Για τελευταία φορά σήμερα οι Βρετανοί ξύπνησαν ως πολίτες της ΕΕ και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου αντικατοπτρίζουν τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του Brexit, αλλά και τον φόβο όσων ήθελαν να παραμείνουν στην Ένωση.
Περίπου 200-300 υποστηρικτές της ΕΕ βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα γιουχαΐσματα οπαδών του Brexit, καθώς πραγματοποίησαν πορεία από την Ντάουνινγκ Στριτ στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λονδίνο. Αστυνομικοί παρατάχθηκαν για να κρατήσουν σε απόσταση τις δύο ομάδες.
Ένας υποστηρικτής του Brexit έκαψε σήμερα μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίπλα στην Ντάουνινγκ Στριτ, στην καρδιά του Λονδίνου, την ώρα που άλλοι αποδοκίμαζαν διαδηλωτές υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ώρες προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.
Οι διαδηλωτές υπέρ του διαζυγίου του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες τραγουδούσαν “ντροπή σας ντροπή σας”, “χαμένοι-χαμένοι” και “αντίο ΕΕ” στους ρυθμούς του τραγουδιού Auld Lang Syne.
Ακτιβιστές ξεδίπλωσαν πανό στην γέφυρα Westminster που γράφει «εδώ για να μείνουμε, εδώ για να παλέψουμε. Μετανάστες μέσα, Τόρις έξω»
Τα πρωτοσέλιδα
«Ναι, τα καταφέραμε!», γράφει η Daily Express, μια ταμπλόιντ η οποία είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της αποχώρησης της Βρετανίας. Κάτω από τον τίτλο υπάρχει ένα κολλάζ με τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας τους 43 μήνες που πέρασαν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. «Νέα αυγή για τη Μεγάλη Βρετανία», είναι ο τίτλος της Daily Mail, μιας άλλης εφημερίδας που είναι υπέρ του Brexit.
«Στις 11 το βράδυ το περήφανό έθνος μας θα αποχωρήσει επιτέλους από την ΕΕ—πάντα φίλη με την Ευρώπη, αλλά ελεύθερη και ξανά ανεξάρτητη έπειτα από 47 χρόνια».
Η εφημερίδα The Guardian, που έχει εκφράσει την προτίμησή της για παραμονή στην ΕΕ, έχει τίτλο «Το μικρό νησί», ενώ χαρακτηρίζει το Brexit «το μεγαλύτερο στοίχημα εδώ και μία γενιά».
Οι Times δημοσιεύουν στο πρωτοσέλιδό τους άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο οποίο αναπτύσσει τις απόψεις του για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θέλει να συνάψει με την ΕΕ αντίστοιχη με αυτή που έχουν οι Βρυξέλλες με τον Καναδά. «Ο πρωθυπουργός θέλει μια εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες στο πρότυπο αυτής με τον Καναδά», γράφουν οι Times.
Για τους Financial Times «η Βρετανία κάνει υπόκλιση και εγκαταλείπει την ΕΕ με ένα μίγμα αισιοδοξίας και μεταμέλειας».
«Ήταν ένα φοβερό ταξίδι», τιτλοφορείται η City AM, μια εφημερίδα, που διανέμεται δωρεάν και απευθύνεται στις επιχειρήσεις, πάνω από ένα σκίτσο που εμφανίζει διάφορους πολιτικούς που σημάδεψαν το Brexit να βρίσκονται σε τρενάκι του λούνα παρκ.
Ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, με μια αυστηρή έκφραση στο πρόσωπό της και ο Νάιτζελ Φάρατζ επικεφαλής του κόμματος του Brexit ενθουσιασμένος και κρατώντας ένα ποτήρι μπύρα.
«Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή», τονίζει η Daily Telegraph, δημοσιεύοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Τζόνσον πριν την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Σάντερλαντ, την πόλη της βορειοανατολικής Αγγλίας όπου οι ψηφοφόροι ψήφισαν μαζικά υπέρ του Brexit.
Η ταμπλόιντ Daily Mirror αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του πρωτοσέλιδού του όχι στο Brexit, αλλά στους 150 Βρετανούς που έχουν τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού. Ο δεύτερος τίτλος είναι «Η ημέρα του Brexit». «Είναι η ώρα να συσπειρωθεί η χώρα», εκτιμά η εφημερίδα.
