Τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για την μη πρόσκληση της Αθήνας στη διάσκεψη του Βερολίνου εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, το βράδυ της Παρασκευής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
Ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση της γερμανικής πλευράς αλλά σημείωσε με έμφαση ότι οι εργασίες για τη διεξαγωγή της διάσκεψης έχουν ξεκινήσει πέντε χρόνια πριν. «Η Ελλάδα είχε κάνει την επιλογή τότε ότι δεν επιθυμεί να μετέχει σε πρωτοβουλίες που οργανώνουν άλλοι, επιθυμούσε κατά την άποψη της τότε κυβέρνησης, να δημιουργεί δικές της πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα δεν είχε συμμετάσχει επίσης και στις πρωτοβουλίες για τη Συρία. Όταν η παρούσα κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθεια συμμετοχής, ήταν αργά. Κατά την άποψή μου λάθος, αλλά η γερμανική πλευρά δεν δέχτηκε την καθυστερημένη συμμετοχή μας παρά τις προσπάθειες που έγιναν και από εμένα και από τον Πρωθυπουργό και συνολικά νομίζω από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο, όταν καταλάβαμε τι σημαίνει η μη συμμετοχή μας στα τεκταινόμενα στη Λιβύη».
Δένδιας: Η Γερμανία έκανε λάθος που δεν δέχθηκε την Ελλάδα στην Διάσκεψη
Σημείωσε δε πως «η παρούσα κυβέρνηση το κατάλαβε καθαρά. Προσπάθησε από τον Ιούλιο να πετύχει τη συμμετοχή της. Νομίζω ότι η Γερμανία έκανε λάθος. Δεν μας δέχτηκε, αλλά αυτό είναι μια συζήτηση την οποία θα την κάνουμε μετά το Βερολίνο».
Η Ελλάδα επιθυμεί το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου να συντείνει σε ανακωχή στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο και σε αναγνώριση της ακυρότητας των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης επεσήμανε ο κ. Δένδιας.
Δένδιας: Η Μέρκελ υποχρεούται να προασπίσει την ακυρότητα των τουρκολυβικών μνημονίων
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι και ο Χάφταρ απαιτεί την κατάργηση των μνημονίων Τουρκίας -Λιβύης. «Ο στρατάρχης Χάφταρ απαιτεί και ο ίδιος την κατάργηση των δυο μνημονίων. Θεωρεί ότι είναι εις βλάβη της Λιβύης και εις βλάβη του λιβυκού λαού» είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει: «Εάν θα το θέσει ως απαραίτητο όρο για τη σύναψη της ανακωχής, αυτό δεν ξέρω να σας το πω. Αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι η πλευρά Χάφταρ επιδιώκει την κατάργηση αυτών των δυο μνημονίων σαν επιβλαβών για τη Λιβύη και τους Λίβυους πολίτες και κατά συνέπεια η στόχευσή τους είναι η ακύρωση των δυο αυτών μνημονίων».
Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως «δεν είναι όμως μόνο αυτή η πλευρά. Την ίδια θέση έχει και η Αίγυπτος, την ίδια θέση έχει και η Σαουδική Αραβία, την ίδια θέση έχει και το Μαρόκο, την ίδια θέση έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ίδια θέση έχει και η Κύπρος, την ίδια θέση έχει και το Ισραήλ, την ίδια θέση έχει και η Γαλλία, την ίδια θέση έχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, την ίδια θέση έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκφράστηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Το παρασκήνιο της επίσκεψης Χαφτάρ στην Ελλάδα
Ως προς το παρασκήνιο της επίσκεψης του στρατάρχη Χαφτάρ στην Ελλάδα, ο κ. Δένδιας, είπε: «Ο,τι γίνεται δεν μπορεί να γίνεται πάντα υπό το φως της δημοσιότητας. Εγώ είχα πάει και είχα συναντήσει το στρατάρχη Χάφταρ. Είχαμε από τότε συνεννοηθεί ότι ο στρατάρχης Χάφταρ θα επισκεπτόταν την Αθήνα. Κρίναμε και οι δυο πλευρές ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος. Είναι τώρα που η επίσκεψή του στην Αθήνα, στην Ελλάδα και η συνάντησή του με εμένα, αλλά κυρίως με τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δημιουργεί μια υπεραξία και για την δική του πλευρά στην ειρηνευτική διαδικασία και για την δική μας πλευρά».
Εμείς θέλουμε να υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη, αλλά ειρήνη η οποία να είναι βέβαιη, να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή, όχι μια ευκαιριακή ανακωχή η οποία θα διαλυθεί μετά από ένα μήνα, ή μετά από λίγες εβδομάδες. Μια σταθερή ειρήνη επ’ ωφελεία και της περιοχής και του λαού της Λιβύης.
Δένδιας: Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι για την Διάσκεψη του Βερολίνου
Σε ότι αφορά τις προσδοκίες για τη Διάσκεψη σημείωσε: «Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι. Είναι μια φάση το Βερολίνο. Δεν περιμένουμε το τέλος. Περιμένουμε να υπάρξει μια ανακωχή και την ακύρωση των μνημονίων που είναι η ομπρέλα της ξένης παρέμβασης στη λιβυκή κρίση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύναμε τον στρατάρχη Χάφταρ…».
Τι θα κάνει η Ελλάδα αν ο Ερντογάν κάνει πράξη τις απειλές για γεωτρήσεις
Ερωτηθείς τι θα πράξει η Ελλάδα αν ο Ερντογάν κάνει πράξη την απειλή του για γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη και μάλιστα εντός του 2020, νότια του Καστελόριζου, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ. Εγώ πιστεύω ότι στο τέλος της μέρας και ο Πρόεδρος Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση και ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Τσαβούσογλου, είναι άνθρωποι που βλέπουν καθαρά το συμφέρον της χώρας τους και της κοινωνίας τους και δεν θα κάνουν πράγματα που βλάπτουν τη χώρα τους και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα τώρα. Εμείς τι θα κάνουμε; Εμείς γενικά τι θα κάνουμε; Όπως κάθε ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προασπίσει τα εθνικά δίκαια και το εθνικό συμφέρον όπως έχει συνταγματική υποχρέωση. Επ’ αυτού έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν έχουμε δυνατότητες επιλογής. Δεν υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία στην Ελλάδα μπορεί να μην εκτελέσει τις συνταγματικές της υποχρεώσεις και να μην υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Άρα λοιπόν αυτή είναι η θέση μας, είναι ξεκάθαρη, είναι μια θέση σύγχρονη, ευρωπαϊκή, την έχουμε διακηρύξει με κάθε τρόπο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
Πηγή: iefimerida.gr