Με τη φωνή του να «σπάει», ο Τόνι Μπλερ αποδέχθηκε πλήρως την ευθύνη για την απόφασή του να προχωρήσει σε πόλεμο στο Ιράκ το 2003, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο δύσκολη της θητείας του ως πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.
Επί περίπου δύο ώρες, ο Μπλερ απαντούσε στις καταιγιστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε μετά από τον σάλο που προκάλεσε η έκθεση, σύμφωνα με την οποία η ανάληψη στρατιωτικής φράσης δεν ήταν η ύστατη λύση, όπως είχε υποστηρίξει τότε η βρετανική κυβέρνηση.
Ο Μπλερ εξέφρασε τη λύπη του για τον πόλεμο και ανέλαβε την ευθύνη «πλήρως, χωρίς εξαιρέσεις και δικαιολογίες». Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν τη λύπη μου για εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους στο Ιράκ, πρόσθεσε. Ομως, παραδέχθηκε ότι θα έπαιρνε ξανά την ίδια απόφαση, γιατί έκανε το σωστό.
«Εκφράζω μεγαλύτερη λύπη, θλίψη και συγνώμη από ό,τι μπορείτε να ξέρετε ή να πιστέψετε», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, για την απόφαση για την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Ομως, τόνισε ότι με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη ήδη αποφασίσει να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκείνος δεν μπορούσε να περιμένει. «Η έκθεση υποστηρίζει ότι η στρατιωτική δράση δεν ήταν η ύστατη επιλογή και σημειώνει ότι ίσως να γινόταν αναγκαία αργότερα. Ομως, δεν είχα την επιλογή αυτής της καθυστέρησης. Πήρα αυτή την απόφαση γιατί πίστευα ότι ήταν το σωστό, με βάση τις πληροφορίες που είχα», τόνισε.
«Δεν εξαπάτησα το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση», τόνισε ο Μπλερ, προσθέτοντας ότι ήταν σωστή απόφαση η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς ο κόσμος είναι ασφαλέστερος σήμερα. «Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι οι στρατιώτες πέθαναν ή τραυματίστηκαν μάταια», σημείωσε ακόμη μεταξύ άλλων. «Πολεμούσαν τις δυνάμεις του εξτρεμισμού που βλέπουμε στον κόσμο σήμερα», συμπλήρωσε.