Η ελληνική πρόταση αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση αναφέρει στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η FAZ επικαλούμενη κοινοτικές πηγές και αποκαλύπτοντας μέρος του κειμένου της εισήγησης που στάλθηκε στο Eurogroup, “αλλά δεν αρκουν” προκαλώντας σοκ, ότι θα χρειαστεί επιπλέον “αίμα” από τον ήδη “νεκρό” Έλληνα πολίτη.
Την ίδια στιγμή η βρετανική Telegraph διερωτάται πως είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να αρνείται την προηγούμενη πρόταση που έμοιαζε με “σωσίβιο” μπροστά στην σε αυτήν που έδωσε τώρα η οποία είναι κυριολεκτικά “αμόνι” στο κεφάλι. Αυτό έγινε από μια κυβέρνηση υποτίθεται κοινωνικής ευθύνης.
Οπως σημειώνει, «οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής» από τους τρεις θεσμούς. Σε έγγραφο που παρουσιάζει η κυριακάτικη έκδοση της FAZ, οι θεσμοί χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση για διαπραγμάτευση σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες “μεταρρυθμίσεις” (μέτρα εννοούν).
«Ενα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα», σημειώνει η FAZ. «Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες (νούμερα δηλαδή) για το μέλλον».
Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της FAZ, ισχύει «μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν».
Παράλληλα, οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να φέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, “δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών” δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές. Δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, χωρίς επιβολή τόκων και αποπληρωμή δανείων. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.
Οι Θεσμοί λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Αθήνα έχει προσεγγίσει τους στόχους τους ως το τέλος Ιουνίου σε αποφασιστικούς τομείς.
«Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει κάποιες διαφοροποιήσεις με πριν».
Σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ οι Θεσμοί προειδοποιούν ότι η Ελλάδα να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.
Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό οι θεσμοί βλέπουν “σημαντικούς κινδύνους” έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Επίσης τονίζουν ότι “η Αθήνα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος”.
Συνολικά αποτίμηση των θεσμών αναγνωρίζει ότι “υπάρχουν πολλά πιθανά κενά στην ελληνική πρόταση”.
Πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη αλληλοκατανόηση του περιεχομένου αλλά και του χρόνου επιβολής των μέτρων απ’ τις Αρχές ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη θέση πάνω στην οποία θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM”, αναφέρει το πόρισμα.
Σε αυτό, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, γίνεται αναφορά – πλην του συνταξιοδοτικού – στα εργασιακά, την αγορά ενέργειας και την αγορά υπηρεσιών.
Τα αναγκαία μέτρα που βασίζονται σε συστάσεις των θεσμών θα πρέπει να γίνουν άμεσα νόμος προκειμένου “να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη”. Ωστόσο πριν περάσουν απ’ την ελληνική Βουλή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έπειτα από “στενή συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τους Θεσμούς”, υπογραμμίζει η εισήγηση.
Ως «ένα από τα πιο παράξενα πολιτικά επεισόδια της σύγχρονης εποχής» χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος της Telegraph, Ambrose Evans Pritchard, την τελική αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των μέτρων λιτότητας που είχαν απορριφθεί συντριπτικά στο πρόσφατο δημοψήφισμα.
Μάλιστα, μία γελοιογραφία που συνοδεύει το σημερινό του άρθρο στην βρετανική εφημερίδα αναδεικνύει τον παραλογισμό της στάσης της ελληνικής πλευράς στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις: Ο Τσίπρας εμφανίζεται να απορρίπτει τη βοήθεια που του προσφέρεται με διάφορους συμβατικούς τρόπους ενώ βρίσκεται στη θάλασσα περιτριγυρισμένος από καρχαρίες. Στην τελευταία εικόνα ωστόσο, φαίνεται να αποδέχεται τελικά με ενθουσιασμό μία λύση που θα τον χτυπήσει κατακέφαλα σαν «αμόνι».
Η παράδοση της κυβέρνησης επικυρώθηκε από την ελληνική βουλή με 251 ψήφους έναντι 32, ενώ στις οκτώ αποχές περιλαμβάνονταν και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει στο άρθρο του ο Pritchard, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ήδη σκορπίσει «ευφορία» στις αγορές.
Τραπεζική πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων αποκάλυψε στον αρθρογράφο ότι πλέον υπάρχει 90% πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας, χάρη σε παρασκηνιακές παρεμβάσεις μία ομάδας από το γαλλικό υπουργείο οικονομικών αλλά και στην επιθετική διπλωματία από την Ουάσινγκτον.
«Ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε υποκραταστήματα των τραπεζών που θα παρέχουν κανονικές υπηρεσίες από την επόμενη εβδομάδα. Τα capital controls θα παραμείνουν για κάποιο καιρό σε ισχύ, αλλά όχι για τόσο μεγάλο διάστημα όσο εφαρμόζονταν στην Κύπρο», ανάφερε η πηγή του δημοσιογράφου. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο τραπεζίτης που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, παρά τη ρευστότητα της κατάστασης, δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί σημαντική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.