«Το Λονδίνο είναι ευρωπαϊκό» – Το μήνυμα του δημάρχου της πόλης
Το μήνυμα ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δίνει με ένα βίντεο στο twitter ο δήμαρχος της πόλης, Σαντίκ Χαν.
Ευρωσκεπτικιστικό πικνικ στο Λονδίνο
Ευρωσκεπτικιστές έχουν σχεδιάσει για σήμερα ένα πικ νικ στο κεντρικό Λονδίνο για να χλευάσουν την επαναλαμβανόμενη φράση, κατά τις συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ, αξιωματούχων των Βρυξελλών ότι η Βρετανία θέλει να έχει “και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο”.
Η Λούσι Χάρις, μια απερχόμενη ευρωβουλευτής, η οποία εκπροσωπούσε στο Στρασβούργο το κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, τους Τόρις, είναι η διοργανώτρια του πικ νικ με τίτλο “Have your cake and eat it” (“Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο”) για να σηματοδοτήσει την σημερινή Ημέρα του Brexit.
“Τώρα είναι η ώρα για να γιορτάσουμε αυτή την ιστορική ημέρα”, έγραψε η Χάρις, η διευθύντρια του Leavers of Britain στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.
Η ίδια ενθάρρυνε τους πολίτες να φέρουν μαζί τους τη βρετανική Σημαία της Ένωσης ( Union Jack ) και να τραγουδήσουν μαζί της τραγούδια, ανάμεσά τους και τον πατριωτικό ύμνο “Γη της ελπίδας και της δόξας” καθώς και την επιτυχία του βρετανικού συγκροτήματος The Who του 1971 “Won’t get fooled again” (“Δεν θα μας ξεγελάσετε ξανά”).
“Σχεδιάζω αυτό το πάρτυ περισσότερα από τρία χρόνια, αλλά λόγω απρόβλεπτων συνθηκών έχει καθυστερήσει λίγο”, έγραψε. Η Χάρις αναφερόταν στις δύο Ημέρες του Brexit που ματαιώθηκαν τον περασμένο χρόνο μετά την παράταση των επίπονων διαπραγματεύσεων για την έξοδό της με την ΕΕ.
Η ίδια και άλλοι απερχόμενοι ευρωβουλευτές γιόρτασαν την τελευταία τους ημέρα στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη με αγγλικό αφρώδη οίνο, τον οποίο αναμένεται να απολαύσει αργά σήμερα το βράδυ και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Τοπικά παραρτήματα της οργάνωσης Leavers of Britain διοργανώνουν σήμερα πολλές μικρότερες εκδηλώσεις για την Ημέρα του Brexit σε άλλες βρετανικές πόλεις.
«Εξακολουθούμε να αγαπάμε την ΕΕ» γράφει πανώ στο Ντόβερ
Στη Σκοτία, όπου η πλειονότητα των ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ο τόνος είναι εντελώς διαφορετικός. Η εφημερίδα του Εδιμβούργου Scotsman έχει τίτλο: «Εις το επανιδείν, όχι αντίο», ενώ ανέφερε τη λέξη «αντίο» σε 24 ευρωπαϊκές γλώσσες.
Η Daily Record είναι λιγότερο αισιόδοξη, σχολιάζοντας για τη μετά Brexit εποχή: «Εξαπατημένοι: απομονωμένοι, με λιγότερη ευημερία, πιο αδύναμοι και διχασμένοι». Η αγγλική ταμπλόιντ Daily Star επέλεξε να αστειευτεί. «Σήμερα το βράδυ θα είναι μια ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ για το μεγάλο έθνος μας», γράφει.
«Ναι, τελειώνει ο στεγνός Ιανουάριος!», ο μήνας χωρίς αλκοόλ, μια πρακτική ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Βρετανών μετά την κραιπάλη του Δεκεμβρίου.
Φιλοευρωπαίοι ακτιβιστές ανήρτησαν τεράστιο πανό το οποίο γράφει “We still love EU” («Εξακολουθούμε να αγαπάμε την ΕΕ») πάνω από τους λευκούς βράχους του Ντόβερ, κοντά σε ένα από τα βασικά λιμάνια της Βρετανίας που συνδέουν τη χώρα με τη Γαλλία και το Βέλγιο ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χθές το βράδυ.
