Grexit
Πριν από δύο χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας, ο τότε 40χρονος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ σάρωσε στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα με την υπόσχεση να βάλει ένα τέλος στον «φαύλο κύκλο λιτότητας» και στα χρόνια «ταπείνωσης και πόνου. Σήμερα ως βετεράνος πρωθυπουργός, τα λόγια της προεκλογικής του εκστρατείας ακούγονται ως κενό γράμμα.
Το Politico υπό τον τίτλο «Οι ψίθυροι για Grexit ξεκινούν ξανά» το περιοδικό Politico αναφέρεται στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επί του παρόντος γεννιούνται ξανά αμφιβολίες όχι μόνο για τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για τη δέσμευσή της να κάνει μεταρρυθμίσεις.
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα παραπαίει με τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, το Eurogroup αναμένεται να κάνει σήμερα μια αποτίμηση του ελληνικού προγράμματος» .
[irp posts=”106175″ name=”Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας: Δεν φοβάμαι τις εκλογές”]
Για τη σχέση Αθήνας-ΔΝΤ ο ο Jens Bastien, ανεξάρτητος οικονομικός αναλυτής με έδρα την Αθήνα και πρώην μέλος της Task Force αναφέρει στο Politico: «Η ελληνική κυβέρνηση και ο Τσίπρας, θα πρέπει πραγματικά να σκεφτούν αν τους συμφέρει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα… Αν το ΔΝΤ φύγει, τότε χάνετε τον πιο σημαντικό σύμμαχό σας για την ελάφρυνση του χρέους».
Οπως χαρακτηριστικά δηλώνουν πηγές της ΕΕ, η έξοδος του ΔΝΤ θα ήταν μια επώδυνη εναλλακτική λύση, καθώς το τρέχον πακέτο διάσωσης θα έπρεπε να διακοπεί, να ξαναγραφεί και να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο – μια επικίνδυνη στρατηγική ιδίως όσο πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές.
Ο κόσμος είναι απογοητευμένος. Καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, φοιτητές και άνεργοι στην Αθήνα μιλούν για κούφιες υποσχέσεις. Την ίδια ώρα πολλά μέλη της κυβέρνησης δείχνουν να μη θέλουν να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις. Το Politico μάλιστα κάνει αναφορά στον Χρήστο Σπίρτζ αν και σημειώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι ουσιαστικά η πολύ κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας . Ως μόνος κλάδος που δίνει ανάσα αναφέρεται ο τουρισμός, αν και γράφει το Politico ότι «και αυτός έχει περιορισμένο χώρο για επιπλέον ανάπτυξη, είτε λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος σε δημοφιλή νησιά όπως η Σαντορίνη είτε λόγω των φτωχών υποδομών στα επαρχιακά αεροδρόμια».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREXIT ΕΔΩ