ΤΡΑΜΠ: Μια «σκηνοθετημένη εξευτελιστική παράσταση» με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Τραμπ και στόχο τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Κύριλ Ραμαφόσα, εξελίχθηκε στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με πλήθος διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Η εικόνα του Τραμπ να χαμηλώνει τα φώτα και να προβάλλει ένα μονταρισμένο βίντεο με καλέσματα σε βία κατά των λευκών αγροτών από ακραίες πολιτικές ομάδες, μπροστά σε έναν ψύχραιμο αλλά εμφανώς αμήχανο Ραμαφόσα, προκάλεσε παγκόσμιο σάλο.
BBC: «Διπλωματία reality show με επικίνδυνο μήνυμα»
Το βρετανικό BBC σε εκτενές του ρεπορτάζ αναφέρεται στην εντυπωσιακή σκηνοθεσία του Τραμπ, κάνοντας λόγο για «νέα εποχή διπλωματίας που θυμίζει reality show». Το Μέσο σημειώνει ότι ο Τραμπ παρουσίασε αποσπασματικά στοιχεία και ακραία βίντεο χωρίς να αναγνωρίσει την πραγματικότητα της Νότιας Αφρικής, ενώ αγνόησε το γεγονός ότι οι άνθρωποι που εμφανίζονταν να φωνάζουν συνθήματα βίας δεν έχουν θεσμική εξουσία. Το BBC επικρίνει τον πρώην –και εκ νέου υποψήφιο– πρόεδρο των ΗΠΑ για «επικίνδυνη γενίκευση και διπλωματική αδεξιότητα».
President Donald Trump raised concerns about alleged white genocide in South Africa during a meeting with President Cyril Ramaphosa at the White House.
Trump asked White House staff to play videos allegedly pertaining to the genocide.
When asked how Trump intends to resolve… pic.twitter.com/qBpIkcuDn9
— 7NEWS Australia (@7NewsAustralia) May 22, 2025
The Guardian: «Ρατσιστική σκηνή με πολιτική στόχευση»
Η βρετανική εφημερίδα The Guardian ήταν ακόμα πιο αυστηρή, κάνοντας λόγο για μια «ρατσιστικά υποκινούμενη απόπειρα πολιτικού εντυπωσιασμού» εκ μέρους του Τραμπ. Σε ανάλυσή της, αναφέρει ότι η σκηνή προβολής του βίντεο –με τον Έλον Μασκ να παρακολουθεί σιωπηλός– είχε στόχο να ενισχύσει το αφήγημα του MAGA κινήματος περί “αντιλευκού ρατσισμού” και όχι να εξυπηρετήσει κάποια γεωπολιτική προσέγγιση. Επισημαίνει ότι ο Τραμπ αναζητά συνεχώς σκηνικά που μπορούν να τροφοδοτήσουν την ακροδεξιά του βάση.
CNN: «Εντυπωσιασμός, όχι διπλωματία»
Το CNN χαρακτήρισε το γεγονός «θεατρική έκρηξη του Τραμπ» και υπογράμμισε πως, παρά το γεγονός ότι η Νότια Αφρική έχει θέματα εσωτερικής ασφάλειας, η προσπάθεια να συνδεθούν αυτά με δήθεν «γενοκτονία των λευκών» αποτελεί μια εσκεμμένη διαστρέβλωση. Σχολιαστές του CNN ανέφεραν ότι ο Τραμπ εργαλειοποιεί κάθε ευκαιρία για να ενισχύσει τις ρατσιστικές ανησυχίες ενός μέρους του εκλογικού του σώματος και ότι «ο Ραμαφόσα ήταν το λάθος πρόσωπο στην λάθος παράσταση».
New York Times: «Ο Ραμαφόσα έμεινε ψύχραιμος – Η παγίδα δεν έπιασε»
Οι New York Times δημοσίευσαν ανάλυση στην οποία υπογραμμίζεται η αξιοπρεπής στάση του Νοτιοαφρικανού προέδρου. «Δεν παρασύρθηκε, δεν απάντησε με θυμό. Αντίθετα, υπερασπίστηκε τις δημοκρατικές αξίες της χώρας του, αναφέροντας ότι τα περιστατικά βίας δεν περιορίζονται σε μια μόνο φυλετική ομάδα». Η εφημερίδα σημείωσε ότι ο Τραμπ ήλπιζε σε μια σύγκρουση με τηλεοπτική αξία, όμως η ψυχραιμία του Ραμαφόσα χάλασε το σενάριο.
Extraordinary moment as Trump plays videos to back up his ‘genocide’ claims in meting with Ramaphosa pic.twitter.com/jIEsDt6kjp
— Danny Kemp (@dannyctkemp) May 21, 2025
Le Monde: «Ένα διπλωματικό φιάσκο που φέρνει ιστορικούς συνειρμούς»
Η γαλλική Le Monde, σε άρθρο της με τίτλο «La diplomatie du choc: Trump et le piège sud-africain», κάνει λόγο για «διπλωματική παγίδα» που θύμισε σκοτεινές στιγμές της αποικιοκρατικής ιστορίας. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η απόπειρα του Τραμπ να παρουσιάσει τη Νότια Αφρική ως χώρα αντιστραμμένου απαρτχάιντ είναι όχι μόνο ιστορικά ανακριβής αλλά και άκρως επικίνδυνη. «Η εικόνα των λευκών σταυρών παρουσιάστηκε ως “νεκροταφείο γενοκτονίας” ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για σύμβολο ευρύτερης διαμαρτυρίας, ανεξαρτήτως φυλής», σημειώνει το ρεπορτάζ.
Η απάντηση Ραμαφόσα και το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα
Παρά τον ακραίο χειρισμό του Αμερικανού προέδρου, ο Κύριλ Ραμαφόσα δεν επέλεξε τη ρήξη. Αντιθέτως, απάντησε με νηφαλιότητα, υπερασπίζοντας τη νομοθετική και πολιτειακή τάξη της χώρας του, ενώ έφερε μαζί του και σύμβολα ενότητας: δύο διάσημους λευκούς Νοτιοαφρικανούς γκολφέρ, τον Έρνι Έλς και τον Ρετιέφ Γκούσεν.
«Αν υπήρχε γενοκτονία λευκών αγροτών, αυτοί οι τρεις κύριοι δεν θα ήταν εδώ», ήταν η αφοπλιστική του φράση, αναφερόμενος και στον Υπουργό Γεωργίας της Ν. Αφρικής, λευκό στην καταγωγή.
Μια «διπλωματία της εικόνας» με απρόβλεπτες συνέπειες
Η διεθνής κάλυψη του περιστατικού δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: πρόκειται για μια πολιτική παράσταση στα όρια της διπλωματικής εκτροπής. Εάν ο Τραμπ συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο, οι σχέσεις με ηγέτες του Παγκόσμιου Νότου –και όχι μόνο– αναμένεται να περιπλακούν. Το επεισόδιο με τον Ραμαφόσα είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο η εξωτερική πολιτική στις ΗΠΑ έχει μετατραπεί σε εργαλείο εσωτερικής πολιτικής προβολής.