Βερολίνο – Της Φαίης Καραβίτη
Η Άνγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να συζητήσει το ελληνικό θέμα με τον Μπαράκ Ομπάμα ούτε την Κυριακή, ούτε τη Δευτέρα.
Η – πιθανότατα τελευταία – επίσημη συνάντησή της με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Ανόβερο, αλλά και η διευρυμένη συνάντηση κορυφής με τους «G5» ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, πρέπει – παρά τον «εφιάλτη» που προϋποθέτει η ασφάλεια για τις αρμόδιες αρχές – να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και όχι ατζέντα διαχείρισης κρίσεων ή υποψία αντιπαράθεσης.
Όσο όμως η Γερμανίδα Καγκελάριος σκοπεύει να μην επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να υπαγορεύσει την πολιτική της Ευρωζώνης, άλλο τόσο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος διανύει την τελευταία χρονιά της θητείας του, φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει γρήγορη και κατά το δυνατόν αναίμακτη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δρομολόγηση της συζήτησης για το χρέος. Το εάν το αίτημά του θα διατυπωθεί … σθεναρά, μετά και την αντίδραση των Γερμανών στις πρώτες ήδη διαρροές, μένει να διαπιστωθεί.
Ενδεικτική της… δυσανεξίας του Βερολίνου σε αυτές τις παρεμβάσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι και η επιδεικτική απουσία της Ελλάδας από την επίσημη ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, όπως αυτή ανακοινώθηκε από την Καγκελαρία: Συρία, Λιβύη, τρομοκρατία, προσφυγικό, εμπορική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), ακόμη και η υπόθεση της Volkswagen αναμένεται να τεθεί στις συνομιλίες, αλλά η αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό χρέος περιλαμβάνονται απλώς στα «γενικά θέματα επικαιρότητας τα οποία δεν αποκλείεται να τεθούν, καθώς είναι γνωστό το ενδιαφέρον του Αμερικανού Προέδρου για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη».
Το Βερολίνο και ιδιαίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει κρύψει ποτέ ότι δεν εκτιμά αυτού του είδους το «ενδιαφέρον». Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε μάλιστα παλαιότερα προτείνει στον Αμερικανό ομόλογό του να συνεισφέρει με 50 δισεκατομμύρια στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ώστε να μπορεί να εκφράσει και την άποψή του για τις αποφάσεις. Αργότερα είχε προχωρήσει ακόμη πιο πέρα, λέγοντας ότι ευχαρίστως η Ευρωζώνη θα αντάλλασσε την Ελλάδα με το… Πουέρτο Ρίκο, ενώ είναι παροιμιώδεις οι δημόσιες αντιπαραθέσεις του τόσο με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου όσο και με τον προκάτοχό του Τίμοθι Γκάιτνερ.
Οι Γερμανοί θεωρούν ότι το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί με «ανέξοδες παρεμβάσεις» παραγόντων που τελικά δεν θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη της άποψής τους. Επιπλέον, στην τρέχουσα κρίση, ο κ. Σόιμπλε θέλει να πιστεύει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική όσο ήταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν και ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία και μάλιστα εντός του άτυπου χρονοδιαγράμματος ως τις αρχές Μαΐου. Όλα αυτά βέβαια προεξοφλεί ότι θα γίνουν με υποχωρήσεις από την πλευρά της Αθήνας.
«Από τη στιγμή που Ευρώπη και ΔΝΤ συμφώνησαν στο θέμα των μέτρων που πρέπει να υιοθετήσει η Αθήνα και όταν φαίνεται να γεφυρώνεται η διαφορά για το χρέος, δεν υπάρχει πλέον λόγος για “ηχηρές παρεμβάσεις”», επισημαίνει στο Real.gr στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης που παρακολουθεί στενά την πορεία των διαπραγματεύσεων. Κατά τον ίδιο, αυτές οι παρεμβάσεις λειτουργούν μόνο αντιπαραγωγικά, καθώς δημιουργούν στην ελληνική κυβέρνηση λάθος προσδοκίες και προκαλούν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στο δρόμο για τη συμφωνία.
«Οι Έλληνες αδυνατούν να κατανοήσουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του στους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά. Άλλωστε, ο Μπαράκ Ομπάμα σε λίγους μήνες εγκαταλείπει τον Λευκό Οίκο και η επιρροή του είναι πλέον σαφώς περιορισμένη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ζητήματα που δεν θεωρούνται υψηλής προτεραιότητας για την Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα, η Καγκελαρία έχει φροντίσει να διαμηνύσει ότι οι θέσεις της παραμένουν σταθερές και περιμένει να γίνουν σεβαστές και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Είναι κοινό μυστικό ότι Ομπάμα και Μέρκελ δεν διατηρούν ιδιαίτερα θερμή προσωπική σχέση. Λέγεται ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν της συγχώρησε ποτέ ότι δεν του επέτρεψε να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πύλη του Βρανδεμβούργου πριν από οκτώ χρόνια, κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Έπειτα ήρθε η αποκάλυψη των υποκλοπών και της παρακολούθησης ακόμη και του κινητού τηλεφώνου της Καγκελαρίου από την αμερικανική NSA για να επισημοποιήσει την ψυχρότητα, αν και η ενόχληση του Βερολίνου φάνηκε να εξαντλείται σε κάποιες «οργισμένες» δημόσιες δηλώσεις.
Ακόμη χειρότερη και χωρίς προσχήματα ήταν όλα αυτά τα χρόνια και η σχέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τους Αμερικανούς ομολόγους του. Παρόλα αυτά, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα επιλέξει τελικά να δηλητηριάσει την διμερή του συνάντηση απόψε με την Άνγκελα Μέρκελ και πολύ περισσότερο την αυριανή διευρυμένη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Ματέο Ρέντσι, με τους οποίους προτιμά να συζητήσει τα φλέγοντα ζητήματα της τρομοκρατίας του «Ισλαμικού Κράτους» και της διατλαντικής εμπορικής συνεργασίας.