση Μπέρναμ επιδιώκει πλέον να επαναφέρει τη συνάντηση στην ατζέντα.

Ήδη από τις 20 Ιουλίου, ο Μπέρναμ είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Κόστα και είχε υπογραμμίσει τη σημασία μιας «ισχυρότερης Ευρώπης» μέσω στενότερης σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Οι δύο πλευρές είχαν τότε συμφωνήσει να εργαστούν για τη διεξαγωγή της συνόδου αργότερα μέσα στη χρονιά.

Άμυνα και ευρωπαϊκή συνεργασία
Η νέα βρετανική προσέγγιση δεν περιορίζεται στο εμπόριο. Κατά τη μετάβασή του στο Κίεβο, ο Μπέρναμ συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, με τον οποίο συζήτησε τρόπους ενίσχυσης των επενδύσεων στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν δύο χρηματοδοτικοί μηχανισμοί: η Defence, Security and Resilience Bank, με καναδική υποστήριξη, και ο Multilateral Defence Mechanism, μια πρωτοβουλία της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Πολωνίας.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι δύο μηχανισμοί μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, ενισχύοντας τις επενδύσεις στην άμυνα, την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η συνεργασία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες και αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν την παραγωγική τους βάση, ενώ η στήριξη προς την Ουκρανία παραμένει κεντρική προτεραιότητα.

Η Ουκρανία ως καταλύτης
Η επίσκεψη του Μπέρναμ στο Κίεβο πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Βρετανία επιχειρεί να διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και συμμετέχει στη συνεδρίαση της «Συμμαχίας των Προθύμων», με αντικείμενο τη συνέχιση της στρατιωτικής και πολιτικής στήριξης προς το Κίεβο και τις μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας.

Παράλληλα, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στην αμυντική εταιρεία MBDA να αποδεσμεύσει διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με βρετανικά εξαρτήματα του πυραύλου SCALP, ανοίγοντας τον δρόμο για την προώθηση σχεδίων παραγωγής του όπλου στην Ουκρανία. Ο SCALP αποτελεί τη γαλλική εκδοχή του βρετανικού Storm Shadow και τα δύο συστήματα βασίζονται σε κοινή βρετανική και γαλλική τεχνολογία.

Ο Μπέρναμ έχει δηλώσει ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας αποτελεί και ασφάλεια για τη Βρετανία, ενώ η κυβέρνηση του έχει δεσμεύσει συνολικά περίπου 25 δισ. λίρες για τη στήριξη της Ουκρανίας, εκ των οποίων 16 δισ. λίρες αφορούν στρατιωτική βοήθεια.

Το δύσκολο στοίχημα με τις Βρυξέλλες
Η πιο στενή σχέση με την ΕΕ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά στοιχήματα της νέας βρετανικής κυβέρνησης, αλλά η πορεία προς ένα νέο μοντέλο συνεργασίας δεν αναμένεται να είναι εύκολη.

Στο τραπέζι βρίσκονται ζητήματα όπως το εμπόριο, η κινητικότητα των νέων, η εκπαίδευση, η ενέργεια και η σύνδεση των συστημάτων εμπορίας δικαιωμάτων άνθρακα, ενώ στις διαπραγματεύσεις παραμένουν διαφορές ως προς το εύρος των παραχωρήσεων που είναι διατεθειμένες να κάνουν οι δύο πλευρές.

Η κυβέρνηση Μπέρναμ επιχειρεί έτσι να μετατρέψει τη συνεργασία που έχει ήδη αναπτυχθεί στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας σε μια ευρύτερη πολιτική και οικονομική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ερώτημα πλέον είναι κατά πόσο η νέα βρετανική κυβέρνηση θα μπορέσει να μετατρέψει τη ρητορική περί «πιο τολμηρής» προσέγγισης σε συγκεκριμένες συμφωνίες στη νέα σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: skai.gr


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: Βρετανία

ΣχετικάΆρθρα

ΔΙΕΘΝΗ

Ουίλιαμ και Χάρι: Η επιστροφή στη Βρετανία θα φέρει πιο κοντά τους δύο αδελφούς ή θα αμβλύνει το χάσμα;

22/08/2026 | 21:00
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Μπέρναμ δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρχουν άστεγοι στους δρόμους της χώρας ως τα Χριστούγεννα

19/08/2026 | 18:00
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Μπέρναμ δεσμεύεται για επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισιτηρίου λεωφορείου μιας διαδρομής

22/07/2026 | 20:00
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πάνω από 2.700 θάνατοι συνδέονται με τους καύσωνες σε Αγγλία και Ουαλία

14/07/2026 | 12:00
Load More
Επόμενο Άρθρο
Η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλά στη σημερινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), στο κτήριο της Τραπέζης  της Ελλάδος, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Αλεξάνδρα Σδούκου: Είναι θράσος να ασκεί κριτική ο κ. Τσίπρας για υπερφορολόγηση


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ!! ΤΑ 2 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ! 3 ΣΥΝΤΑΓΕΣ !!!!

    808 shares
    Share 323 Tweet 202
  • ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 2026: Τα ποσά από 15 έως 20 έτη και η παγίδα της εξόδου στα 62

    70 shares
    Share 28 Tweet 18
  • “Παλαιοκομματικοί” κατά Αντώνη Σαμαρά

    69 shares
    Share 28 Tweet 17
  • «Πόλεμος» με τα κουνούπια: Ψεκασμοί στην Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • ΝΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2027: Αυξήσεις έως 2,6% και τέλος στην προσωπική διαφορά – Τα νέα ποσά με 12 παραδείγματα

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Μητσοτάκης: Έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προασπίσουμε την κυριαρχία μας – Οι εξ ανατολών αντιδράσεις δεν μας επηρεάζουν

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
  • Μητσοτάκης: Στη ΔΕΘ ο οδικός χάρτης έως το 2030, με την Τουρκία δεν συζητάμε τίποτα πέραν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

    57 shares
    Share 23 Tweet 14
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch