Χέλμουτ Κολ: Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ο άλλοτε καγκελάριος της Γερμανίας και πολιτικός πατέρας της σημερινής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Ο πρώην καγκελάριος, που είχε γεννηθεί στις 30 Απριλίου του 1930, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, πέθανε στο σπίτι του στο Λούντβιγκσχάφεν. Ακόμη δεν υπάρχει τοποθέτηση από την πλευρά της οικογένειάς του.
Η πολιτική του σταδιοδρομία
Για πρώτη φορά μπήκε στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) το 1947. Ο πρώην καγκελάριος, την περίοδο 1959-1976 υπήρξε μέλος της Βουλής του Παλατινάτου της Ρηνανίας. Από το 1960 ως το 1967 διατέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Συμβούλιο της Λουντβιχσχάφεν. Από το 1961 ως το 1963 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος και από το 1963 ως το 1969 Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή του Παλατινάτου της Ρηνανίας.
Από το 1964 είναι μέλος της Ομοσπονδιακής Προεδρίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Από το 1966 ως το 1973 χρημάτισε Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Παλατινάτο της Ρηνανίας. Από το 1969 ως το 1973 διατέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας του χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Από το 1969 ως το 1976 διατέλεσε Πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο.
Από το 1973 ήταν Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής παράταξης (CDU) και από το 1976 μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας. Από το 1976 ως το 1982 διατέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και Χριστιανοκοινωνικού (CSU) κόμματος στην ομοσπονδία της Γερμανίας, γράφει το protothema.gr.
Ο πρώτος καγκελάριος της Ενωμένης Γερμανίας
Από το 1982 ήταν καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας και μετά την ενοποίησή της με την Ανατολική, Καγκελάριος της ενιαίας Γερμανίας μέχρι το 1998. Ήταν ο μακροβιότερος Καγκελάριος της Γερμανίας.
Μετά την αποχώρησή του από την πολιτική η υστεροφημία του αμαυρώθηκε με την εμπλοκή του σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Η σχέση με την Άνγκελα Μέρκελ
Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ο μέντορας της Μέρκελ, καθώς την ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή που τη γνώρισε. Οι δυο τους μάλιστα απέκτησαν μία ιδιαίτερα στενή σχέση. Ο Κολ έφτασε σε σημείο να τη φωνάζει «το κορίτσι μου», μέχρι που εκείνο το κορίτσι τον πρόδωσε, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στις ιστορίες πολιτικής και εξουσίας.
Η κάποτε θερμή σχέση μεταξύ του Κολ και της Μέρκελ μεταλλάχθηκε σε αντιπαλότητα, όταν η σημερινή καγκελάριος αποστασιοποιήθηκε από τον Κολ, την περίοδο που εκείνος αποχωρούσε ταπεινωμένος από τους Χριστιανοδημοκράτες εξαιτίας ενός σκανδάλου χρηματοδότησης του κόμματος.
Πολλοί έσπευσαν τότε να πουν ότι η Μέρκελ ήταν ένας από τους ανθρώπους που κατέστρεψαν τον Κολ.
[irp posts=”135930″ name=”Γερμανία: Εντονες διαφωνίες με Σόιμπλε για την Ελλάδα”]
Deutsche Welle: Η πολυτάραχη πολιτική διαδρομή του καγκελάριου της επανένωσης
Όταν ο Χέλμουτ Κολ περνούσε το κατώφλι της καγκελαρίας στην τότε πρωτεύουσα Βόννη ουδείς φανταζόταν ότι θα έμενε στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας ως ο καγκελάριος της επανένωσης και ότι θα διατηρούσε το αξίωμά του για 16 χρόνια. Το αποκορύφωμα της πολιτικής σταδιοδρομίας του, μεταδίδει η Deutsche Welle, ήρθε την 3η Οκτωβρίου του 1990, τη μέρα επανένωσης της τότε Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία. Παρά τις αντιρρήσεις ή ακόμα και τους φόβους που προκαλούσε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η επανενωμένη Γερμανία, ο Χέλμουτ Κολ έλαβε τελικά τη συγκατάθεση του τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για τη γερμανική επανένωση και την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ανατολικής Γερμανίας.
Ο Χέλμουτ Κολ, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Λούτβιχσχαφεν το 1930 έζησε ως έφηβος τη φρίκη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Από πολύ νωρίς στη ζωή του πίστευε στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Στις ομιλίες του έλεγε συχνά:
«Για εμάς τους Γερμανούς η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι συνδεδεμένη τη μοίρα της χώρας. Δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική από εκείνη της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
16 χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας
«Δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική από εκείνη της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
Έγινε βουλευτής του κοινοβουλίου του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου σε ηλικία 29 ετών, ενώ στα 39 ήταν ήδη πρωθυπουργός του κρατιδίου. Το 1973 εξελέγη πρόεδρος των χριστιανοδημοκρατών, θέση στην οποία παρέμεινε για 25 χρόνια. Το 1982 επί καγκελαρίας του σοσιαλδημοκράτη Χέλμουτ Σμιτ, ο Κολ κατάφερε να αποσπάσει την στήριξη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των Φιλελευθέρων. Και έτσι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς έγινε καγκελάριος αφού προηγουμένως αναδείχθηκε νικητής σε πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εις βάρος του καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ. Στην πρώτη του ομιλία αναφέρθηκε στις βασικές συντεταγμένες της πολιτικής του:
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία ωφελεί περισσότερο το σύνολο από τις αποφάσεις του δημοσίου. Εμπιστευόμαστε τον πολίτη, που παίρνει στα χέρια του το μέλλον».
1998 το τέλος της εποχής Κολ
Ο Χέλμουτ Κολ διετέλεσε καγκελάριος για 16 χρόνια. Η επανένωση των δύο Γερμανιών του διασφάλισε στις εκλογές του 1990 τη νίκη, ενώ 4 χρόνια αργότερα επικράτησε οριακά των σοσιαλδημοκρατών λόγω έλλειψης ικανού αντιπάλου. Το 1998 όμως η Γερμανία επέλεξε να αφήσει πίσω της την εποχή Κολ και να ανοίξει το κεφάλαιο της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων με καγκελάριο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Ένα χρόνο μετά την εκλογική ήττα του Χέλμουτ Κολ αποκαλύπτεται το σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης των Χριστιανοδημοκρατών. Ο πρώην καγκελάριος αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των χρηματοδοτών, κι έτσι αναγκάστηκε να παραιτηθεί και από την επίτιμη προεδρία του κόμματος. Ήταν μια από τις πιο πικρές αποφάσεις στην πολυετή σταδιοδρομία του Χέλμουτ Κολ.