Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέρθηκε να διεξαγάγει απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου, λέγοντας ότι δεν αποκλείει την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία λίγες ώρες μετά το μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί μεν την ειρήνη στην Ουκρανία μόνο όμως με τους δικούς του όρους ενώ παράλληλα δεν θέλει να θεωρηθεί υπαίτιος για τη συνέχιση των εχθροπραξιών.
Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα Στιβ Ρόζενμπεργκ γράφει χαρακτηριστικά:
«Το έχουμε ξαναδεί: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αντιδρά καλά σε τελεσίγραφα. Το είδαμε ξανά, χθες το βράδυ, στο Κρεμλίνο.
Ο πρόεδρος Πούτιν καταδίκασε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για τον τρόπο που επικοινωνούν με τη Ρωσία «με χυδαίο τρόπο και με τη χρήση τελεσίγραφων».
Δεν μπήκε σε λεπτομέρειες. Δεν χρειαζόταν.
Αυτό ήταν προφανώς η απάντησή του στο τελεσίγραφο που έθεσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Κίεβο.
Είχαν προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι, αν η Ρωσία δεν συμφωνήσει σε μια άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία από τη Δευτέρα, θα υπάρξουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.
Το Σάββατο, ο Σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι «αν είναι σοβαρός για την ειρήνη, τότε έχει την ευκαιρία να το αποδείξει».
Η απάντηση του Κρεμλίνου: είμαστε σοβαροί, αλλά θα το δείξουμε με τον δικό μας τρόπο.
Ο τρόπος του Πούτιν (η αντεπίτασή του) είναι οι απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Πέμπτη.
Αλλά, το πιο κρίσιμο, χωρίς άμεση εκεχειρία.
Λοιπόν, είναι η πρόταση του Κρεμλίνου μια σοβαρή πρωτοβουλία για ειρήνη; Ή είναι απλώς μια απόπειρα της Μόσχας να κερδίσει χρόνο και να παρατείνει τον πόλεμο; Και με αυτή την πρόταση, μήπως η Ρωσία προσπαθεί επίσης να διχάσει την Δυτική συμμαχία που υποστηρίζει την Ουκρανία;
Ας ξεκινήσουμε με μια μικρή, αλλά κρίσιμη ερώτηση: Θέλει πραγματικά ειρήνη ο Βλαντιμίρ Πούτιν;
Ισχυρίζεται ότι θέλει. Αλλά ειρήνη μόνο με τους όρους της Ρωσίας.
Η Μόσχα υποπτεύεται ότι δεν έχει πολλά να κερδίσει από μια 30ήμερη άνευ όρων εκεχειρία, ειδικά από τη στιγμή που οι Ρώσοι πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή έχουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Αλλά ούτε η Ρωσία θέλει να παρουσιαστεί ως εμπόδιο για την ειρήνη. Είναι πρόθυμη να διατηρήσει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία το Κρεμλίνο έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να βελτιώσει τις σχέσεις.
Αν συνεχιστεί η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας, το Κρεμλίνο θα ελπίζει για γρήγορη άρση των κυρώσεων και μια οικονομική ανάκαμψη.
Προτείνοντας απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Πούτιν στέλνει ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο: «Είμαι άνθρωπος της ειρήνης».
Αλλά, χωρίς να δεσμευτεί για μια άμεση 30ήμερη εκεχειρία, το πιθανότερο είναι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο και θα προχωρήσει στην κατάληψη και κατοχή περισσότερης ουκρανικής εδάφους.
Η αόριστη αναφορά του ηγέτη του Κρεμλίνου στο ότι «δεν αποκλείεται» οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη να οδηγήσουν σε «νέες εκεχειρίες» θα συναντηθεί με βαθειά σκεπτικισμό από το Κίεβο.
Και όταν μιλάμε για πόλεμο και ειρήνη, να θυμόμαστε ότι ήταν ο πρόεδρος Πούτιν που διέταξε την πλήρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Αυτή ήταν η απόφασή του, η οποία θεωρείται ευρέως ως μια απόπειρα να επαναφέρει την Ουκρανία στην σφαίρα επιρροής της Μόσχας.
Ωστόσο, δεν την αποκάλεσε πόλεμο. Παρουσίασε τις ενέργειες της Ρωσίας ως μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Χθες το βράδυ, όμως, ο Πούτιν δήλωσε: «Υπάρχει συνεχιζόμενη μάχη, πόλεμος. Αλλά προσφέρουμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες που διακόπηκαν, και όχι από εμάς. Τι κακό υπάρχει σε αυτό;»
Το Κρεμλίνο πιθανόν υπολογίζει ότι η προσφορά του για απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη θα δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων ηγετών.
Μετά την ανακοίνωση του Πούτιν, ο πρόεδρος Τραμπ επαίνεσε την «πιθανώς μεγάλη ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία» σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποσχέθηκε να «συνεχίσει να συνεργάζεται και με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσει ότι θα γίνει».
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την προσφορά του Πούτιν «ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι αρκετό». Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι «μια άνευ όρων εκεχειρία δεν προηγείται διαπραγματεύσεων».
Ο Πούτιν παρουσίασε την πρότασή του σε μια δήλωση που δόθηκε αργά το βράδυ στο Κρεμλίνο.
Ήμουν μεταξύ μιας μικρής ομάδας ξένων δημοσιογράφων που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ρωσικές εκδηλώσεις για αυτό που μας είπαν ότι θα ήταν συνέντευξη τύπου.
Περιμέναμε αρκετές ώρες για να ξεκινήσει η εκδήλωση. Στο τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος δεν δέχτηκε ερωτήσεις. Μετά την δήλωσή του, έφυγε από την αίθουσα» καταλήγει στην ανάλυσή του ο ανταποκριτής του BBC.
newsbeast.gr