Ο διοργανωτής της κινητοποίησης Άντονι Χουκ ανήρτησε στο Διαδίκτυο υλικό που είχε τραβήξει με drone από το πανό, στο οποίο εμφανίζεται μια βρετανική σημαία σε σχήμα καρδιάς αντί της λέξης «αγαπάμε».
Ο Χουκ, απερχόμενος ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εξήγησε ότι συγκέντρωσε περισσότερες από 10.000 λίρες για να πληρώσει για το πανό αυτό των 150 τετραγωνικών μέτρων «για όσους εκτιμούν τη σχέση μας με την ΕΕ».
Το πανό αυτό είναι «για τους 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που αποκαλούν σπίτι τους τη Βρετανία», έγραψε ο Χουκ. Είναι «για όσους από εμάς αυτή είναι μια φοβερή, αγχωτική εποχή», πρόσθεσε. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να σταματήσουμε το Brexit τώρα, αλλά μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι εξακολουθούμε να αγαπάμε την Ευρώπη», είχε σημειώσει στην έκκλησή του για συγκέντρωση χρημάτων.
«Μπορεί να φεύγουμε, αλλά είτε ψηφίσατε υπέρ της αποχώρησης είτε υπέρ της παραμονής, εξακολουθούμε να θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους πιο κοντινούς μας γείτονες στο μέλλον». Ο Χουκ κάλεσε τους υποστηρικτές του «να βοηθήσετε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι ΔΕΝ είμαστε απλώς η χώρα του (επικεφαλής του κόμματος του Brexit) Νάιτζελ Φάρατζ, του (πρωθυπουργού) Μπόρις Τζόνσον και του (ακροδεξιού) Τόμι Ρόμπινσον».
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει το έργο της μόλις ο ήλιος ανατείλει αύριο το πρωί»
Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρετίζουν «μία Ευρώπη στην αυγή μιας νέας εποχής», υπενθυμίζοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι χάνει τα προνόμια του κράτους μέλους μετά το Brexit σε κοινή επιστολή τους που δημοσιεύεται σήμερα, ημέρα της βρετανικής αποχώρησης.
Ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Νταβίντ Σασόλι δηλώνουν έτοιμοι να διαμορφώσουν μία νέα σύμπραξη με τους βρετανούς γείτονες της Ευρώπης. «Για μας.., όπως και για τόσους άλλους, η σημερινή ημέρα θα σημαδευτεί αναπόφευκτα από σκέψεις και μικτά συναισθήματα», παραδέχονται.
Καθώς ανοίγεται μία περίοδος διαπραγματεύσεων για την μελλοντική σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Λονδίνο, οι τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι «αν δεν υπάρξουν όροι ισοτιμίας στους τομείς του περιβάλλοντος, της εργασίας, της φορολογίας και των κραιτκών επιδοτήσεων, δεν πρόκειται να υπάρξει ευρεία πρόσβαση (του Ηνωμένου Βασιλείου) στην ενιαία αγορά».
«Δεν μπορεί κανείς να διατηρήσει τα προνόμια που συνοδεύουν το καθεστώς του μέλους (της ΕΕ) όταν δεν έχει πλέον αυτήν την ιδιότητα», υπενθυμίζουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευθεί την μετά το Brexit σχέση από τις αρχές του Μαρτίου και μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του 2020.
«Αν και όχι πλέον μέλος της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να ανήκει στην Ευρώπη. Η κοινή γεωγραφία και η ιστορία μας, καθώς και οι δεσμοί μας σε τόσο πολλούς τομείς μάς ενώνουν κατά αναπόδραστο τρόπο και μας κάνουν φυσικούς συμμάχους», σημειώνουν οι τρεις αξιωματούχοι.
Μετά το Brexit, «τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνεχίσουν να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να οικοδομούν ένα κοινό μέλλον…
Καμία χώρα δεν μπορεί, μόνη της, να ανασχέσει την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, να βρει λύσεις για το ψηφιακό μέλλον ή να κάνει την φωνή της να ακουστεί μέσα στην αυξανόμενη κακοφωνία που κυριαρχεί στον κόσμο», προειδοποιούν οι τρεις αξιωμνατούχοι.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει το έργο της μόλις ο ήλιος ανατείλει αύριο το πρωί», καταλήγουν.