Το δημοψήφισμα στην Βρετανία για το Brexit μονοπωλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και στις 23 Ιουνίου οι Βρετανοί καλούνται να ψηφίσουν την παραμονή ή την αποχώρηση τους από την ΕΕ, απόφαση που θα έχει μεγάλες συνέπειες στην Ευρώπη συνολικά.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;
Με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 20 δημοσκοπήσεων προηγείται το Brexit με 45% έναντι του ΝΑΙ στην ΕΕ που λαμβάνει 43%. Ωστόσο έχουν καταγραφεί και πολύ μεγάλες διαφορές π.χ. της ORB ή της Opinium στις 12 Ιουνίου.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ακριβώς 10 ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Βρετανία προηγείται το Brexit με 5% περίπου αν ληφθεί υπόψη το άθροισμα της 13ης Ιουνίου του 2016 και όσων δημοσκοπήσεων ανακοινώθηκαν.
Οι επόμενες 10 ημέρες θα αποδειχθούν πολύ κρίσιμες για την έκβαση του δημοψηφίσματος.
Ωστόσο το Brexit έχει ένα πλεονέκτημα…η έξοδος από την ΕΕ δεν θα αλλάξει την καθημερινότητα του Βρετανού καθώς το νόμισμα του είναι η στερλίνα.
Επίσης η επιχειρηματολογία που υιοθετεί το στρατόπεδο όσων είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο από μια σκληρή επίθεση στο Brexit.
Επικοινωνιακά οι θιασώτες της παραμονής χρειάζονται επιχειρήματα για τα πλεονεκτήματα της παραμονής και όχι για το αν το Brexit θα φέρει την καταστροφή.