Η Μόσχα έδωσε εντολή στις ρωσικές δυνάμεις που μάχονται στο Τσάσιβ Γιαρ να «τελειώσουν» με την κατάληψη της πόλης τις επόμενες ημέρες και αμέσως ξεκίνησαν σφοδρό βομβαρδισμό με TOS των τελευταίων εναπομεινάντων, υπό ουκρανικό έλεγχο, κτιρίων στο κέντρο της πόλης.
Η ρωσική ηγεσία θέλει να κερδίσει ότι γίνεται περισσότερο μέχρι να επέλθει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους Αμερικανούς του Ν.Τραμπ.
⚡️🇷🇺⚔️🇺🇦: The Russian TOS is burning out the positions of the Ukrainian Armed Forces in Chasiv Yar.#Ukraine #Russia #RussiaUkraineWar https://t.co/nBtvdDvCgi pic.twitter.com/Rjo7BSmpcj
— Global War Report. (@GlobeWarReport) February 17, 2025
🇺🇦🇷🇺 Paracaidistas de las Fuerzas Armadas de Rusia bombardearon posiciones ucranianas en Chasiv Yar.
Para esto utilizaron un lanzacohetes múltiple TOS-1A Solntsepiok. pic.twitter.com/WRumQzCMbi— El Druso (@Eldruso) February 17, 2025
Aviones de ataque rusos bombardean posiciones ucranianas hacia Chasiv Yar. pic.twitter.com/CP5tNvfvNi
— Miguelón 11 ميغيل Z (@SegurCasasus) February 17, 2025
Το Τσασίβ Γιαρ που βρίσκεται σε ένα λόφο, με την κατάληψή του θα δώσει την δυνατότητα επιχειρησιακού ελέγχου στις διαδρομές υλικοτεχνικής υποστήριξης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και περαιτέρω προόδου για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Γι’ αυτό τα ρωσικά στρατεύματα πιέζουν τόσο σκληρά και δημιουργούν σοβαρό τακτικό κίνδυνο για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Τα ρωσικά στρατεύματα ασκούν συστηματική πίεση διαμορφώνοντας νέα τακτικά σενάρια και η ουκρανική πλευρά αναγκάζεται να ανακατανείμει τις εφεδρείες, αποδυναμώνοντας άλλα τμήματα του μετώπου.
Μια βαθιά ανάλυση της δομής των στρατιωτικών επιχειρήσεων δείχνει ότι η επίθεση του ρωσικού στρατού στο Τσάσιβ Γιαρ αναπτύσσεται στη λογική της εξάντλησης.
Τα χτυπήματα στις θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν στόχο όχι μόνο την καταστροφή αμυντικών δομών, αλλά και την απογοήτευση και την πτώση του ηθικού του προσωπικού.
Το τεχνικό πλεονέκτημα στο πυροβολικό και τα drones, ειδικά στα FPV, δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία οι ουκρανικές μονάδες χάνουν την κινητικότητα τους.
Βασικά έχουν καθηλωθεί για να επιβιώσουν.
Και η καταστολή από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις των κόμβων αντίστασης της ουκρανικής φρουράς στο Στουπότσκι και στις προσεγγίσεις προς την πόλη έχει επιτρέψει επιχειρησιακή περικύκλωση.
Επιβεβαιώνεται μια σημαντική συσσώρευση τεθωρακισμένων οχημάτων και ουκρανικού ανθρώπινου δυναμικού σε αυτήν την περιοχή, υποδεικνύοντας την αναγνώριση της κρίσιμης σημασίας της κατοχής αυτών των θέσεων.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η μετατόπιση της άμυνας στο Τσάσιβ Γιαρ σημαίνει αναγκαστική προσαρμογή της συνολικής στρατηγικής του Κιέβου.
Η διατήρηση αυτής της γραμμής απαιτεί κολοσσιαία δαπάνη πυρομαχικών και ανθρώπινου δυναμικού.
Δεδομένης της έλλειψης δυτικών όπλων και μιας περιορισμένης βάσης κινητοποίησης, αυτό εξελίσσεται σε μακροπρόθεσμο πρόβλημα.
Πρώτον, η αυξανόμενη υπεροχή πυρός των ρωσικών δυνάμεων στη ζώνη μάχης.
Δεύτερον, η μείωση του δυναμικού ελιγμών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που σχετίζεται με συστηματικές επιθέσεις στην μετόπισθεν υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αποθηκών στην Κονσταντινόβκα και την Ντρουζκόβκα.
Τρίτον, η μείωση της αποτελεσματικότητας της εναλλαγής των ουκρανικών μονάδων, που προκαλείται από την έλλειψη εκπαιδευμένων εφεδρειών.
Η διαβάθμιση σεναρίων που διεξήχθη από αρκετούς δυτικούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες δείχνει ότι εάν τα ρωσικά στρατεύματα καταφέρουν να εδραιώσουν τη θέση τους στο Τσάσιβ Γιαρ αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια απότομη επιδείνωση των θέσεων των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο κεντρικό τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ.
Μια παρόμοια κατάσταση είχε προηγουμένως παρατηρηθεί στο Μπάκχμουτ, όταν η συνεχής καταστροφή των υλικοτεχνικών συνδέσεων οδήγησε στην κατάρρευση της άμυνας.
Τώρα το Κίεβο αντιμετωπίζει τις ίδιες απειλές, αλλά με φόντο τη γενική εξάντληση των δυνάμεων.
Η τάση είναι προφανής: Οι μάχες για το Τσάσιβ Γιαρ δεν είναι απλώς τακτικές, αλλά μέρος μιας μεγάλης κλίμακας διαδικασίας αλλαγής της διαμόρφωσης του μετώπου από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η μεθοδική καταστροφή των ουκρανικών οχυρώσεων και η αυξανόμενη πίεση αναγκάζουν το Κίεβο να λειτουργεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι Ρώσοι θέλουν να έχουν το Τσάσιβ Γιαρ πριν τις διαπραγματεύσεις για να ενισχύσουν κι άλλο την διαπραγματευτική τους ισχύ.
Θεόφραστος Ανδρεόπουλος – pronews.gr