Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται η συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε στη μεγάλη Σύνοδο στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2015, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7 (των επτά πιο ισχυρών οικονομικά κρατών) να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη της Ρώμης, ο κίνδυνος να «παγώσει» η προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη και η αντιστροφή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι έντονος, καθώς η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο φανερώνει τη διάθεση να αλλάξει άρδην την πολιτική της, εγκαταλείποντας ολοκληρωτικά το σχέδιο που συμφωνήθηκε και καταρτίστηκε στο Παρίσι.
Οι δε Ηνωμένες Πολιτείες, μεταφέρει το protothema.gr, είχαν σπεύσει να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους, το οποίο ονόμασαν Obama’s Clean Power Plan, αναλαμβάνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες για όλη την επικράτεια της χώρας. Με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, τα δεδομένα άλλαξαν και οι ΗΠΑ δείχνουν να απομακρύνονται από το σχέδιο, με τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο να δηλώνει εμφατικά ότι τον ενδιαφέρειο πρωτίστως η ανάπτυξη της οικονομίας, το άνοιγμα θέσεων εργασίας και ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του.
[irp posts=”122826″ name=”Συρία τώρα: Ο Ασαντ επιτίθεται στις ΗΠΑ”]
Η ατζέντα της συζήτησης που έλαβε χώρα στη σύσκεψη της Ρώμης αφορούσε κατά κύριο λόγο για την ασφάλεια της ενέργειας, τις πολιτικές μείωσης στη χρήση του κάρβουνου, τις φυσικές διαδρομές του φυσικού αερίου και των δομών υποστήριξης, τη βιώσιμη ανάπτυξη των δομών ηλεκτρικού ρεύματος και τα σενάρια επενδύσεων για την ενέργεια στην αφρικανική ήπειρο.
Οι αποφάσεις για το κλίμα ελήφθησαν με βάση τις εκτιμήσεις ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου η μέση θεσμοκρασία στη Γη, γεγονός που θα επιφέρει αναπτρεπτικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα. Οι αποφάσεις αφορούν το πλάνο για τη μείωση των ενεργειών που επιβαρύνουν το περιβάλλον, ώστε να επιβραδυνθεί η διαδικασία και να μειωθούν – ει δυνατόν- οι επιπτώσεις.
Στη Σύσκεψη της G7 στη Ρώμη συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία.