ΤΡΑΜΠ: Χάρη στο εκρηκτικό ράλι, η αμερικανική αγορά ανέκτησε το αστρονομικό ποσό των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Εκρηκτικό ράλι σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τις δηλώσεις Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι «παγώνει» για 90 ημέρες την επιβολή των «αμοιβαίων» δασμών στις χώρες που προσέγγισαν τις ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών και δεν προχώρησαν σε αντίποινα, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει τους δασμούς προς την Κίνα στο 125%.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άλμα άνω των 2.500 μονάδων ή 6,8%, σημειώνοντας το ισχυρότερο ράλι του σε διάστημα 5 ετών, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο άνω του 7,5%, ενώ ο τεχνοβαρής Nasdaq εκτινάσσεται σχεδόν 10% υψηλότερα.
Ισχυρά κέρδη της τάξης του 8,5% καταγράφει και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000.
Χάρη στο εκρηκτικό ράλι, η αμερικανική αγορά ανέκτησε το αστρονομικό ποσό των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μερικά μόλις λεπτά.
Έντονη ανάκαμψη σημειώνουν και «βαριά» χαρτιά της αμερικανικής αγοράς, που είχαν υποστεί ισχυρές πιέσεις λόγω του εμπορικού πολέμου τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η Apple σημειώνει άλμα άνω του 11%, η μετοχή της Nvidia καταγράφει κέρδη άνω του 13%, ενώ ο τίτλος της Walmart ενισχύεται σχεδόν κατά 10%.
Ισχυρό rebound στις τιμές του πετρελαίου
Ισχυρό rebound σημειώνει και το πετρέλαιο, που επιστρέφει εκ νέου πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι μετά την ανακοίνωση του Τραμπ.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent, παράδοσης Ιουνίου, έσβησε τις απώλειες της τάξης του 5% που κατέγραφε νωρίτερα και πλέον γράφει κέρδη 1,45% στα 63,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Μαΐου, σημειώνει άλμα 1,9% στα 60,72 δολάρια το βαρέλι, σβήνοντας επίσης απώλειες άνω του 5%.
Το Brent και το WTI υποχωρούν για πέμπτη συνεδρίαση από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε σαρωτικούς δασμούς στις περισσότερες εισαγωγές, προκαλώντας ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για καύσιμα.
Νέο κλείσιμο στο «βαθύ κόκκινο» για την Ευρώπη
Εντελώς διαφορετική η εικόνα των χρηματιστηρίων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς οι αγορές της Ευρώπης είχαν κλείσει πριν το ράλι που προκάλεσε η ανακοίνωση του Τραμπ, ολοκληρώνοντας μία ακόμα συνεδρίαση στο «βαθύ κόκκινο», αν και μετά την έγκριση των πρώτων αντιποίνων της Ευρωζώνης στους δασμούς των ΗΠΑ το μεσημέρι, περιόρισαν σε έναν βαθμό τις απώλειές τους.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε «βουτιά» 3,50%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει άνω του 4%. Πτώση 3,31% κατέγραψε και ο Euro Stoxx 50, με τα «βαριά χαρτιά» της Ευρωζώνης.
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν και τα επιμέρους χρηματιστήρια, τα οποία όμως έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 2,96%, ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 3,34%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 2,75%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε 2,01% χαμηλότερα. Με πτώση 2,92% τερμάτισε τις συναλλαγές ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο.
Μεικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια
Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση τα χρηματιστήρια της Ασίας – Ειρηνικού, με εξαίρεση τους δείκτες στην Κίνα, οι οποίοι έκλεισαν με μικρά κέρδη μετά τα νέα «αντίποινα» του Πεκίνου στην αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα στο 104% από τον Τραμπ.
Ειδικότερα, στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης CSI 300 έκλεισε με άνοδο 0,99%, ενώ ο δείκτης Shenzhen Component τερμάτισε τις συναλλαγές με κέρδη 1,22%. Επίσης, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε 0,68%, με τον δείκτη τεχνολογίας Hang Seng Tech να κερδίζει 2,64%.
Αντίθετα, ο δείκτης Nikkei225 στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση στο 3,93%, και ο ευρύτερος Topix με απώλειες 3,4%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε πτώση 1,74% και εισήλθε σε bear market, καθώς έχει υποχωρήσει 20% και πλέον από το υψηλό του Ιουλίου, ενώ ο δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημειώνει απώλειες 2,29%.
Απώλειες 1,8% κατέγραψε και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία.
Σε νέα χαμηλά το κινεζικό γουάν
Την ίδια ώρα, το κινεζικό γουάν έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και περισσότερα από 17 χρόνια την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, το γουάν ολοκλήρωσε την εγχώρια διαπραγμάτευσή του στα 7,3498 ανά δολάριο, καταγράφοντας το πιο αδύναμο κλείσιμο από τον Δεκέμβριο του 2007.
Το υπεράκτιο γιουάν αντιστάθμισε τις απώλειες και σκαρφάλωσε περίπου 0,7% στα 7,3769 γιουάν ανά δολάριο στις ασιατικές συναλλαγές, αφού υποχώρησε περισσότερο από 1% στην προηγούμενη συνεδρίαση και έφτασε στο χαμηλό ρεκόρ των 7,4288 κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πηγή: skai.gr